De gekroonde keizersvis

  

Dit stukje geverfd houtsnijwerk komt uit Jamaica. Een gele vis met gouden schubben en een enigszins geborgde staart. Meegenomen door Nelleke Rademaker, omdat zij voor het Radioprogramma Wereldnet een documentaire maakte op dit Caribische eiland.
Wat is dit voor vis?
      Aan Nelleke kon ik het niet meer vragen, want zij is ruim tien jaar geleden overleden. Omdat zij haar naam op de achterkant had geschreven, wist ik dat de huisvlijt op Jamaica was vervaardigd.
     
Het was een vrij lange zoektocht, maar ik heb ’t gevonden. Op Jamaica noemen ze dit een Queen Angelfish (Holacanthus ciliares). In het Nederlands zijn dat geen Engelvissen, maar heten ze gekroonde Keizersvissen. Ze leven bij de koraalriffen, waar ze de sponzen eten die op de koraalsoorten groeien.
      Er leven 86 soorten van deze vis in het Caribisch gebied. Zij zijn altijd felgekleurd, vaak geel en goud, maar ook groen en blauw (jonge vissen). Ze kunnen tot 45 centimeter lang worden.

   

De visjes zijn populair bij mensen die zeevisaquaria houden. Vooral de wat kleinere exemplaren. In Jamaica worden ze gevangen om te exporteren. Een lucratieve handel want op Internet zag ik exemplaren van 16 tot 20 centimeter te koop voor € 379.50 .

  

Het visje wordt bijgezet in het museum van het VPRO-programma Ongehoord. Eindredacteur Ton van der Graaf eiste namelijk dat eenieder, die voor dit programma op pad ging een ‘’souvenir met een verhaal’’ meenam. Ook toen het programma was opgeheven werd die traditie nog jarenlang voortgezet.

 

Museum Ongehoord

  

 
Ga HIER naar toe voor alle museumstukken

  

Museum Ongehoord dependance