Endemische vogels op Mauritius

Mijn oud VPRO-collega Guido Spring was met zijn zoontje in Naturalis Leiden. Daar exposeren ze onder meer Dodo-botten, want ze doen al ruim tien jaar onderzoek naar die beesten.
      Hij herinnerde zich dat ik ooit op mijn blog een stukje over die dodo had geschreven (Reizen 19, Mahébourg Mauritius)

Naturalis

  

De dodo leefde op het geïsoleerde eiland Mauritius in de Indische Oceaan, zo’n 800 kilometer ten oosten van Madagascar. De vogel stierf uit in de achttiende eeuw, toen Nederland de scepter zwaaide op Mauritius. ‘Wij’ importeerden via onze schepen varkentjes, katten en ratten en die aten de eieren op van de weerloze vogels, die niet meer konden vliegen.
      De dodo spreekt tot de verbeelding, ook al omdat hij voorkomt in Alice in Wonderland. Daar staan ook tekeningen in, zodat wij een -vooringenomen- beeld hebben hoe dat beest eruit heeft gezien. Op Mauritius kom je overal afbeeldingen tegen. Bijvoorbeeld in het scheepvaartmuseum in Mahébourg. Daar zijn ook dagboeken in te zien van Nederlandse zeevaarders, die beschrijven dat de dodo niet om te vreten was. ‘Eene ware walghvogel’, schrijft admiraal Jacob Corneliszoon van Neck bijvoorbeeld.
      Alleen die naam al was voor jan Wolkers aanleiding om één van zijn beste romans zo te noemen.

Walgvogel

  
Toen ik in dat museum was (1996), vertelde de directeur dat er meer endemische vogelsoorten op Mauritius zijn, die met uitsterven bedreigd worden. Ik kocht daar toen twee prenten. Van de Mauritius torenvalk (Falco punctatus) en de Mauritiaanse roze duif (Neseonas mayeri).

Torenvalk

      
De torenvalk -op Mauritius: Mangeur de Poules- was in 1970 vrijwel uitgestorven. Er waren toen nog maar vier paar op het eiland. Met internationale hulp werd een programma gestart om de vogel te behouden. Toen ik er was, schatte men het aantal op ruim 200. Nu zouden er nog zo’n 300 zijn.

Roze duif

  

In 1996 leefden er nog maar vier van deze duiven -op Mauritius: Pigeon des Mares- in het wild. In de dierentuin van de hoofdstad Port Louis waren er meer. Wij zijn daar toen naartoe geweest. Later zijn die beesten uitgezet en via een intensief beschermingsprogramma zijn er nu weer zo’n 400 roze duiven op het eiland.