Tonga, Stille Zuidzee

                 


Uoleva, Ha’apai


 (Door Rolf Weijburg)

  

Het eiland Uoleva, in de Tongaanse Ha’apai Groep, lijkt onbewoond. Er is geen stad, geen dorp, er zijn geen wegen.
      Slechts palmen, pandanus, struikgewas en strand. Er is ook geen haven.

  

Toch kwamen er vanonder de palmbomen enkele mannen het hagelwitte strand op gelopen toen we vanaf Lifuka het eiland naderden .
      We voeren tot vlak aan de kust, de mannen liepen het water in, hielden de boot stil en pakten onze bagage aan.
We sprongen het kraakheldere warme water in en waadden aan land. (Op kaart rechtsboven onderstreept)

  

We waren aangekomen in het universum van Kalaffi.

  

Kalaffi is een beroepsbokser die zich ooit niet wist in te houden, met zijn rechterarm dwars door een winkelruit bokste waarna de wonden dusdanig infecteerden dat de arm moest worden geamputeerd.
      Daarna besloten hij en zijn vrouw Tiana naar het onbewoonde eiland Uoleva te vertrekken om daar een nieuw bestaan te beginnen.
Samen met een aantal maten bouwde hij met lokaal materiaal een vijftal hutjes in de schaduw van de palmen aan het strand.

(In Tonga gebruiken ze de Pa’anga, vaak ook Top of ook de Tongaanse Dollar genoemd. 1 Top is ongeveer 40 Eurocent. Een ontbijtje kostte dus 4 Euro.)

  

Ze noemden het Tiana’s Resort.

  

Cyclonen hebben het eiland geteisterd, palmbomen omgeblazen, de hutten verwoest, maar telkens weer bouwde Kalaffi de boel weer op.
      Hij heeft het eiland ook niet meer verlaten. Al vijftien jaar lang.
’s Nachts is de sterrenhemel er ongelofelijk imposant. Overdag is het uitzicht er fenomenaal.
      In de zomer komen bultrug walvissen hier hun jongen kalven en we zagen de reusachtige dieren met enige regelmaat het water uit springen.

  

Op de horizon achter het turkooizen water ligt het kegelvormige silhouet van Kao eiland. Een uitgewerkte vulkaan, ruim een kilometer hoog en het hoogste punt van het Koninkrijk Tonga.
      Links van Kao trekt vanaf het veel lagere maar veel grotere actieve vulkaaneiland Tofua een rookpluim door de lucht. In 2013 was hier nog een flinke eruptie die het vliegverkeer in de regio gedurende twee maanden stil legde. De eilanden zijn de westelijkste in de Tongaanse Ha'apai Groep.

    Tofua eiland was de plek waar Captain Bligh in 1789 aan land ging nadat op zijn schip de Bounty daags ervoor muiterij was uitgebroken en de kapitein met 18 man, een sextant, een horloge en wat proviand in een kleine open sloep de oceaan was opgestuurd.
       Hij bleef er drie dagen, vertrouwde de inwoners niet (kannibalisme was in Tonga niet onbekend) en koos, nadat een van zijn mannen was vermoord, het ruime sop.
      Vanaf Tofua wisten ze roeiend en zeilend na anderhalve maand Timor in Indonesië te bereiken.

 

 

De tocht van Captain Bligh (Rood gestippeld)

     

Timor! Dat is ruim zesduizend kilometer naar het westen! Zonder zeekaarten of kompas. Roeiend en zeilend in een open sloep op zee. Dag en nacht. In de tropenzon, regen en wind. Niet alleen fysiek een enorme prestatie, maar vooral een ongekend staaltje navigatiekunst.
      De leider van de muiterij, Fletcher Christian (stoere rol van Marlon Brando in de zestiger jaren film) had de Bounty intussen oostwaarts gevaren, passeerde Tahiti, waar een twintigtal inwoners, mannen en vrouwen, aan boord werd genomen en vond aan de oostelijke rand van Polynesië het onbewoonde eiland Pitcairn.
      Daar verschansten de muiters zich en verbrandden hun schip. Pas tien jaar later werd de schuilplaats ontdekt, maar toen waren alle oorspronkelijke muiters en de meeste mannelijke Tahitianen inmiddels al dood, ze hadden elkaar uitgemoord.
      Eén muiter, John Adams, was nog in leven.

                 

Pitcairn is nog steeds bevolkt, het is het kleinste Britse overzeese gebied en na Tristan da Cunha, in de zuidelijke Atlantische Oceaan, de meest geïsoleerde bewoonde plek ter wereld.
      Er wonen nog zo'n veertig mensen. De meesten met Christian als achternaam in een gehucht dat Adamstown heet.

In 2004 werd de helft van alle mannen op het eiland veroordeeld wegens aanranding en verkrachting ...
      Maar de gevangenis op Pitcairn (want die is er!) telt maar één cel ...

 

Atlas van de 25 kleinste landen in de wereld

Klik HIER voor alle afleveringen