Mount Talau op Vava’U

     


(Door Rolf Weijburg)

Het Koninkrijk Tonga bestaat uit een viertal eiland groepen.
      Van zuid naar noord, verspreid over bijna 1000 kilometer oceaan, zijn dat de Tongatapu Groep, de Ha’apai Groep, de Vava’u Groep en de geïsoleerde Nias Groep.

  

De Vava’u groep is een ingewikkelde kluwen dichtbegroeide heuvelachtige eilanden.

  

De baaien in de buurt van het hoofdstadje Neiafu op het hoofdeiland Vava’U Lahi worden gezien als de best beschutte ankerplaatsen in de Zuid Pacific.

  

  Zelfs in het cyclonenseizoen zijn ze redelijk veilig.

  

 Voeg hier de paradijselijke stranden aan toe en het feit dat vele bultrug walvissen hier komen bevallen en hun jongen kalven, en dan ook nog dat je hier als één van de weinige plaatsen op aarde kunt zwémmen met deze enorme zoogdieren, en je begrijpt waarom de baaien vol liggen met jachten uit alle windstreken.

  

 
Neiafu

  

Neiafu leeft dan ook van het toerisme en, hoewel het meer oogt als een dorp is het uitgegroeid tot Tonga’s tweede stad.

  

Vanaf de meeste plekken op het grillige hoofdeiland, kun je Vava’u’s hoogste berg zien liggen: Mount Talau, een groene berg van 131 meter hoog, met een karakteristieke vlakke top. Je hebt vanaf die top een formidabel uitzicht over de rest van de archipel.

  

Maar Mount Talau heeft niet altijd een vlakke top gehad.
      Lang geleden keken enkele kwade geesten, zogenaamde tevolo’s, uit over de oceaan vanaf één van de hoogste bergen op het ten noorden van Tonga gelegen Samoa. Ze konden vanaf deze hoogte alles om zich heen zien. Bijna alles, want in het zuiden belemmerde Mount Talau hun uitzicht.
      “Laten we de top van die berg stelen”, zeiden ze tegen elkaar, “dan kunnen we die bovenop onze berg zetten en kunnen we eindelijk óveral heen kijken.”

Dus trokken ze op een nacht (tevolo’s komen alleen ’s nachts tevoorschijn) naar Vava’u en begonnen met hum kapmessen de top van de berg Talau af te snijden.
      De mensen op Vava’u zagen wat er gaande was en begonnen en masse en zo hard ze konden te kraaien als hanen zodat de tevolo’s zouden denken dat het ochtend werd en ze snel terug naar huis zouden vluchten. Maar de tevolo’s hadden de truc door en gingen rustig verder met hun werk. Toen de klus geklaard was maakten ze zich klaar om de top van Mount Talau naar Samoa te brengen.
      “We moeten de hulp inroepen van onze eigen tevolo”, riepen de mensen van Vava’u en wendden zich tot Tafakula, een heel slimme Tongaanse tevolo op Eua eiland.
      Tafakula aarzelde geen moment, ging naar de oostkant van Eua, bukte zich, deed haar rokken omhoog en liet haar billen een fel licht verspreidden. De Samoaanse Tevolo’s zagen dit licht aan de oostelijke einder en dachten nu dat de zon opkwam. In paniek lieten ze Talau’s bergtop vallen en haastten zich terug naar Samoa.

Lotuma Eiland

  

Sindsdien heeft Mount Talau een afgevlakte top.
      De top van de berg was in zee terecht gekomen en staat nu bekend als Lotuma Eiland.

  

   (Port Moresby is de hoofdstad van Papua Nieuw-Guinea)

Atlas van de 25 kleinste landen in de wereld

Klik HIER voor alle afleveringen