Rum, postzegels & toerisme

(Door Rolf Weijburg)

Saint Vincent & The Grenadines, het op 11 na kleinste land ter wereld, in de Cariben, is een belangrijk exporteur van bananen. Daarnaast exporteert de eilandstaat ook andere gewassen zoals zoete aardappels, kokosnoten, rijst en pijlwortel.
      Tot halverwege vorige eeuw was het land hoofdzakelijk afhankelijk van de kwetsbare landbouw, maar sinds de onafhankelijkheid in 1979 wordt getracht die afhankelijkheid te pareren met de ontwikkeling van kleine industrie.
      Het Caribische land produceert en exporteert tegenwoordig een veelvoud aan producten variërend van plastic huishoudartikelen,kleine auto- en scheepsonderdelen, textiel en karton, tot bier en rum.

 RUM

De Sunset Very Strong Rum van Saint Vincent Distilleries, een blanke rum van maar liefst 84,5%, die veelal naar Europa en Amerika wordt geëxporteerd, wordt gebruikt voor cocktails waarin het met andere ingrediënten en water moet worden verdund tot handelbare proporties.
      Toch heb ik de fles zien rondgaan onder groepjes wankele heren in een hoekje van de grote markt in de hoofdstad Kingstown. Misschien was het spul wel aangelengd, in ieder geval hebben de Vincentians er, zo zeggen ze, geen moeite mee.  Amerikanen zijn wat dit betreft echte mietjes.

           


POSTZEGELS

Ook postzegels behoren tot de exportproducten van het land. En niet zo weinig ook. Na Guinee en Guyana heeft Saint Vincent & the Grenadines  door de jaren heen de meeste postzegels uitgegeven. Een overkill aan zegels zogezegd.
      Postzegels die helemaal niet nodig zijn voor frankering van post in het amper 110.000 inwoners tellende land maar hoofdzakelijk worden uitgegeven ten behoeve van de verzamelaarsmarkt met thematische series variërend van Mickey Mouse, Marilyn Monroe  en Spiderman tot Michael Jackson, Corvettes en locomotieven.

MARILYN MONROE


LOCOMOTIEVEN TENNISRACKETS

Van 1984 tot 1991 was er een Wilson tennisracket fabriek op Saint Vincent waar maar liefst 450 werknemers zich bezighielden met de productie van de iconische Pro Staff Original 6.0 rackets. De lokale werknemers waren dusdanig toegewijd dat de kwaliteit van het racket legendarisch is geworden en zelfs een soort cultstatus heeft bereikt.
      De Amerikaanse tennisser Pete Sampras, veertienvoudig grandslam winnaar, speelde zijn gehele carrière met de rackets en als je er nu nog een zou willen kopen moet je er een aardig bedrag voor neertellen.

Hoedt u echter voor namaak! Mocht u denken dat u er een in huis heeft, krab dan een schilfertje zwarte lak weg van het frame. Verschijnt daaronder een rode grondverf, dan is er een grote kans dat u een origineel te pakken heeft.


TOERISME

Het meeste geld in Saint Vincent & the Grenadines wordt echter verdiend in het toerisme.
      Niet zo zeer op het hoofdeiland Saint Vincent, maar des te meer in de Grenadines.

Het E.T. Joshua vliegveld nabij Kingstown was jarenlang te klein om bijvoorbeeld trans-Atlantische vluchten te ontvangen. Reizigers naar Saint Vincent gebruikten het grote vliegveld op het naburige Barbados als aanvliegpunt vanuit Amerika of Europa en moesten daar overstappen op kleinere vliegtuigen van de LIAT of SVG Airways om het eiland te bereiken.
      De lastige bereikbaarheid zou buitenlandse bedrijven ervan hebben weerhouden om in het land te investeren en ook toeristen stapten liever direct uit op Barbados, waar de witte zandstranden zo’n beetje tot aan het vliegveld reiken. Want niet alleen zijn witte zandstranden schaars op het eiland Saint Vincent, het eiland heeft ondanks haar spectaculaire natuurschoon ook nauwelijks een toeristische infrastructuur met bijvoorbeeld maar heel weinig hotels.
      Maar er is hoop: sinds 14 februari dit jaar is aan de zuidwestkust van Saint Vincent het grote nieuwe Argyle International Airport in gebruik genomen. De constructie van het vliegveld is vele jaren uitgelopen en heeft de oorspronkelijke kostenbegroting ruimschoots overschreden, maar nu is het dan zover: Argyle International Airport moet Saint Vincent & the Grenadines een enorme economische boost gaan geven.


De GRENADINES

Op de Grenadines, de archipel van prachtige eilandjes en eilanden die vanaf Saint Vincent zuidwaarts loopt helemaal tot aan Grenada, is het anders.
      Deze archipel is veel meer ontwikkeld dan het hoofdeiland.
Er zijn goede wegen, vliegveldjes  en hele sjieke hotels en de palm omzoomde witte stranden voldoen helemaal aan de paradijsverwachting van de toerist.

Toch blijft Saint Vincent & the Grenadines een betrekkelijk onbekende  toeristische bestemming. Voor toeristen zónder boot wel te verstaan, want hoewel yachties als het even kan Saint Vincent eiland omzeilen, weten ze de Grenadines al vele jaren te vinden.

Samen met een rector magnificus en een mediator (niet voor ons, maar als beroep), scheepten we in 2004 in het Franse Martinique in op de comfortabele catamaran “Icaros” van mijn goede vriend Victor, die al enige jaren in de regio rondvoer.
      We voeren zuidwaarts naar Saint Lucia, het op 17 na kleinste land ter wereld (waarover later meer) en staken over naar Saint Vincent. Het schip moest flink vechten tegen de zware swell van de aanstormende Atlantische golven, maar eenmaal in de luwte van Saint Vincent voeren we rustig langs de ruige, intens groene westkust. We zagen de scherpe hellingen van de Soufrière vulkaan die sinds de laatste uitbarsting vlak voor Saint Vincent’s onafhankelijkheid in 1979 weer in slaap was gevallen, zeilden langs kleine dorpen aan weelderig begroeide onbereikbare kusten en kwamen aan het eind van de middag aan in de kleine beschutte baai van Wallilabou.

  

 

 

 

Rolf Weijburg's Atlas van de 25 kleinste landen in de wereld

 KliHIER voor alle afleveringen