Nederland:

Sodom, Drugs, Sex, Weed, Gras, Tulpen & Schilders

 

Ik vond deze Atlas of Prejudice, een Atlas van Vooroordelen dus.
      Is dit gebaseerd op peilingen of op representatief dan wel wetenschappelijk onderzoek? Zijn het feiten of meningen?

Is het bla-bla? Humor? Flauwekul?

      Het is allemaal een beetje waar, maar het is vooral de wereld zelf van Yanko Tsvetkov, een Bulgaar die behoorlijk veel succes had met deze atlas.

      Het werd vertaald in ’t Engels, Duits en Russisch en vooral in Duitsland werd het boek goed verkocht.

 

      Kijk even naar dit kaartje. Europa gezien door de ogen van Amerikanen.

Dat het hier gaat om verzonnen vooroordelen lijkt me duidelijk. De doorsnee Amerikaan kan niet of met moeite op een landkaart buurland Mexico aanwijzen, laat staan dat ze de landen in Europa geografisch kunnen duiden. Laat staan dat ze zouden weten dat Dracula uit Roemenië komt.
      Dat er nog steeds communisten in Rusland wonen en dat de Scandinavische landen een socialistische heilsstaat vormen zou inderdaad nog wel eens een Amerikaans vooroordeel kunnen zijn.

      Grappig: Nederland is sodom, in voormalig Joegoslavië vallen nog steeds bommen en in Frankrijk wonen mensen die uit hun oksels stinken. WTF staat op de Kaukasus en dat staat voor What the fuck?

      De atlas telt nog veel meer van dit soort kaarten. Allemaal te zien op DEZE SITE.

Nederland bijvoorbeeld staat naast sodom achtereenvolgens voor drugs (Engeland), sex (Oostenrijk), weed (Frankrijk), gras (Duitsland), homo’s (Polen), schilders (Spanje) en tulpen (Rusland).

      Kijk ook even naar dit kaartje. Europa gezien door Russische ogen.

Fearmongers zou ik vertalen in paniekzaaiers. Goedkope drank is er in Bulgarije, maar de echte dronkaards wonen in Ierland. 
       Grappig vind ik de brothers en sisters die in de afgescheiden gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië wonen temidden van de brandstichters in Georgië .
     
Tenslotte nog even het beeld dat de Europeanen hebben over het Bulgarije van Tsvetkov. Immigrants volgens Engeland, generic thieves (Oostenrijk), poor savages (Frankrijk), schnapps, (Duitsland), toiletcleaners (Spanje) , grandma‘s beach (Polen) en cheap booze volgens Rusland.