Algemeen (366)

 

 

Een emotioneel kopje thee

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

   Ik sta in dubio. Vier en vijf mei staan weer voor de deur. Twee dagen vol herinneringen die veel mensen verbinden.
      Op 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en op 5 mei vieren we in Nederland Bevrijdingsdag.

   De bibliotheek is een culturele en maatschappelijke instelling. In onze maatschappij hoor je sommige jongeren zeggen dat ze niet zo veel hebben met deze dagen. Maar de bevrijdingsfeesten worden druk bezocht door deze groep.      

     Daarentegen hoor je ook geluiden dat we met elkaar nooit mogen vergeten wat er in de jaren 1940 tot 1945 is gebeurd. Dit zijn veelal de ouderen onder ons.
      In onze kasten zijn veel boeken te vinden over deze geschiedenis. Boeken over Jodenvervolging, concentratiekampen, Nederlands Indië. Waargebeurde verhalen, romans, dvd’ s en informatieve boeken te over. Wat doe je als bibliotheek met dit gegeven? Ga je er wel of niet een thematafel over maken?

Zelf ben ik een kind van een moeder, die haar vader is verloren in de Tweede Wereldoorlog. Mijn moeder was 8 jaar toen ze in 1938 haar vader uitzwaaide aan de kade van Den Helder, óp naar Nederlands Indië voor zijn laatste reis. Mijn opa was een Marine-man, hij overleed op 18 september 1944 aan boord van het Japanse krijgsgevangenen-schip de Junyo Maru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn opa

                                                                                             Mijn moeder

Prominente plek
Voor mij dus ook geen opa van deze kant. In mijn leven heeft dit gemis een prominente plek ingenomen. Zo zijn er natuurlijk veel mensen die in deze periode familieleden hebben verloren, en in gezinnen zijn grootgebracht onder niet vertelde verhalen, in spanning tussen vader en moeder, of in gebroken gezinnen. Kortom, de Tweede Wereldoorlog leeft ook nu nog voort. Ook in de derde generatie. Dus wat mij betreft besteden we er aandacht aan; lees en leer van de geschiedenis.

 
Een erfstuk
Op een middag komt er een man de bibliotheek binnen, met een linnen tas in zijn hand. Hij loopt op me af en zegt: ’dit kom ik je brengen namens mijn vrouw.’ Snel denk ik: ''wie is dan zijn vrouw?'' Ik kijk naar de inhoud van de tas en denk: ‘’oh, de handwerkdocente van ons breicafé!’’. Ze zou mij een boek te leen te geven. Dit kwam zo. Tijdens een handwerkcafé droeg ik een zilveren ketting; haar oog viel er op.
       ‘Komt die misschien uit Nederlands-Indië, uit Yogjakarta?’.
      Ja, een erfstuk van mijn opa die ik nooit gekend heb …' en daar ontstond een heel gesprek.

 

Zij, Lies, had net een boek gekocht over Nederlands Indië. Dat mocht ik wel van haar lenen - er zat ook nog een dvd bij.
      En zo zat ik dus een week later met haar man aan tafel. Hij kwam het boek en de dvd  overhandigen. Overhandigen, zo voelde het ook, een beetje plechtig alsof het een schat was.
      Diederik van Vleuten, de auteur, heeft zijn eigen familiegeschiedenis vastgelegd - in Nederlands Indië. Misschien herkende ik er iets in of vervolmaakte het mijn eigen familieverhaal. Wat lief gedacht.

     
Bandung

Het kopje thee met de man van Lies werd een bijzonder emotioneel kopje thee. Al pratende bleek dat zijn vader en mijn opa in het zelfde Krijgsgevangenkamp hadden gezeten in Bandung, het 14e Bataljon.
      Diep verdriet kwam zo maar naar boven, bij hem en bij mij. Twee volwassen mensen die elkaar niet kennen maar zo verbonden raken in verdriet, herkenning en gemis.
      Hoe is het toch mogelijk dat je zoveel jaar later in de bibliotheek van Bellingwolde aan tafel zit met iemand waar je je zo vertrouwd en één mee voelt. Zijn vader en mijn opa moesten eens weten hoe bijzonder dit is.
      Zo
bijzonder dat ik opeens wist, ja wij gaan weer een mooie thematafel maken over de Tweede Wereldoorlog, zodat deze geschiedenis niet vergeten wordt. Dat mag nog niet. Nee, het mag nooit vergeten worden.

Herdenkingstafel

 


 

Klik HIER voor alle biebverhalen

 

 

 

 

 

Vijf ribbeltjes te veel

   (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde))

      Houdt u van koken? Heeft u er tijd voor? Kiest u ervoor om uitgebreid te genieten van een copieuze maaltijd? Uit eten bij een sterren-restaurant, Michelin misschien?
      Bent u een Bourgondiër, een miezemauzer, vegetariër, dieetfanaat, saladeliefhebber of nog iets anders? Heeft u al uw tanden en kiezen nog, of een goed passend frame/kunstgebit - dan zijn spareribs heerlijk weg te kluiven. Ook het kauwen van paranoten is dan geen probleem. Ach, verzin het maar.

       In de bibliotheek maken we geen onderscheid. We hebben hele leuke kookboeken in de uitleen.
Voor elk wat wils.

 

(S)elfspot

Koolhydraatarm eten is momenteel Hot. Vooral onder vrouwen, zij besluiten vaak wat er op tafel komt, toch?
      Twee jaar geleden zag ik van mezelf een vakantiefoto, zittend op een stenen bankje in Spanje. Mooi uitzicht over een vallei. Nou, dat uitzicht zag ik niet terug op de foto.! Wat ik wel zag?
      Mijn rug gehuld in een t-shirt dat 6 vetrollen liet zien! Oeps, dat was confronterend.

De truc

Niet flatteus en ik wilde er direct vanaf. Maar dieëten is een kwestie van geduld en volhouden. Eerst maar eens zoeken naar een voedingspatroon dat bij mij past, want ik ben een ‘hartige, vette’ eter. Geen zoetekauw, maar voor een Frans kaasje, dat van het plankje ‘loopt’  kunt u mij wakker maken.
      Al spoedig had ik in de bieb ‘mijn’ kookboek gevonden; stond gewoon op me te wachten in de boekenkast. De titel luidt ‘ Lekker & makkelijk Koolhydraatarm’ geschreven door Anna Karina van Denderen.

      De grote truc van koolhydraatarm eten is vet verbranden. En dat was precies mijn bedoeling.

      Een half jaar later was ik 10 kilo lichter en energieker dan ik ooit was. Dankzij de heerlijke recepten van Anne.

      Strak in het velletje gaat niet meer lukken, dan moet je naar de sportschool = niks voor mij. Ik heb nu nog één ribbeltje, dat neem ik voor lief.
      Het koken neemt wat meer tijd, nieuwe recepten uitproberen, veel verse groente snijden, zelf koolhydraatarm brood bakken. Een biefstuk mag….. My guilty pleasure.
      Eén keer in de week sta ik mezelf toe te zondigen, dan ga ik me te buiten aan alles wat niet in dit dieet past.
       Patat met dubbele mayonaise en een frikandel speciaal, croissantjes, stamppotten, gebakken aardappelen of een gerecht met Opperdoezen. Het barst van de koolhydraten, maar ja, de mind wil ook wel eens wat. Het gevolg van dit ‘uitstapje’ is dat ik me enorm opgeblazen voel en futloos onderuit op de bank hang om naar Linda de Mol’s Miljoenenjacht te kijken, ofzo….

      

Moraal van dit verhaal? De10 kilo’s blijven er af en ik durf weer op de foto.
      En eh …. wij hebben zulke leuke kookboeken!

 
Klik HIER voor alle biebverhalen

 

 

De sterke vrouwen van Groningen

  (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

  Dit jaar was het thema van de 84e boekenweek ‘DE MOEDER DE VROUW
      Ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhoff.

   Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Dood of levend. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort. Dochters en zonen die schrijven over hun moeders; moeders die schrijven over het moederschap.
      Een week is zo voorbij, inmiddels de boekenweek ook. Maar niet bij ons in de bieb. Wij hebben hem verlengd met een tentoonstelling over bijzondere en sterke vrouwen in Groningen.

                 DE VERHALEN VAN GRONINGEN
           
https://www.deverhalenvangroningen.nl
Zelf had ik geen weet van deze verhalen - echt een AANRADER. Kan zo bij ons in de kast, maar ja … dat gaat niet met een website….


De Kubus

Afgelopen dinsdag zien we de expeditiebus aankomen. Lammert zit met een grote grijns achter het stuur. Als hij de laadklep opent, zien wij waarom … hij komt een grote kartonnen plaat brengen …. een zelfbouwpakket! Of we hier maar even een kubus van willen bouwen, haha… Lammert kent z’n vrouwen, heeft het druk zegt ie, weg is hij weer. Ons verbijsterd achter latend.
      Help, waar is mijn ruimtelijk inzicht … of mijn dochter … zij zet in een handomdraai een IKEA kast in elkaar. Maar dan …. daar komt Elly aansuizen, ‘Mar, laat mij maar even - makkie.’ Ook Willy stort zich op de puzzel. Vouwen, plakken, zijkanten die weer openvallen, opnieuw beginnen - de slappe lach krijgen, ‘niet in je broek plassen hoor’…


Verstopte humor

 

‘Waar is die kubus eigenlijk voor?’ vraagt Willy. Aandacht vestigen op bijzondere vrouwen in onze regio. ‘Oh, is dat nodig?’ De verstopte humor van Willy. ‘Wat staat er eigenlijk op?’


De Bovenkant

 

Zijkanten

De Zijkanten vertellen het verhaal over twee Westerwoldse vrouwen.


Leestip:

‘Mysteries in Groningen’ van Martijn J. Adelmund
      Hoofdstuk 16 verhaalt over Alke Engels.

Burcht

In de Burcht te Wedde kun je tegenwoordig een heerlijk vorkje wegprikken en een klein museum bezoeken, terwijl je beseft hoe goed je het nu eigenlijk hebt.

Oh ja, als afsluiter op de foto met de zelfontspanner, in een rechthoek a lá National Geografic

U nog iets te klagen?

 

Klik HIER voor alle biebverhalen

 

 

 

Geplaatst in maart


31 maart: Atlas van de kleinste landen 99; Monte Titano (2), San Marino

30 maart: Goedemorgen 756; Jaarsalaris

29 maart: Home From Abroad 168; The Mueller Mess

28 maart: Groeten uit Terschelling 7; Seinhuisje op duintop

27 maart: Verhalen uit de dorpsbieb (21); De haan in het kippenhok

26 maart: Atlas van de kleinste landen 98; Monte Titano (1), San Marino

26 maart: Goedemorgen 755; Een bekende seksueel

25 maart: Home From Abroad 167; John McCain is dead

24 maart: Groeten uit Terschelling (6); WEST

23 maart: Groeten uit Terschelling (5); OOST.

22 maart: Groeten uit Terschelling (4); Onder de Brandaris

22 maart: Beelden 893; Groeten uit Terschelling (3); Midsland

21 maart: Beelden 892; Groeten uit Terschelling (2).Strand Formerum

20 maart: Beelden 891; Groeten uit Terschelling (1)

19 maart: Ontmoetingen 77; Bart, een Belg in Toronto

18 maart: Algemeen 361; De analfabeet en zijn methodes

17 maart: Verhalen uit de dorpsbieb (20); Het Taalhuis

17 maart: WIJSHEID 12; Tegeltjeswijsheid

16 maart: Ontmoetingen 76; De begraafplaatsbeherder, een Zuid-Afrikaan te Mauritius

15 maart: Home From Abroad 166; The Long Game

15 maart: Eten & drinken 24; De Zwezerikkroket

14 maart: Blogcitaten 86; Allenby Bridge; Intimidatie & vernedering 

13 maart: Goedemorgen 752; Hehe, even zitten.....

12 maart: Ontmoetingen 75; De schoonmaakter, een Noorse

11 maart: Verhalen uit de dorpsbieb (19); Pensionados

10 maart: Muziek bij de borrel 39; Rhapsody in Blue

9 maart: Goedemorgen 751; Landmacht krijgt onderzeeboten

8 maart: Home From Abroad 165; Fallout

7 maart: ZoekPoëzie 132: Jacob Hiegentlich

6 maart: Goedemorgen 750: Existentiële tangen

5 maart: Ontmoetingen 74; Kostas & Dimitri, Grieken te Pserimos 

4 maart: Verhalen uit de dorpsbieb (18): Kratjes & kriebels

4 maart: ZoekPoëzie 131: Jacques Perk

3 maart: Goedemorgen 749; De mooiste kunst

2 maart: Blogcitaten 85; ZURE REGEN

1 maartr: Home From Abroad 164; No Nobel

1 maart: Algemeen 357; Geplaatst in februari

 

De haan in het kippenhok

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

  De haan in het kippenhok. Beetje rare titel, maar hij komt steeds bij me boven.
      Ik wil u namelijk aan iemand voorstellen. Een kip? Een haan? Nou, ja en nee - ik neem u even mee.

  Tot een jaar geleden draaiden wij onze bibliotheek alleen met vrouwen. Bijzonder sterke vrouwen, dat dan weer wel. Ik had wel eens gedacht - hoe leuk zou het zijn om een man aan ons team toe te kunnen voegen - dat geeft toch vaak een hele andere interactie.
  Maar ja, heren blijken niet zo makkelijk te porren voor vrijwilligerswerk in een bibliotheek. Dus dat idee liet ik maar varen.

      Toen zomaar opeens …. kwam er, u raadt het al, een man binnenlopen die iets anders uitstraalde dan de Autovisie aan de leestafel te willen gaan lezen. Een vrolijk gezicht, beetje guitig ook. Of ik nog vrijwillige medewerkers nodig had sprak hij plotseling. Huh? Er volgde een oriënterend gesprek met als resultaat dat hij aan boord klom. Leuk! Welkom Giuseppe!

De vraag was, past hij in ons hechte team?
                                                                                                                               (Giuseppe in vrije-tijds-tenue.)

Ook als hij niet hoeft te werken komt ’ie graag een cappuccino drinken.

Aan tafel

Aan tafel tijdens ons jaarlijkse vrijwilligersuitje.


In de tuin

In de tuin bij collega Bineke met de rest van ons team.


GekkigheidGekkigheid tijdens een vrijwilligers-overleg.


CameraMar, doe weg die camera.


Charme

Met z’n Italiaanse inslag, charme zo u wilt, heeft Giuseppe een waardevolle plek veroverd. Babbels te over, spierballen voor zware klussen, hard werken, initiatief en overstromend van ideeën. Dit is Giuseppe, ‘je mag me ook Guus noemen hoor - zo noemt mijn vrouw Bianca mij ook.’  Aangenaam.
       Guus vormt met Elly het dinsdagavondteam. Elly stuurt en Guus volgt, geint en grolt. Voor mij een mooi moment om me over mijn mail te buigen - die twee werken uitstekend samen.


Klik & Tik

Na een half jaar, wilde Guus wel wat meer doen voor de bibliotheek. Dat kwam goed uit, want ik zocht een cursusleider voor Klik & Tik. Het was niet tegen dovemansoren gezegd.
      Guus volgde zelf een cursus om les te mogen geven en startte op. Met succes leidt hij nu onze klanten de digitale snelweg op. Het plezier omgeeft de opleidingstafel en ik weet dan; dit gaat prima.
      Hij maakt er een gezellige en leerzame lesdag van. Binnenkort ontvangen ze allemaal hun Certificaat.


      

 

Tiramisu

Tijdens onze jaarlijks evenement Interculturele High Tea met Poêzie deed Guus een duit in het zakje met zijn befaamde originele recept van de Italiaanse Tiramisu.

Als je dan iets te vertellen hebt ga je niet in de stoel zitten, maar er voor…..
      Bij ons mag iedereen zijn wie hij of zij is. En Guus?
Die heeft zijn plekje verworven - tussen de kippen…..

      Het past!


Klik HIER voor alle biebverhalenSubcategorieën