Algemeen (553)

 

 Herfst: Storm & wind

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 

Isabel Allende: De wind kent mijn naam (2023/284 pag.)

In 1938 wordt de vijfjarige Samuel door zijn moeder op een kindertransport van Oostenrijk naar Engeland gezet. Daar wordt hij opgevangen door een kinderloos echtpaar dat hem alle liefde biedt en op alle vlakken ondersteunt. Toch blijft Samuel een gesloten man en neemt alleen deel aan het sociale leven als dit van hem wordt verlangd door zijn status als vermaard violist.
      Op 35-jarige leeftijd emigreert hij naar Amerika; in New Orleans stort hij zich in het leven van de jazz muziek. Dan ontmoet hij de flamboyante, mondaine Nadine. Ze trouwen en leiden een open huwelijk, dat met wat intermezzo’s 50 jaar stand houdt. Nadat Nadine is overleden blijft hij alleen achter met hun huishoudster Leticia en probeert hij zijn leven opnieuw op de rails te krijgen.
      Wanneer het land door het Corona-virus in lockdown gaat, belandt Samuel in een diep dal en ziet hij het leven niet meer zitten. Dan wordt hij benaderd door de jonge maatschappelijk werkster Selena met de vraag of hij bereid is een veilig thuis te bieden aan de dan achtjarige vluchtelinge Anita, die bij de grens op brute wijze is gescheiden van haar moeder. Voor Samuel is het alsof de geschiedenis zich herhaalt.

Weer een mooie typerende Isabel Allende-roman over vuile politieke spelletjes, sociaal onrecht en ontworteling.


Marie Lacrosse: Storm boven de velden (2023/554 pag.)

 

Deel 1 van de Wijngaard-trilogie. De Elzas, 1870. Irene groeit op in een weeshuis tot ze de kans krijgt dienstmeisje te worden in het landhuis van de rijke wijnhandelaar Wilhelm Gerban. Wilhelm is getrouwd met een Franse vrouw en het huwelijk heeft te lijden onder de groeiende politieke onrust in de Elzas. Zeker nu hun zoon Franz steeds sterker sympathie voelt voor de idealen van de Franse Revolutie.
      Als Irene en Franz elkaar ontmoeten worden de twee hartstochtelijk verliefd, maar het klassenverschil en familie-intriges staan elkaar in de weg. Irene en Franz vechten voor hun geluk, maar als WOI uitbreekt slaat het noodlot toe.


Een meeslepend verhaal, ik kijk uit naar het volgende deel. De stijl is vergelijkbaar met Corina Bomann en Sarah Lark, eveneens Duitse auteurs.

 

 

Ilaria Tuti: Waar de wind de aarde raakt (2023/395 pag.)

Londen: Als WOI uitbreekt is Caterina (Cate), een jonge arts van Italiaanse afkomst, net afgestudeerd. Een baan vinden in een gerenommeerd ziekenhuis is onmogelijk omdat het mannenbolwerk geen vrouwelijke arts accepteert. Dan wordt zij benaderd door twee bekende vrouwelijke artsen, tevens suffragettes, die haar hulp vragen om in Frankrijk een ziekenhuis op te zetten voor gewonde militairen. Haar dochtertje laat zij achter bij een bevriend echtpaar.

      De gewonden stromen binnen en het duurt even voordat de patiënten zich aan de vrouwelijke artsen durven toevertrouwen. Ook gaan Cate en een collega vaak zelf naar het slagveld om gewonden op te halen, waarbij Cate met behulp van een paard kapitein Alexander het leven redt. In de loop van 1915 wordt de groep vrouwen door de regering gevraagd naar Londen terug te keren en de leiding op zich te nemen van een Militair Ziekenhuis om de vele van het front teruggekeerde soldaten te behandelen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat het herstel van de mannen veel meer behelst dan het helen van fysieke wonden. Ook Alexander, die weer als patiënt in Cates leven komt, raakt hiervan overtuigd.

Een spannende en indringende historische roman over de gruwelijkheden van de loopgravenoorlog en het doorzettingsvermogen van vrouwen om de gewonden zowel fysiek als psychisch te ondersteunen en motiveren.

 

Erik Vlaminck: Iconen (2023/157 pag.)


Aan het sterfbed van zijn moeder vertelt een kloosterbroeder over hoe hij terugkijkt op zijn jeugd en over zijn leven als financieel verantwoordelijke voor het psychiatrisch centrum van het klooster, ergens in Vlaanderen. Hoe hij op sluwe wijze het personeel weet te manipuleren, een groep (Cirkel) vertrouwelingen om zich heen verzamelt die hem op de hoogte houden van alles wat er speelt binnen de afdelingen, waardoor hij broeders tegen elkaar uit kan spelen.

      Zelf gruwt hij ervan de ziekenzalen binnen te gaan, belooft iets te doen aan de onmenselijke levensomstandigheden, maar onderneemt geen actie. Totdat……….


Een ontluisterende inkijk in de gang van zaken in een psychiatrisch centrum in het Vlaanderen van de jaren zeventig. Een verhaal over machtsmisbruik, wantoestanden, manipulatie; verwoord op een aanstekelijke schrijfstijl vol cynische humor. Een juweeltje!

              


Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

 Klik HIER voor alle biebverhalen 

 

 

 

Geplaatst in september

 

30 september: Groeten uit de Wereld 39; Breed Scala

29 september: Groeten uit Tsjechië: Alle Verhalen

28 september: Home From Abroad 273; Trump is racing against the Times

27 september: Vindsels 187; Molens alom 

26 september: Poëzie 346: Jan Willem Overeem

25 september: Gehoorde frasen 482; Het Afbouwpad

23 sptember: Reizen 491; Groeten uitt de Wereld (38)

22 september: Groeten uit Hongarije; Alle Verhalen

21 september: Aardrijkkunde 32; Miijn Opa; Een heel jonge kaartenmaker

20 september: Vindsels 186; Zwanen in de kreek

19 september: Goedemorgen 1105; Blazende zwanen

18 september: Poëzie 346: Gerrit Kouwenaar en Hugo Claus

17 september: Reizen 491; Groeten uit de Wereld (37)

16 september: Groeten uit Palestina; Alle Verhalen

15 september: Gehoorde frasen 481; In Afwachting

14 september: Gehoorde frasen 480; De Maatpakaanpak

13 septemberL Vindsels 185; Ingestorte brug

11 september: Verhalen van Els 35; Interview met Lee Towers

10 september: Groeten uit de Wereld 36; Breed Scala

9 september:Groeten uit Tunesië: Alle Verhalen

8 september: Gehoorde frasen 479; Olympische Gedachte

7 september: Verhalen uit de dorpsbieb 124; Nazomertips van Martine

6 september: Vindsels 184'; Campbell's soep

5 september: Poëzie 345: Lucebert

4 september: Gehoorde frasen 478; Uitbetaling

3 september: Groeten uit de Wereld 35; Een breed Scala

2 september: Groeten uit Kroatië: Alle Verhalen

1 september: Algemeen 551; Geplaatst in augustus

 

 

De zaak Alaska Sanders 

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.


Dido Michielsen: Engel en Kinnari (2022/246 pag.)

 Java, 1895. Als pleegkind is Louisa op haar dertiende uitgehuwelijkt. Ze verlangt ernaar te weten wie haar biologische moeder is, maar haar norse pleegmoeder weigert haar informatie te geven. Louisa vermoedt dat haar moeder een Njai was, de concubine van een Hollander. Louisa moet maar blij zijn dat zij als erkende Indo-Europese tot de koloniale bovenlaag behoort, maar zijzelf voelt dat er twee culturen aan haar trekken.
      Zij verafschuwt haar man en het leven dat zij leidt, mede daardoor kost het haar moeite een goede band op te bouwen met haar kinderen. Zij zoekt vertroosting in boeken en in de briefwisseling met haar zus Pauline.

      Dan sluit zij vriendschap met een buurvrouw van Chinese afkomst en diens Javaanse secretaris, die haar in vuur en vlam zet. Uiteindelijk wordt zij gedwongen haar zieke man te verplegen en haar pleegmoeder in huis te nemen. Zal zij ooit ontdekken wie zijzelf nu eigenlijk is: een westerse engel of een oosterse kinnari, de mythische liefdesgodin?

Weer een prachtige roman over dwalen tussen twee werelden. Vervolg op Lichter dan ik (2019).Astrid H. Roemer: DealersDochter (2023/208 pag.)

 Het verhaal begint bij Brandon, een mooie jongen die vanuit zijn dorp naar Paramaribo vertrekt. Daar wordt hij verliefd op een wit meisje en hij reist samen met haar naar Nederland. Als de relatie stukloopt stort Brandon zich in een losbandig seksueel leven en rolt langzaam in de drugshandel waar hij als koerier enorm veel geld verdient. Daarnaast probeert hij een gewone, gezonde relatie aan te gaan, maar dan wordt hem gevraagd nog één klusje te doen.

      Dit heeft verstrekkende gevolgen met een levenslange impact op niet alleen zijn leven, maar ook op de levens van een paar andere families van gemengd bloed. De rode draad is de vraag waar je je veilig en geborgen voelt. Ik begon met enige scepsis aan dit boek; zou het een woke-verhaal zijn over racisme? Integendeel.

Het is even wennen aan de schrijfstijl maar al snel wordt je gegrepen door alle verhalen over vijf verschillende personen, wier levens op miraculeuze wijze met elkaar verweven zijn. Prachtig boek met grote diepgang. Zeker de moeite waard het nog eens te herlezen.

 


Joël Dicker: De zaak Alaska Sanders (2022/568 pag.)

De schrijver Marcus Goldman is inmiddels beroemd geworden door zijn boek over Harry Quebert. Om dat mysterie op te lossen werkte hij indertijd samen met sergeant Perry Gahalowood, met wie hij inmiddels goed bevriend is. In 2010 ontvangt Perry een verontrustende, anonieme brief waarin de uitkomst van een onderzoek naar de moord op een jonge vrouw (Alaska Sanders) in 1999 in twijfel wordt getrokken.
      Perry is geschokt en vraagt zich af of er indertijd toch te snelle conclusies zijn getrokken. De bekentenissen waren er snel; overduidelijk bewijs. Of toch niet? De zaak heeft hem nooit losgelaten en is van invloed geweest op zijn verdere loopbaan en werkwijze: hij werkt alleen, zonder collega’s.

      Als er een grove fout is gemaakt, dan zit er iemand al 11 jaar onterecht vast. Hij besluit tot een diepgravend onderzoek en vraagt hierbij hulp van Marcus. Voer voor een nieuwe roman?

Weer een spannende pageturner met de schrijver Marcus als middelpunt. Buiten de persoon Perry komen er nog meer bekende figuren uit vorige romans voorbij, zoals oom Saul en uiteraard Harry Quebert.

 

Marion Pauw: Tijgerlelie (2023/350 pag.)

Vol enthousiasme vertrekt de half-Spaanse Lili met vijf huisgenoten naar de Pyreneeën om daar gedurende twee wintermaanden op het hotel van haar oom te passen. Ze moeten er rekening mee houden dat het hotel ingesneeuwd raakt en onbereikbaar is. Voor voldoende voorraad wordt gezorgd.
      Een dag voor vertrek besluit één van de huisgenoten een oude schoolvriendin mee te vragen, die op de vlucht is voor een stalker. Het treinkaartje is al gekocht en de groep kan niet anders dan toestemmen. Vanaf het begin van de reis weet deze flamboyante Monica de groepsdynamiek te verstoren, waardoor een toxische sfeer ontstaat. Lili is de enige die zo haar bedenkingen heeft en zodoende steeds meer buiten de groep valt.
      Op een van de laatste avonden loopt het vreselijk uit de hand. Zeventien jaar later kampt Lili nog steeds met de toen opgelopen trauma’s. Zij vertrouwt niemand meer, laat niemand dichtbij komen.

Literaire thriller die dankzij de soepele schrijfstijl heerlijk wegleest. Een bijzonder verhaal dat heen en weer springt in Toen en Nu.

 

     

  Atlas

      Onnodig om ATLAS als tip te geven, want liefhebbers van de Zeven Zussen serie hebben dit fenomenale slotdeel allang verslonden of wachten met smart op hun reservering.

 

                

    

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.


Klik
HIER voor alle biebverhalen 

 

 

 

Geplaatst in augustus

 

31 augustus: Beelden 1159; Casablanca, een romantisch drama

30 augusstus: Verhalen van Els 34; Wie is van hout?

29 augustus: Vindsels 183; Spiegelende bollen

28 augustus: Groeten uit de Wereld 34; Een breed Scala

27 augustus: Beelden 1157; Zuidzijde. Een jaar na het ongeluk

26 augustus: Groeten uit Grekenland; Alle Verhalen

25 augustus: Poëzie 344: Nogmaals Hans Vlek

24 augustus: Poëzie 343: Hans Vlek

23 augustus: Home From Abroad 272; The whole Trump Mafia Family Indicted

22 augustus: Gehoorde frasen 477; Zelfbewustzijn

21 augustus: Groeten uit de Wereld 33; Bredd Scala

19 augustus: Groeten uit de USA; Alle Verhalen

18 augustus: Verhalen van Els 33; Interview met Theresia Vreugdenhil

17 augustus: Poëzie 342: Homero Aridjis

16 augustus: Gehoorde frasen 476; Spraakmakend

15 augustus: Vindsels 182; Roll-on roll-off

14 augustus: Algemeen 52; Het Madagascarplan

13 augustus: Groeten uit de Wereld 32; Een breed Scala

11 augustus: Groeten uit Mauritius; Alle verhalen

10 augustus: Poëzie 341; Het Paascheiland van Slauerhoff

9 augustus: Gehoorde frasen 475; Slopend

8 augustus: Vindsels 181; Onverzadigd vetzuur

7 augustus: Home From Abroad 271; Trump is Toast

6 augustus: Groeten uit de Wereld 31; Breed Scala

5 augustus: Groeten uit Italie; Alle Verhalen

4 augustus: Gehoorde frasen 474; Eierleggend

3 augustus: Beelden 1135; Alle Vindsels (6)

2 augustus: Verhalen van Els 32; Aimauw-vous Brahms?

1 augustus: Algemeen 550; Geplaatst in juli

 

 

Geplaatst in juli  

 

31 juli: Gehoorde fraen  473; T.V. Commentaar

30 juli: Groeten uit de Wereld 30; Een breed Scala

29 juli: Groeten uit Roemenië: Alle Verhalen

28 juli: Gehoorde frasen  472; Veelzijdig koffietalent

27 juli: Verhalen uit de dorpsbieb 123; Hóóggehakte klémtomania 

26 juli: Poëzie:340 Bert Voeten & Jan Talboom

25 juli: Vindsels 180; Rozen in de tuin

24 juli: Groeten uit de Werels 29; Een breed Scala

23 juli: Groeten uit Canada; Alle Verhalen

22 juli: Gehoorde frasen 471: Wetenschappers

21 juli: Verhalen van Els 31; Interview met de Zangeres zonder Naam

20 juli: Gehoorde frasen 470; Begrijpbaar

18 juli: Vindsels 179; Blauw en Wit Blazoen

17 juli: Poëzie 337: E. du Perron

16 juli: Gehoorde frasen 469: Hondstrouw

15 juli: Groeten uit de Wereld 28; Een breed Scala

14 juli: Groeten uit Estland, Letland & Litiuwen

13 juli: Poëzie 336: Han G. Hoekstra & Bertus Aafjes

12 juli: Gehoorde frasen 468; Fractioneel

11 juli: Vindsels 178; Rododendrons

9 juli: Groeten uit de Wereld 27; Een breed scala

8 juli: Media 490: Rutte in The New York Times

8 juli: Groeten uit Denemarken; Alle Verhalen

7 juli: Verhalen van Els 20; That's the way the bookie crumbles

6 juli: Gehoorde fraen 467; Noorderlicht

5 juli: Verhalen uit de dorpsbieb 122; Vakantietips van Martine

4 juli: Verhalen uit de dorpsbieb 121; Release Party

3 juli: Groeten uit de Wereld 26; Een breed Scala

2 juli: Groeten uit Namibië: Alle Verhalen

1 juli: Algemeen 547; Geplaatst in juni

 

Subcategorieën