Algemeen (528)

 

Het zwarte eiland

Dit is een bijzonder Kuifje-exemplaar.

 
 
DE EERSTE PAGINA 

Kijk eens naar het begin van dit stripboek, dat overigens in het Nederlands is verschenen onder de titel: ''De zwarte rotsen''..
      Misschien heeft u daar iets aan.

Ik zal het maar verklappen.
      Het is Rhaeto-Romaans. Sinds 1996 officieel de vierde taal in Zwitserland.
Het wordt nog door ongeveer 40.000 mensen gesproken, voornamelijk in afgelegen dorpjes in de Alpen.
      Een taal, die behoorlijk onder druk staat en daarom vind ik het wel leuk, dat deze strip in die taal is uitgegeven.

Een nader onderzoekje leert overigens, dat Kuifje in maar liefst 110 talen en dialecten is verschenen.
      Veruit de meeste vertalingen houden de oorspronkelijke naam Tintin aan.
Dat klinkt natuurlijk ook veel beter dan Kuifje.
      Daarin zijn wij weer eens stronteigenwijs.
      Dat was die Tintin trouwens ook.

Kuifje dus.

In het Papiamento (toch veel meer een Portugese dan een Nederlandse taal) heet ’ie ook Kuifje.
      In het Afrikaans is het Kuifie.
In het Brussels-Vlaams is het weer gewoon Tintin maar in het Oostends is het: Kuiftsje.
      In het Fries komen we uit op Túfke en in het Twents wordt het Tuufke.

Klik naar hier voor alles over Tintin en zijn schepper Hergé .

 

 

Geplaatst in oktober

 

31 oktober: Verhalen uit de dorpsbieb 107; Novembertips van Martine

30 oktober: Gehoorde frasen 424; BMW-Bezitters

29 oktober: Vindsels 145: Wide Ie te Fryslân

28 oktober: Audio 164; Bratislava; Een Geluidsportret

27 oktober: Poëzie 307: Jacques van Tol

26 oktober: Beelsen 1123; Vrouwe Justitia

25 oktober:Gehoorde frasen 423: Decolleté

24 oktober: Vindsels 144; De IJsfontein

23 oktober: Groeten uit Liechtenstein 7; Under the Verandah

22 oktober: Poëzie 306: Staring en plagiaat

21 oktober: Poëzie 305 ; Het versierde bankje

20 oktober: Vindsels 143; Dokkumer EE

19 oktober: Gehoorde frasen 421; Het gebeuren

18 oktober: Groeten uit Liechtenstein 6; Ingesneeuwd in oktober

17 oktober: Beelden 1119; Houtkunst te Oudega

16 oktober: Atlas van de kleinste landen 158; Het casino Monte-Carlo

15 oktober: Vindsels 142; Softijs & Razzle

 14 oktober: Poëzie 304: Meisjes van dertien; Paul van Vliet

13 oktober: Groeten uit Liechtenstein 5; Belastingparadijs

12 oktober: Eten & drinken 28; La Cuisine Diplomatique

11 oktober: Gehoorde frasen 420; De zon van de zon

10 oktober: Vindsels 141; Roker aan Zee

9 oktober: Groeten uit Liechtenstein 4: Fürstenhütchen

8 oktober: Poëzie 303: De verzen van Trijntje Fop

7 oktober: Gehoorde frasen 419; Liquidatie-inflatie

6 oktober: Verhalen uit de dorpsbieb 106; Herfsttips van Martine

5 oktober: Vindsels 140; Sporen in het zand

4 oktober: Poëzie 302: Ursula Krechel

3 oktober: Atlas van de kleinste landen 157; De Rots van Monaco

2 oktober: Beelden 1115; ''Kop van een negerin (Josefa)''

1 oktober: Algemeen 523; Geplaatst in september

 

 

Rust & Vreugd

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Guillermo Arriaga: Het vuur redden (2022/893 pag.)

Een familie-epos over het hedendaagse Mexico, met een corrupte overheid die geen grip krijgt op rivaliserende narco-bendes en uit gemakzucht de heerschappij van de op dat moment grootste bende gedoogt. Twee broers worden op meer dan Spartaanse wijze opgevoed door hun vader met als enige voordeel dat zij uiteindelijk bijzonder belezen zijn. Door de fictieve brieven van de oudste zoon aan zijn dode vader wordt duidelijk wat zij hebben meegemaakt.
      De oudste zoon, de meest inschikkelijke, is inmiddels een rijk man van aanzien, maar mist de gave zich emotioneel te binden. De jongste zoon (JC), de meest opstandige, is verzeild geraakt in het drugscircuit en zit een levenslange straf uit. Een andere hoofdpersoon is Marina, eigenaresse en choreografe van een dansschool, rijk, gehuwd en gek op haar kinderen. Zij wordt door een goede vriend, die schrijfworkshops geeft aan gevangenen, gevraagd een voorstelling te geven in de gevangenis, waarbij zij in contact komt met een heel speciale gevangene.
      Als magneten worden zij onvermijdelijk naar elkaar toegetrokken en er ontstaat een gepassioneerde liefdesverhouding, met alle consequenties van dien.

Overweldigende en bijzonder ingenieuze roman over diverse vormen van liefde en het vermogen tot zelfreflectie in een wereld vol agressie en racisme. Een meesterwerk!


Ted van Lieshout: Beitelaar (2022/164 pag.)

De 15-jarige Antonij heeft een bijbaantje als hulp van de tuinman op het plaatselijke kerkhof. Daar ontmoet hij een man, die letters beitelt in een grafsteen. Uiteindelijk raken ze aan de praat. Anthonij vindt de man aantrekkelijk en probeert er achter te komen of de man net zo over hem denkt. De man (Leo) is veel ouder en peinst er niet over om in te gaan op zijn toenaderingspogingen. Wel voeren zij interessante gesprekken. Dan worden zij overvallen door pedojagers en wordt Leo gearresteerd.
      Op verzoek van diens advocaat doet Anthonij schriftelijk verslag van de gebeurtenis. En dan komen we bij het meest briljante deel van het verhaal, waarin hij vertelt dat hij vroeger schijnt te zijn misbruikt door zijn opa, dat hij zich herinnert te zijn ondervraagd door ‘lieve mevrouwen’ en op hun vragen aldoor ‘nee’ antwoordde, maar ze net zo lang doorgingen totdat hij ‘ja’ zei.
      Dat hij zelf geen nare herinneringen heeft aan zijn opa en oma en dat hij ze mist. Dat hij er wel last van had dat hij altijd werd aangekeken als die zielige misbruikte jongen. Dat zijn moeder zich de slachtofferrol toe eigende en hij zelf niets in te brengen had. En waarom zijn er geen lotgenoten-praatgroepen voor kinderen?

Een schitterend boek dat je in één adem uitleest, je ademloos achterlaat en je stof tot nadenken geeft.

 


Sarah Lark: Grote dromen (2022/533 pag.)

Eerste deel van een nieuwe trilogie, die aan het einde een link legt met haar vorige roman.

      Nellie en Philipp groeien als buurkinderen met elkaar op in een Vlaams dorp en zijn elkaar beste vriend en vertrouweling. Philipp moet van zijn vader dierengeneeskunde studeren, maar zijn hart ligt bij de muziek. Nellie zou dolgraag zijn plaats willen innemen, maar vrouwen worden niet toegelaten voor deze studie. Oplossing: ze sluiten een verstandshuwelijk, zodat Nellie zijn ”assistent” kan worden en Philipp alleen in naam de dierenarts is.
      Dan breekt WOI uit en wordt Philipp opgeroepen. Door omstandigheden raakt Nellie betrokken bij de verzorging van de paarden van de Duitsers, maar dieren zijn onschuldig en daarom helpt zij hen. En niet alle Duitsers zijn de vijand. Na de oorlog moet Nellie België ontvluchten en reist zij naar Berlijn: haar enige mogelijkheid tot een onafhankelijk leven, waar zij alleen zelf zeggenschap over heeft en niet haar ouders of schoonouders.

Weer een heerlijk meeslepend verhaal.

 

 
Hendrik Groen: Rust en Vreugd
(2021/285 pag.)

Emma is sinds kort weduwe en bij het opruimen van allerlei papieren vindt zij een inschrijving terug voor een tuinhuisje bij “Rust en Vreugd”. Zou er een huisje vrij zijn?

Jawel, en het oogt zo vriendelijk dat ze er gelijk verliefd op wordt. Ze heeft geen kaas gegeten van tuinieren, maar dat kan ze leren. Al gauw bieden aardige buren hun hulp aan, maar de voorzitter van de vereniging wijst haar vooral op de verplichtingen en regels. Emma maakt vrienden, maar ook vijanden als zij duidelijk aangeeft dat zij het met bepaalde regels niet eens is, vooral als blijkt dat het bestuur zelf hier zich niet aan gehouden voelt.

Weer een bijzonder vermakelijk verhaal over allerlei perikelen binnen een kleine gemeenschap.
      Een afspiegeling van de maatschappij.

                                    

 

 Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

Klik HIER voor alle biebverhalen 

 

 

De eerste vrouw

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Taylor Jenkins Reid: Het feest van de eeuw (2022/386 pag.)

Als in 1956 Mick Riva en June Costas elkaar ontmoeten vallen ze als een blok voor elkaar. Hij ambieert een carrière als zanger, zij gruwt van haar werk in het frituurrestaurant van haar ouders. Mick wordt bekend en zij kunnen zich steeds meer veroorloven. Nina wordt geboren en daarna Jay. Mick is inmiddels een beroemdheid en veel van huis. June’s wereld stort in als er een vrouw met een baby aan de deur komt, waarvan ze beweert dat Mick de vader is.
      Mick ontkent niet en de kleine Hud wordt opgenomen in het gezin. Maar Mick zwicht keer op keer voor elke keer weer jongere vrouwen, ook na de geboorte van jongste dochter Kit, waarna er een definitieve scheiding volgt. Hij vergeet de alimentatie en June is te trots om erom te vragen. Haar kinderen zijn haar alles en zij knoopt alle eindjes aan elkaar om ze een fijne jeugd te geven, al moet zij daarvoor terug naar dat verdomde restaurant.
      Als Nina 17 is overlijdt haar moeder en Nina voelt zich verantwoordelijk voor haar broers en zusje. Alle vier zijn ze fervente surfers; Jay staat hoog in de internationale rangorde, Hud maakt spectaculaire foto’s van zijn sprongen en Nina, een bloedmooie vrouw, wordt gespot als model en verdient daar goed geld mee. Zij trouwt met een wereldberoemde tennisser, die een super de luxe villa voor haar koopt. Nina voelt zich niet thuis in die glazen kooi vol staal en moderne kunst, maar zij past zich aan aan het jetset gebeuren en organiseert jaarlijks Het Feest, waarbij iedereen welkom is om zich uit te leven. Zelfs als haar man hetzelfde gedrag vertoont als haar vader en haar heeft verlaten, neemt zij de organisatie op zich. Maar dan verschijnt een onverwachte gast.

Een heerlijke familieroman, springend in de tijd, met een verrassend einde.

 

Muna Shehadi: De eerste vrouw (2022/378 pag.)

 

Holly Penny is jaren gelukkig getrouwd geweest met Lyle, totdat daar ineens abrupt een einde aan kwam. Holly blijft hoop houden dat ze ooit weer bij elkaar komen, ondanks het feit dat hij na de scheiding nog twee keer getrouwd is. Al die tijd houden ze contact met elkaar tot het moment waarop ze bericht krijgt dat Lyle wordt vermist. Zijn laatste vrouw eist na vijf jaar een doodverklaring om financiële redenen.
      Holly krijgt een uitnodiging voor een herdenkingsdienst met aansluitend de openbaarmaking van Lyle’s testament. Zij gaat er heen, maar is er in haar hart van overtuigd dat Lyle nog leeft. Tot haar stomme verbazing weten de twee andere ex-vrouwen niets van haar bestaan. Grote steun ondervindt zij van zijn broer Caleb, die in haar ogen toch ook wel erg geheimzinnig doet.

Goed geschreven spannende roman, vol intriges, familiegeheimen, liefde en met een ingenieus plot.

 


Nikki May: Wahala (2022/381 pag.)

 

De Londense Ronke, Boo en Simi zijn vriendinnen van Engels-Nigeriaanse afkomst en vormen een hecht trio. Ronke is tandarts, maar is tot nu toe altijd gevallen voor de verkeerde mannen. Haar huidige relatie is volgens haar vriendinnen ook gedoemd te mislukken. Boo heeft een lieve man en een prachtige kleine dochter. Toch voelt zij zich gevangen en weet geen raad met het moederschap. Simi leidt ogenschijnlijk een perfect leventje, maar is bang dat haar man achter haar geheim komt.
      Dan verschijnt uit het niets de rijke, flamboyante Isobel, een vroeger jeugdvriendinnetje van Simi, in hun leven die zich nogal opdringerig aansluit bij het vriendinnengroepje. In eerste instantie lijkt zij het beste in iedereen naar boven te brengen, maar hoe meer ze zich bemoeit met het leven van de drie vrouwen,. hoe meer chaos ze veroorzaakt.

Intrigerende psychologische roman over vriendschap en rivaliteit met een verrassend einde.

 

 

Philip Huff: Wat je van bloed weet (2022/284 pag.)

 

 

Recensie Adriaan van Dis: ’Een beklemmende roman over kinderen van kijvende ouders. Of hoe de klotezooi van thuis jonge levens ontwricht. Huff verkent genadeloos hoe een zoon worstelt met zijn woede, leegte en verdriet.

Prachtig verwoord.
      Een roman die je lang bijblijft.’ Psychologische roman, gebaseerd op autobiografische jeugdherinneringen. Indrukwekkend.

 

                                   

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.


 

Klik HIER voor alle biebverhalen

 

 

 

Geplaatst in september

 

30 september: Gehoorde frasen 418; Bubbels

29 september: Vindsels 139; Zonnebloemolie

28 september: Groeten uit Liechtenstein 3: Het luxe belastingparadijs

27 september: Gehoorde frasen 417; Een stukje voetbal

26 september:Poëzie 301: Saul van Messel

25 september: Vindsels 138; Een hefschroefvaartuig

24 september: Dagelijkse algoritmes 17; Oplossingsruimte

23 september: Groeten uit Liechtenstein 2; De Liechtensteiner Polka

22 september: Gehoorde drasen 416; Zelfkennis

21 september: Poëzie 300; Denise Levertov

20 september: Vindsels 137; Het glijbaantje

19 september: Groeten uit Liechtenstein 1; De eerste Liechtensteiner

18 september: Nieuwe woorden 111; Keermogelijkheid

17 september: Gehoorde frasen 415; Screenshots & juicekanalen

16 september: Verhalen van Els 14; Elizabeth

15 september: Vindsels 136; Een stapeltje schapen

14 september: Gehoorde frasen 414;Terugloopbeveiliging

13 september: Poëzie 299: Marc Chagall en Blaise Cendrars

12 september: Eten en drinken 33; Kip met aardperen

11 september: Gehoorde frasen 413; Hedendaagse talkshows

10 september: Poëzie 299: Het verlangen van Slauerhoff

9 september: Vindsels 135; Het Torenoffer

8 september: Gehoorde frasn 412; Een zee van tijd

7 september: Reizen 453; Finse jaren van Joop Wassenaar

6 september: Eten & drinken 33; Suddervlees Ronnie

5 september: Poëzie 298; Ode aan de Vlist (Henk Kooijman)

4 september: Poëzie 297; Henk Kooijman. Een dichtende dorpsbewoner

3 september: Verhalen uit de dorpsbieb 105; Leestips voor september

2 september: Gehoorde frasen 411; Digitaal uitzaaien

1 september: Algemeen 520; Geplaatst in augustus

 

Subcategorieën