Honkbal (123)

 

120 jaar World Series

(Chase Field, Phoenix)

Komende nacht om twee uur onze tijd beginnen de World Series, de strijd tussen de kampioenen van de American en de National League in de Amerikaanse profhonkbalcompetitie MLB. Het is een reeks wedstrijden best of seven; dus wie vier wedstrijden wint is de overall kampioen. Het gaat tussen de Texas Rangers en de Arizona Diamondbacks.

      Het is zeer opmerkelijk en verrassend dat deze teams de finale hebben gehaald. In de reguliere competitie, die 162 wedstrijden telt, behoorden ze absoluut niet bij de beste teams. Ze haalden ter nauwernood de play-offs, waarvoor zich twaalf teams plaatsen. Maar daarin presteerden ze opvallend goed. Vooral Arizona, dat in een best of five serie drie maal won van de zwaar favoriete Los Angeles Dodgers. Ook Texas deed het opmerkelijk goed door het hoger aangeslagen Houston in de championship serie met 4-3 in wedstrijden te verslaan.

      Op grond van de prestaties in het reguliere seizoen maakt Texas, dat Arlington als thuisbasis heeft, de meeste kans. Daar worden ook de eerste twee wedstrijden gespeeld. Vervolgens volgen er -indien nodig- drie wedstrijden in Phoenix Arizona en daarna nog eventueel twee wedstrijden in Arlington.

      Ik hou het op de Diamondbacks. Ze spelen verfrissend en een beetje on-Amerikaans. Korte slagen in het infield, stootslagen, hit-and-run en honken stelen. Snelheid is het credo.
      Texas moet het meer hebben van de honkslagen; de homeruns vooral.

Waarom heet die reeks wedstrijden eigenlijk World Series?
       Die vraag kreeg ik laatst.
Van een wereldkampioenschap is namelijk geen sprake. In de MLB -Major League Baseball- spelen 29 teams uit de VS en 1 team uit Canada. Wel zijn er veel spelers actief uit traditionele honkballanden als de Dominicaanse Republiek, Cuba, Puerto Rico, de Nederlandse Antillen, Venezuela, Mexico, Colombia, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Maar het is de vraag of de MLB-kampioen beter is dan de kampioen van Japan.

      Voor de betekenis van de World Series moeten we terug naar 1903, toen de wereld nog veel kleiner was.
De eigenaar van de Pittbsurg Pirates, Barry Dreyfus meende dat de kampioenen in beide leagues, zijn team en de Boston Red Sox veruit de besten waren in de Amerikaanse competitie. Het waren niet alleen de beste teams in de V.S. nee het waren de beste teams in de wereld. En op een vraag van een journalist of je dan kon spreken van World Series zei hij volmondig ‘’JA’’. In 1903 was er nog geen radio en geen T.V. maar in alle kranten werd dit overgenomen. Het is nooit meer veranderd.

(Rangers Field, Arlington)

 

 

 

Xander Bogaerts & Kenley Jansen

Twee honkballers met een Nederlands paspoort hebben vorige week in de Amerikaanse Major Leqgue megacontracten afgesloten. Kortestop Xander Bogaerts (30), geboren op Aruba, gaat naar de San Diego Padres. Hij tekende een contract voor 11 jaar en verdient in die periode 280 miljoen US$    

       Werper Kenley Jansen (35) geboren op Curaçao gaat naar de Boston Red Sox voor twee jaar met een contract van 32 miljoen US$. Hij is een werper, die de grote closer bij de Red Sox wordt. Een closer komt in het algemeen pas in de laatste inning op de heuvel bij een kleine voorsprong. Hij moet ervoor zorgen dat die voorsprong behouden blijft en de zege wordt veiliggesteld. Een uitermate belangrijke positie.

      Hun verdiensten vallen overigens bijna in het niet vergeleken met het contract, dat buitenvelder Aaron Judge sloot met de New York Yankees. Hij tekende voor negen jaar ter waarde van 360 miljoen U.S. $.. Judge verbeterde vorig seizoen het homerunrecord in de American League. Hij sloeg in het reguliere seizoen 62 homeruns. Het record stond maar liefst zestig jaar lang op naam van Roger Maris, die er in 1961 precies 61 sloeg.
Judge wees overigens een aanbod van de San Diego Padres voor 400 miljoen af.

      Ik heb geprobeerd om na te gaan of beide Antillianen inmiddels de best verdienende Nederlandse sporters zijn. Maar dat is niet waar. Voetballer Virgil van Dijk van Liiverpool komt met 11,5 miljoen Euro per jaar in de buurt, maar autocoureur Max Verstappen verdient bij Red Bull 50 miljoen dollar per jaar.

 

 

 

Jim Kaat, Hall of Famer

(Door Hugo Kijne te Hoboken USA)

Bij alle misère die s’ochtends de huiskamer binnenkomt zit soms ook wat goed nieuws, zoals vandaag, toen bekend werd dat Jim Kaat door de ‘Golden Days Era Committee’ is voorgedragen als lid van de Baseball Hall of Fame en in 2022 zal worden geïntroduceerd.  Kaat, bijgenaamd ‘Kitty’, was een pitcher die in vier decennia op het hoogste niveau honkbal speelde, op zich al een bijna unieke prestatie, en toen hij stopte met spelen had hij er 25 seizoenen opzitten, een aantal dat sindsdien alleen overtroffen is door Nolan Ryan, die 27 seizoenen met zijn fastball major league slagmensen domineerde. 
      In tegenstelling tot Ryan beschouwde Kaat zichzelf niet als een ‘ace’ maar meer als een ‘journeyman’, hoewel de statistieken van zijn carrière er zijn mogen.  Hij won 283 wedstrijden en verloor er 237, met een 3,45 ‘earned run’ gemiddelde.  Kaat gooide 180 complete wedstrijden, wat in zijn tijd vrij normaal was maar nu nog maar zelden voorkomt.  Daarnaast was hij befaamd om zijn veldspel, waarmee hij in het totaal 16 keer een ‘golden glove’ won, de trofee voor de speler die in één seizoen op zijn positie de beste veldspeler was. 
      Kaat was drie keer een ‘All Star’ en won met zijn team één keer de ‘World Series’, in 1982.  In tegenstelling tot Ryan had Kaat, een linkshandige werper, niet één pitch waarmee hij slagmensen uit probeerde te krijgen, maar putte hij uit een breed repertoire.  Toen op het einde van zijn carrière zijn fastball en curveball minder effectief werden leerde Kaat de ‘knuckleball’ gooien, een langzame pitch waarvan noch de pitcher, noch de catcher weet waar de bal precies terecht gaat komen, en de slagman al helemaal niet.

      Jim Kaat speelde het grootste deel van zijn carrière voor de Minnesota Twins, waar hij onder andere de mentor was van de enige in Nederland geboren Hall of Famer, Bert Blijleven.  Na zijn actieve loopbaan werd hij televisie commentator van honkbalwedstrijden, eerst van de Twins en daarna van de New York Yankees als opvolger van Tony Kubek, de korte stop van de grote Yankee teams van 1957 tot 1965 en één van de beste honkbal analisten die ik ooit heb gehoord, voor wie Kaat overigens niet onderdeed.  Na kort gepensioneerd te zijn geweest als commentator, wat hem blijkbaar niet beviel, keerde hij in 2007 terug als analist bij het Major League Baseball netwerk, waar hij nog steeds incidenteel commentaar levert. 

18e eeuws Nederlands

Tijdens Kaats jaren bij de Yankees mochten Ronald van den Boogaard en ik een aantal wedstrijden bijwonen in de pers-sectie van Yankee Stadium, voor een VPRO radioprogramma waar Ronald aan werkte, en daar leerden we Kaat kennen.  Het bleek dat hij prachtig achttiende eeuws Nederlands sprak dat hij van zijn grootmoeder in Zeeland, Michigan, had geleerd. Omdat hij het wel leuk vond om de taal van zijn voorouders te spreken met twee van die Hollandse honkbalfanaten hadden we een paar leuke gesprekken.  Wat me daarvan het meest is bijgebleven is dat Kaat tijdens het praten enorme handen vol popcorn in zijn mond gooide en die nooit miste, zoals een groot pitcher betaamt.  Die popcorn bleef dan in zijn open mond rondvliegen zoals in een popcornmachine in een Amerikaanse bioscoop.

      Hoeveel bewondering ik ook heb voor Jim Kaat als honkballer en commentator, ik bewonder hem bijna nog meer als golfer.  Kaat kan zowel links- als rechtshandig spelen, linkshandig heeft hij een handicap van 3 slagen en rechtshandig een handicap van 5 slagen, wat waarschijnlijk geen enkele golfer ter wereld hem nadoet.  Soms gaat hij de golfbaan op met een caddie die twee tassen draagt, één met clubs voor een linkshandige speler en één met clubs voor een rechtshandige speler, en dan speelt hij tegen zichzelf.  Het doet denken aan een gedicht van Godfried Bomans dat eindigt met ‘Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen’.



 

World Series 2020 (Best of seven)

1. Tampa Bay Rays- Los Angeles Dodgers   3-8      (0-1)
2. Tampa Bay Rays- Los Angeles Dodgers   6-4   .  (1-1)

3. Los Angeles Dodgers- Tampa Bay Rays- 6-2      (2-1)

 

 

Baseballsongs met DeeJay Bob Dylan


Je neemt een thema, zoekt daar muziek bij en praat het aan elkaar. Een bekende en vaak gebruikte formule voor een radioprogramma. Praatje-plaatje. Simpeler kan het eigenlijk niet. Moeilijker trouwens ook niet, want alles hangt af van de persoon, die zo'n programma presenteert. Zijn/haar muziekkeus, zijn/haar kennis van muziek, zijn/haar welsprekendheid, zijn/haar persoonlijkheid.  
      Daarom was een dergelijk programma van 2006 tot 2009 wereldwijd bekend, zeer populair en druk beluisterd. Het programma heette Theme Time Radio Hour, werd uitgezonden door de Amerikaanse betaalzender XM-Satellite Radio en werd gepresenteerd door Bob Dylan. Vandaar.

      Ik werd destijds op dit programma geattendeerd omdat Bob Dylan in zijn vierde episode, zoals de afleveringen genoemd werden, muziek liet horen die gerelateerd was aan baseball, Amerikaans honkbal. Niet alleen muziek trouwens, maar ook beroemde radiofragmenten, commentaren en stukjes uit conferences.  Het was mei 2006. Ik probeerde het programma te downloaden, maar dat lukte niet omdat het goed beveiligd was. Toen heb ik voor 12.95 $ per maand een abonnement genomen. Bob Dylan maakte in totaal 102 episodes vol. Hij deed dat meeslepend. Ik heb ze allemaal gehoord.     
      Vandaag wordt in de VS de World Series tussen de Los Angeles Dodgers en de Tampa Bay Rays voortgezet. Het leek mij wel aardig om nog eens naar dat honkbalprogramma te luisteren om in de stemming te blijven.
      En wat bleek toen: Alle honderd episodes staan inmiddels on-line op het ARCHIEF van Theme Time Radio Hour.

      De aflevering over baseball begint met Take me out to the ballgame, één van de bekendste en meest gezongen liedjes in de VS. Bob Dylan neemt zijn luisteraars direct voor zich in door heerlijk raspend  een aantal strofen uit dit lied a capella te zingen. Hij blijft verder het hele uur in vorm en geeft er blijk van -zoals vrijwel iedere Amerikaan- veel verstand te hebben van 's lands National Pastime.  Life is immers a ballgame en baseball is the greatest game on earth.

U kunt het programma HIER beluisteren.

Achtereenvolgens hoort u:

Take Me Out To The Ballgame-
Bob Dylan. A capella gezongen. (2006)
Take me out to the ballgame-The Skeletons (1988)

Baseball Boogie -Mabel Scott (1950)
Home Run -Chance Halladay
 (1959)
Baseball Baby -Johnny Darling
 (1958)
Baseball Canto -Lawrence Ferlinghetti (1973)

Three Strikes And You're Out -Cowboy Copas
 (1960)
The Ball Game -Sister Wynona Carr
 (1952)
Did You See Jackie Robinson Hit That Ball -Buddy Johnson
 (1943)
Joltin' Joe DiMaggio -Les Brown & His Orchestra 
(1941)
Joe DiMaggio's Done It Again -Billy Brack & Wilco
 (1988)
Don Newcombe Really Throws That Ball -Teddy Brannon 
Orchestra((1950)
Newk's Fadeaway -Sonny Rollins
 (1951)

(Dit is het enige instrumentale nummer. Pas na de uitleg van Bob Dylan wordt duidelijk waarom dit in de lijst is opgenomen. Sonny Rollins (rechts) leek uiterlijk erg op pitcher Don Newcombe, die in het voorgaande nummer bezongen werd. Daarom kreeg hij (Rollins dus) de bijnaam Newk).  


Say Hey -The Treniers (1954)

The Wizard Of Oz -Sam Bush (2004)

3rd Base, Dodger Stadium -Ry Cooder (2004)

Heart -Damn Yankees
(Original Broadway Cast) (1955)

 

 

 

De wedstrijd van zijn leven

Ach, u weet niets van honkbal. En ach, misschien wil u er wel helemaal niets mee te maken hebben.
     
Maar misschien verandert u wel van mening als u naar deze onwaarschijnlijke -bijna ongelooflijke- vangbal kijkt.
Rechtsvelder Manuel Margot van de Tampa Bay Rays maakt de catch in de tweede wedstrijd om het kampioenschap van de American League tegen de Houston Astros.

 

Eerder in die wedstrijd had diezelfde Margot al een driepunten homerun geslagen, waardoor de Rays de wedstrijd met 4-2 wonnen.

KIJK NAAR DIE HOMERUM GEVOLGD DOOR DIE VANGBAL

HIER

Zo’n wedstrijd speel je maar eens in je leven. Later zal dit moment iconische betekenis krijgen.
       En daar moet u het maar mee doen. Ook als u niets van honkbal weet.

 

Subcategorieën

Knuckleball (Druk up F5 om de beweging nog eens te zien)