Beelden (956)

 

World Series 2020 (Best of seven)

1. Tampa Bay Rays- Los Angeles Dodgers   3-8      (0-1)

 

Logo’s over de hele wereldDeze foto plaatste ik gisteren. We zien Mark Rutte..
      Maar waarom draagt hij een honkbalpetje met het logo van de New York Yankees?
Volgens mij weet hij niets van honkbal. Beseft hij wel wat dat logo betekent?

      New York Yankees is de bekendste sportclub in de wereld. Een club, die sport overstijgt.

Op alle continenten dragen mensen petjes, T-shirts en andere parafernalia van die club. Vrouwen, mannen en kinderen; zelfs huisdieren. Ze worden gedragen door mensen die vaak niets van honkbal weten, maar meestal wel weten dat het een iconische betekenis heeft..

        Waarom?

Het antwoord luidt: De New York Yankees worden omgeven door mystiek en aantrekkingskracht.
      Veruit de meest succesvolle sportclub in de wereld.
Ik ben drie keer in New York geweest en heb daar in The Bronx een aantal wedstrijden gezien. En dan ben je voor je leven fan.
      Die sfeer, die entourage, maar ook het sportieve gehalte, de magie van spelers, die het hoogste in hun sport bereikt hebben. Die schier onaantastbare en onoverwinnelijke uitstraling maken een wedstrijd in Yankee Stadium tot een onvergetelijke gebeurtenis.

Ik heb voor u een zeer kleine selectie gemaakt van mensen in Yankees sferen.
      We beginnen met mijn medewerker Hugo Kijne (''Het staat ook symbool voor New York, de hoofdstad van de wereld") en herkennen tussen wat minder bekende mensen ondermeer Kim Kardashian, Beyoncé en Hillary en Bill Clinton.
      En dan is er nog mijn kleinzoon Tijn (17).

                
    

 

    

    

                           

                                 

                         

                                                       

                         

                                  

                            

                                          

 

      

 

 

Een tractor met een knoflookslee

Ineens verscheen deze combinatie bij mij achter op de akker van mijn buren.
      Een tractor met daar achter een soort arrenslee.
Dat had ik nog niet eerder gezien.


Wisselteelt

Het boerengeslacht dat bestaat uit Pieter, zijn zoon Joris en zijn vader Kees hield het in het algemeen -zoals de meeste akkerbouwers bij mij op de Hoeksche Waard- op aardappelen, graan en suikerbieten.
      In wisselteelt, omdat je nooit twee jaar achter elkaar hetzelfde gewas op dezelfde grond moet telen.


Zetels

Maar in 2016 plantte Joris een klein veldje met witte en rode knoflook. Eigenlijk gewoon voor eigen gebruik. Het groeide goed, rook sterk en zag er mooi uit. Later plantte hij wat meer. De knoflook vond gretig aftrek en zo ontstond het plan om dit najaar een groter veld met knoflook te laten ontstaan.
      Een oppervlak van zo’n vijftig bij dertig meter. Dat is groot want knoflook kan je niet zaaien, maar moet je in principe met de hand poten. De teentjes gaan zo’n vijf centimeter de grond in en staan acht centimeter uit elkaar. 
      Om niet alles met de hand te moeten doen, bedacht Joris een eigen systeem. Op de kar achter de tractor bevindt zich een grote schaal met ontvelde knoflookteentjes.


Schaal met teentjes

De ‘’slee’’ trekt voren en de teentjes gaan de grond in.
      Joris en zijn vriendin Mariëlle nemen plaats op de slee en zorgen ervoor dat de teentjes op hun plaats komen.

Joris:

''Een paar weken later komen de knoflookplantjes al boven de grond en zo komen ze de winter door. Vroeg in het voorjaar strooien we mestkorrels en gaan de plantjes groeien. Om plagen en ziektes tegen te gaan, gebruiken we zoveel mogelijk biostimulanten. Een product van natuurlijke oorsprong dat zorgt voor een betere groei en sterkere plant, zoals zeewierextract''.

 
Nestor Kees (90)

Nestor Kees (90) bestuurt de tractor, die zich heel langzaam over de akker beweegt.


Handwerk

Soms moer er met de hand nog wat nawerk verricht worden.

Komende zomer is de knoflook klaar om te oogsten. In het najaar worden er op die plek dan geen nieuwe teentjes gepoot, want dat is slecht voor de grond. Ook hier geldt: wisselteelt.
      Pas over tien jaar mag het weer. Zegt Mariëlle.

 

 

 

De Charleston Dance

Het verschijnsel bestaat nu ruim 10 jaar: Flashmob. Je zou dat kunnen vertalen in flitsmeute of flitsmassa. Plotseling verschijnt iemand in een drukke menigte, die iets aparts gaat doen. Vaak verschijnen er andere mensen, die dan hetzelfde gaan doen. Het publiek is verbaasd of zelfs verbijsterd.
Maar soms gaat datzelfde publiek ook meedoen en dan ontstaat een soort happening met een groot saamhorigheidsgevoel. Het begon in 2003 in New York. Uitvinder is Bill Wasik, redacteur van Harper’s Magazine.
      Flashmobs vinden heden ten dage in de hele wereld plaats. Vaak komt er muziek aan te pas en gaan de mensen dansen. De sociale media spelen een grote rol. Mensen worden via die media opgeroepen.Spontaan gaan ‘’onbekenden’’ dan ook vaak meedoen. Het event duurt nooit lang en eindigt vaak net zo abrupt als het begonnen is.

   
                     

We gaan naar het centrum van Kopenhagen in Denemarken. Een land waar ze tegenwoordig van overheidswege vluchtelingen van hun geld en  duurdere spulletjes beroven. Maar er wonen ook normale mensen. HIER danst men een soort Charleston, hoewel het meer op lindyhop of jitterbug lijkt.

 

 

 

(Najaar 2011. Ook toen al)


Oranje vlaggen en glinsterende bollen

 

 
Diepere betekenis

Ik woon op het platteland midden in een landbouwgebied.
      Mijn buurman Pieter is een moderne boer met hart voor zijn vak.
Pal achter mijn huis heeft hij over een gebied van vele hectaren wintertarwe gezaaid. Achter zijn land is nieuwe natuur gemaakt.
      De kreken daar zijn verbreed en er zijn eilandjes ontstaan, waar de afgelopen zomer veel ganzen broedden.

Ineens verschenen er Oranjevlaggen en veelkleurige glinsterende bollen op het land.
      Ik vroeg hem wat de diepere betekenis daarvan was.

 

 
Het antwoord:

Ronald,

Zoals je misschien wel weet hebben we landelijk een ganzenprobleem. Het nieuwe natuurgebied verergert het probleem voor mij in het bijzonder. Ze gaan namelijk broeden op de eilandjes en komen dan elke keer terug .
      Om je een inzicht te geven wat de gewasschade bij mij dit seizoen was, 4600 euro getaxeerd en uitgekeerd. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Onder meer het plaatsen van vlaggen ( afweer); minimaal 1 per ha.
      Je moet ze ook verjagen Daarom ook klappers maar daar ben ik mee gestopt. Die werden gestolen (400 euro). Vanwege de overlast denk ik.
      Ik kan niet begrijpen dat deze mensen niet het erf opkomen. Dan maak ik een akkoord met ze en stuur dat op naar het faunafonds . Ik wil namelijk ook geen overlast.
      De jachthouder moet afschotvergunningen aanvragen.
Kortom: Je moet een heel scala aan maatregelen nemen om in aanmerking te komen voor vergoeding. De kosten en uren die je daarvoor maakt, worden niet vergoed .

Ik heb voor oranje vlaggen gekozen om aandacht te vragen; dat werkt zoals blijkt uit het mailtje van jou.
      Ik wilde eerst rood-wit-blauw nemen maar die moet je na zonsondergang binnen halen. Ik heb dit aan de Nederlandse overheid te danken dus ook daarom oranje. Al met al een heel gedoe waar binnenkort zomaar nog geen oplossing voor is

met vr. gr.

Pieter

 

 
Aangevreten en ''bemest''

Soms zitten er 3.000 ganzen tegelijk op het gebied.
      Ze vertrappen de aanplant, vreten de jonge plantjes op en laten veel stront achter. (Foto boven).

 

 
Onaangetast

Zo ziet het er uit als er -nog- geen ganzen langs geweest zijn
      Helpen die vlaggen en bollen?


Het antwoord:

‘Een gans raakt aan alles gewend; dat weet men. Dit is door de bureaucratie bedacht’. .

Hij heeft een vergunning om ganzen af te schieten, maar ook dat helpt niets.

‘Als je er twee geschoten hebt is de rest weer weg. Dat schiet niet echt op’.

 
Nieuwe natuur achter de polder.

 

 

 


Een wurgslang in bed

Het gesprek kwam op hotels. Daar heb ik nog wel een paar anekdotes over. In bijna veertig jaar journalistiek ben ik in een groot aantal hotelkamers geweest. De diversiteit is enorm.
      Kakkerlakken heb ik in alle soorten en maten gezien, muizen en ratten, muggenzwermen, kapotte deuren en ramen, uitvallende elektriciteit, lekkende airco’s, muziekminnende, amokmakende & neukende buren, verstopte wc’s en opdringerige hoeren.
      Ooit kroop ik in het zuiden van Soedan een bed in, waar een grote wurgslang in lag. Ooit werd in de Krajina het hotel door opstandige Serviërs
beschoten. En ooit moest ik midden in de nacht na veel machtsvertoon een hotelkamer in Bagdad uit na een bomaanslag, omdat men vermoedde dat de daders in dat hotel waren. 
     
Maar.. Er is ook een keerzijde. Regelmatig belandde ik van uw belastingcenten in prestigieuze hotels. Van die hotels met eigen briefpapier. Ik heb het één en ander teruggevonden. En het is -geloof me- nog maar een kleine selectie. Maar wel een aparte.

 

 

Subcategories