07.43 A.M.

De Hel van het Noorden

Het scenario voor Parijs-Roubaix kan van tevoren geschreven worden. Na de verschrikkelijke kasseienstrook in het bos van Wallers ontstaat vandaag een kopgroep van twaalf man.
      Daarin zitten veel favorieten: Fabian Cancellara, Tom Boonen, Juan Antonio Flecha, Alessandro Ballan, Filippo Pozzato en toch ook Stijn Devolder. De verbazingwekkende Sebastian Langeveld, die we voortaan met z'n allen Sebas moeten noemen, is er ook weer bij.
      George Hincapie, Leif Hoste en Stuart O’Grady missen de aansluiting.

Er komen de nodige uitlooppogingen, maar niemand slaagt erin om weg te komen. Tot zo’n zes kilometer voor de finish. Cancellara, de beste tijdrijder van het gezelschap, springt weg. 
      Devolder kan niet meer. Anderen kijken naar elkaar en durven niet te rijden, want dan nemen ze Tom Boonen mee, die daarna de eindsprint simpel zal winnen. Cancellara finisht in zijn eentje in het Velodrome van Roubaix.

  

 

 

EEN BIJNA DRAMA  

Op zes kilometer voor de finish gebeurt het dus. Ongeveer op de plek, waar zich in 1983 bijna een verschrikkelijk drama afspeelde. Hennie Kuiper is tien kilometer eerder een kopgroep ontvlucht met ondermeer Duclos-Lasalle, Mark Madiot en Franciso Moser. Hij neemt een voorspong van anderhalve minuut.

Dan gebeurt het. Hij rijdt in een putje en breekt een wiel. Wanhopig staat hij naast zijn fiets. Huilend , klappend & stampvoetend. Maar binnen vijftien seconden ontvangt hij een andere fiets en wint.

Als u dit nog eens wilt zien ga dan naar de site van Hennie Kuiper:

 

 

Audio (41):

Parijs-Roubaix: een radioprogramma over de Hel van het Noorden. Klaas Vos en ik inspecteren diverse kasseienstroken en wonen de editie van 2002 bij. Wij spreken met Jan Janssen, winnaar van deze klassieker in 1967 en Martin Ros, oud-directeur van de Arbeiderspers en auteur van diverse wielerboeken.


Sunday 04.56 P.M.

 

Flecha & Pozzato gevallen

Devolder, Hoste & Hincapie komen tekort

Niet zo slecht, maar toch...

 Maaskant: De Nederlandse verrassing
      Langeveld weer gevallen

Volgende week: Amstel Gold Race