Een dierbare ontmoeting in Vlissingen

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Mijn manager: ‘Ga jij nog op vakantie? Je kunt niet al je vrije dagen laten staan tot volgend jaar.’
                         
'Ik wil mijn dagen graag opsparen, dan kan ik wat eerder met pensioen …..'
                        ‘Volgens mij kan dit bij ons niet. Bovendien zijn dat dan maar een paar maanden.’

Met haar in gesprek gaan kost mij veel energie, dat heb ik momenteel niet - ik ben eigenlijk ook wel toe aan een paar weekjes niks.
      Maar ja …. waar naar toe dan ….

Boulevard

Opeens weet ik het, ik ga een paar dagen naar de bioscoop. De bioscoop? Ja! Daar zit je veilig en kun je je heerlijk onderdompelen in andere werelden. Mijn favoriete jaarlijkse festival Film by the Sea in Vlissingen wordt de bestemming. Ik boek een appartement aan de Boulevard, storm vervolgens enthousiast de woonkamer in en stel mijn man op de hoogte, ‘en jij gaat gezellig mee.’
      Hij krijgt acuut de slappe lach, stuurt onmiddellijk zijn vrije dagen in per mail en de volgende dag is alles geregeld. Hierna komt hij even op mijn beeldscherm kijken wat ik geboekt heb. ‘Huh’, piept hij, ‘heb je wel gezien wat dit kost?’ ‘Hup, we gaan er uit,’ roep ik vrolijk - ‘na anderhalf jaar opgesloten zitten is dit ons eerste uitje in de grote boze buitenwereld, we zijn er aan toe.

Dat de prijzen van vakantiebestemmingen verdubbeld zijn nemen we voor lief. De Peugeot wordt volgetankt, volgepakt, we vertrekken naar Zeeland. Vier uur later komen we bij ons appartement aan. Bij het inchecken blijk ik de 12e etage geboekt te hebben in plaats van de tweede - die zat in mijn hoofd … hoezo aan vakantie toe …..

Uitzichten

Het adembenemende uitzicht over de Westerschelde doet me beseffen hoe gelukkig ik ben. In gedachten zie ik de as van mijn vader voorbij drijven, een jaar geleden strooiden we dit hier in de Westerschelde uit. Hij kon ook zo intens genieten van deze plek, de zoute lucht in z’n longen, de branding die zijn hoofd leeg maakte, de zon die hem verwarmde, de zee waar hij vrijheid ervoer.
      Er loopt een traan over m’n wang, dankbaar dat hij mijn vader was, de scherpe kantjes van het gemis verzachten door de tijd. Gemis en geluk kunnen naast elkaar bestaan, ik had het nooit gedacht. Tot nu, hier op het balkon van de twaalfde verdieping. Ik kijk naast me … zie nog iemand met tranen in z’n ogen.


Binnenstad

Tijd voor andere indrukken. De binnenstad is daarvoor een uitgelezen plek, ieder steegje,  ieder pleintje laat je iets anders beleven. Cultuur, geschiedenis, loodsboten in de haven, de Kazematten, Maritiem muZEEum, ’knarrenhofjes’ - nonnenhofjes, gedichten en muurschilderingen op gevels, de mooie Jacobskerk, bronzen beelden, fonteinen, een windorgel, Michiel de Ruyter, Betje Wolff, Aagje Deken, Frans Naerebout, dichter Jacobus Bellamy en ach, zoveel meer. Terrasjes om alle indrukken te laten bezinken genoeg, onder het genot van de overheerlijke Zeeuwse mosselen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bellamy

Op een metershoge sokkel blikt een eigentijdse man over het Bellamypark. Het is een herinnering aan de dichter Jacobus Bellamy, hij is in 1757 geboren aan dit plein. Het standbeeld vormt een link tussen heden en verleden.

                       

Een bekend werk van Jacobus is Roosje.

Roosje

Een vertelling

Daar was, in Zeeland eens een man…


Cannes aan de Noordzee

 En dan nu óp naar de bioscoop Cine City
   
    

Film by the Sea is hét festival voor boekverfilmingen. De Film & Literatuurcompetitie bestaat uit acht films die worden beoordeeld door een vakjury, dit jaar onder leiding van schrijver Jaap Robben. Daarnaast presenteert Film by the Sea Franstalige films, voorpremières en unieke import-titels, documentaires en drive-in voorstellingen. Een soort Cannes aan de Noordzee waar liefhebbers de mooiste nieuwe films kunnen zien. En juist daar ga ik voor, nieuwe filmtips verzamelen voor onze bieb-cinefielen.

      Nu komt het lastigste gedeelte van onze vakantie: naar welke films gaan we? We wikken en wegen - het zijn er te veel …143 stuks … We besluiten blind te prikken in de programmakrant - verrassend, we gaan het zien. De krant nemen we mee naar huis om de overige films op dvd te gaan kijken - die reserveren we gewoon in de bibliotheek van Bellingwolde. Wij komen ook de winter wel door, hihi.


Bibliotheek

De Bibliotheek van Vlissingen zit trouwens in hetzelfde gebouw als de bioscoop. In een oudere vestiging van de bibliotheek was Annie M.G. Schmidt de directrice.
      Tussen 1941 en 1946 zorgde zij voor de ‘bevordering van de geestelijke ontwikkeling van de bevolking van Vlissingen.’ Hierna verhuisde ze naar Amsterdam om te gaan werken als redactrice bij de krant Het Parool.


De Films

 

Terug naar de films. Onze ‘prikselectie.

Falling for Figaro

De Londense Millie zegt haar goedbetaalde baan op, breekt met haar vriend en luxe leventje om operazangeres te worden. Rijzende ster Danielle MacDonald is ontwapenend als Millie, terwijl niemand minder dan Joanna Lumley met veel venijnig plezier haar tanden zet in de rol van de strenge zangdocente.

 

    I care a lot

      Donker komische thriller met Rosamund Pike als oplichtster, die rijke ouderen in verzorgingstehuizen laat opnemen om vervolgens hun bankrekeningen te plunderen en hun huizen te verkopen.
      De film laat zich prima bekijken als satire op een wereld waarin het succes van de een ten koste gaat van de ander.

 

 

      Délicieux

Aan de vooravond van de Franse Revolutie wordt de eigenwijze kok Maceron ontslagen door zijn adellijke werkgever. Maceron slaat terug door zijn eigen restaurant te beginnen. Culinaire hoogstandjes stapelen zich in even rap tempo op als de politieke, romantische en geestige ontwikkelingen.

 

      David Byrne’s American Utopia

      Concertregistratie van de gelijknamige tournee van voormalig Talking Heads - opperhoofd David Byrne en zijn band. Minimalistisch van vorm, puntgaaf geregisseerd door Spike Lee.
      Byrne draagt geen vrolijke boodschap uit over zijn vaderland, maar probeer maar eens stil te blijven zitten als hij en zijn band losgaan.
      Bijna veertig jaar na Stop Making Sense opnieuw een muzikale mijlpaal.


      La Dolce Vita

    Fellini’s klassieker over een roddeljournalist, die zijn onderwerpen zoekt in de Romeinse jetset anno 1960. Hij ontdekt dat het ‘zoete leven’ ook een leeg leven is.

      Favoriet

     The United States vs Billie Holiday

     Biografische film over hoe de Amerikaanse overheid de carrière van jazz-zangeres Billie Holiday probeerde te ondermijnen.
      Hoofdrolspeelster Andra Day wist zich op weergaloze wijze het unieke stemgeluid van Holiday eigen te maken. Ze hield aan haar rol een welverdiende Oscarnominatie over.

 

    Ontmoeting

       Temidden van het filmfestival heb ik een bijzondere ontmoeting.
      Na 30 jaar omhels ik een dierbare oude bekende - in hotel De Leugenaar proosten we op ons weerzien - maken onze partners kennis met elkaar - is het goed toeven met z’n vieren.

De Leugenaar

Het afscheid stemt me een beetje weemoedig - maar ja… er roept een film …

Nou ja …

Resumé

Een week aan zee. Rare films gezien die we bij ons volle verstand nooit zouden kiezen. Vrienden komen op bezoek, met geliefde familie praten we bij, lopen blootsvoets door de branding, eten sliptong en drinken Chardonnay.

        Mijmerend slenterend over de Boulevard nemen we afscheid van deze heerlijke stad met alles wat wij deze vakantie wensten. Zon, zee en zinderingen.

Achteraf bekeken had mijn manager toch …. gelijk …..

 
      
      

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen