Emotionele gesprekken met asielzoekers

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Radio 1 vorige week. Ik hoor dat burgemeester Velema ’s avonds in het televisieprogramma Nieuwsuur op NPO 2 door Mariëlle Tweebeeke geïnterviewd gaat worden. Onze burgemeester, die de bibliotheken in Westerwolde (- Bellingwolde, Blijham, Ter Apel en Vlagtwedde-)  een warm hart toe draagt, een heel warm hart.
       In Nieuwsuur: De grote toestroom van Afghaanse vluchtelingen in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Mensen die uit hun land zijn gevlucht, opgejaagd vanwege oorlog of andere gruwelijkheden, starten hier hun asielprocedure.

AZC Bellingwoldei

Mijn gedachten gaan onmiddellijk terug naar het asielzoekerscentrum in Bellingwolde. In het tijdvak 2016 tot en met 2019 liep ik daar regelmatig rond in verband met een samenwerking tussen het COA en onze bibliotheek. Persoonlijk bewaar ik hele mooie herinneringen aan de toenmalige bewoners - afkomstig uit Syrië, Eritrea, Irak, Afghanistan en Libië .
      Bijzondere, krachtige mensen waarmee ik emotionele gesprekken heb gevoerd die leidden tot ….activiteiten in onze bibliotheek. De topper was onze Interculturele Hightea met Poëzie - 4 jaar op een rij organiseerden we dit gedenkwaardige gedichtenfestijn - een waar feest voor alle deelnemers en ons bibliotheekteam.

 

In 2019 sloot het AZC in Bellingwolde, in 2020 kwam COVID 19 haar intrede doen en weg was alle reuring. Wij hadden onze 5e editie van dit mooie feest al in voorbereiding, de dichter Jean Pierre Rawie had zijn medewerking toegezegd … maar helaas … heel Nederland ging op slot, onze bieb dus ook.


Sara

 

Sara was één van de deelnemers aan de Interculturele High Tea met Poëzie. Zij was toentertijd asielzoeker in Bellingwolde.
      Ik vind haar teneergeslagen blik mooi passen bij de situatie waar onze medemensen nu mee te kampen hebben in Ter Apel. 


Samim en Musawer

In herinnering daagt een gedicht van Samim en zijn broer Musawer, geboren in Afghanistan. Twee broers die in een jaar zo goed Nederlands hebben geleerd van juf Desirée dat ze er ook nog hun gevoel in konden leggen. Ze schreven voor onze Poëzie middag in 2017:

 

 






Begrijpt u het allemaal nog?

Ik haak af, uit zelfbehoud. Ben blij met klein geluk dicht bij huis - breiende dames in onze bibliotheek lachend babbelend, thee drinkend en ach …. dat breien kan ook thuis, maar samen zijn geeft extra plezier.

      Volgende week mag onze cursus Klik & Tik weer van start gaan, het regent aanmeldingen … ook voor de lol denk ik dan. Samen zijn, dat is waar men behoefte aan heeft na anderhalf jaar ‘ gevangenschap.’ Gevangenschap?

     Je zal toch maar op de vlucht zijn …. in Ter Apel gedropt of burgermeester van Westerwolde …..

https://www.westerwoldeactueel.nl/2021/10/14/de-burgemeester-is-boos-heel-boos/

 
      
      

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen