Confrontaties & puzzelrelaties

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar leestips voor de naherfst.


Nancy Tooyoun Kim: Het laatste verhaal van Mina Lee (2021/395 pag.)

Margot Lee is opgegroeid bij haar alleenstaande moeder in de Koreaanse wijk in Los Angeles.
      Haar jeugd was één doffe ellende: een altijd maar werkende moeder die moest sappelen om brood op de plank te krijgen, een moeder die weigerde Engels te leren spreken en begrijpen, maar haar wel de kansen bood te studeren. Margot weet het verstikkende milieu te ontvluchten en woont al jaren in Sydney.
      Het contact tussen moeder en dochter is moeizaam, m.n. omdat zij elkaar nauwelijks verstaan. Eén keer per jaar, met Kerst, gaat Margot terug naar LA. De laatste keer treft Margot haar moeder aan, liggend op de grond, dood. Op dat moment beseft ze dat ze maar weinig weet over haar moeder, alleen dat ze ooit als wees uit de Koreaanse Oorlog, moederziel alleen, in LA terecht kwam en daar met vallen en opstaan een nieuw leven probeerde op te bouwen. Margot gaat op onderzoek uit en ontdekt veel over het stormachtige leven van haar moeder, een moeder waar zij trots op kan zijn.

Boeiende roman over door oorlog uiteengereten families, het in Amerika vernederen en uitbuiten van Koreaanse vluchtelingen en de trots van een zwijgcultuur, waarbij niet gesproken wordt over persoonlijke emoties.


Kim Moelands: Schaduwleven  (2021/318 pag.)

De jonge, naïeve Elena valt voor de charmante, slimme en zelfverzekerde Daniël. Hij geeft haar de warmte en aandacht die ze in haar jeugd heeft moeten missen. Maar al tijdens hun huwelijksreis beginnen de problemen als zij merkt dat hij zichzelf op de eerste plaats stelt, zonder rekening te houden met haar gevoelens.
      Hij manipuleert, intimideert en isoleert haar van haar omgeving, mishandelt haar fysiek maar ook mentaal door onware verhalen naar buiten te brengen. Haar leven wordt een nachtmerrie. Als zij uiteindelijk besluit van hem te willen scheiden neemt hij wraak door werkelijk alles van haar af te nemen, zelfs haar kinderen.
      Voor de buitenwereld, zelfs voor haar ouders, blijft Daniël de charmante man, echtgenoot en vader, en er is niemand die haar kant van het verhaal gelooft. Zelfs de rechter niet.

Een indringende en goed geschreven roman, die de geraffineerde tactiek bloot legt van mannen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

 

 

Silvia Avallone: Een vriendschap (2021/438 pag.)

De schuwe, introverte Elisa en de brutale, extraverte Beatrice ontmoeten elkaar in 2000 op 14-jarige leeftijd in een stadje aan de Toscaanse kust. Elisa, opgegroeid op het platteland bij een extravagante moeder die haar nauwelijks aandacht gaf, en een losbol van een aan drugs verslaafde broer, wordt bij haar vader gedumpt. Beatrice daarentegen is opgegroeid in weelde en wordt door haar moeder klaargestoomd om ooit de cover van de Voque te halen.
      De beide meisjes worden hartsvriendinnen, ze delen alles, ze slagen allebei cum laude en gaan studeren in Bologna, waar ze gaan samenwonen met Lorenzo, de vriend van Elisa. Daar weet Elisa een eigen vriendenkring op te bouwen en is ze niet langer afhankelijk van Beatrice. Dan volgt een definitieve breuk.
      Elisa wordt docente Italiaanse literatuur en is alleenstaande moeder. Beatrice is door haar vlogs wereldberoemd geworden; als zij medio december 2019 ineens van de radar verdwijnt is de wereld in rep en roer. Dit raakt Elisa toch in haar hart en zij besluit om met terugwerkende kracht alles op te schrijven over hun jeugd, hun relatie en wat volgens haar de oorzaak was van hun breuk. Daarbij komt zij door zelfreflectie tot het inzicht dat zeker ook zij medeschuldig is.

Een prachtige psychologische roman.

 

Anna Ellory: De puzzelvrouwen van Berlijn (2021/427 pag.)

In 1989 ontvluchten Rune (bijna 10 jaar) en zijn zusje Lotte (dan 5 jaar) met hun moeder hun thuis in West Berlijn en zoeken hun heil in Oost Berlijn. De omgekeerde wereld, maar alleen daar hoopt hun moeder de kinderen een veilig leven te bieden, buiten het bereik van haar gewelddadige man.
      Net als de kinderen gewend zijn valt De Muur en weet hun vader, een invloedrijke hoge politiecommissaris, hen op te sporen. Zijn vrouw voor dood achterlatend neemt hij de kinderen mee en voedt ze hardhandig op. Jaren later wordt er een pakketje bezorgd, gericht aan Lotte.
      Omdat Lotte het syndroom van Down heeft en nooit goed heeft kunnen lezen begrijpt zij toch dat zij een dagboek van haar moeder in handen heeft. Helaas is zij net te laat het voor haar vader te verbergen, die het in kleine stukjes scheurt. Maar Lotte is slimmer dan men denkt; zij verzamelt alle papiersnippers en vlucht het huis uit. Wanneer zij op de radio hoort dat in Neurenberg een groep van voornamelijk vrouwen in opdracht van de overheid van alle versnipperde dossiers van de Stasi weer leesbare documenten weten te maken, weet Lotte wat haar te doen staat.

Spannende, schrijnende en uitermate boeiende roman.

 

Ruth Druart: Terwijl Parijs sliep (2021/375 pag.)

De Joodse Sarah en David zitten in 1944 in Parijs op een onderduikadres wanneer zij bevalt van hun zoontje Samuel. Kort na de geboorte wordt het jonge gezin door de Duitsers opgepakt en opgesloten in Drancy van waaruit de Jodentransporten richting Auschwitz vertrekken.
      De Fransman Jean-Luc is tewerkgesteld op het betreffende spoorwegstation. Door sabotage vindt een van de laatste transporten overdag plaats en is hij ooggetuige van de wrede werkwijze van de nazi’s. In de chaos op het perron klampt een vrouw hem aan, geeft hem haar baby en smeekt hem voor haar kind te zorgen.
      Ten einde raad zoekt hij hulp bij zijn vriendin Charlotte en samen weten zij met hulp van het verzet Frankrijk te ontvluchten en naar Amerika te vertrekken, samen met “hun” zoontje Sam. Ze vestigen zich in Santa Cruz en Sam groeit op als een vrolijke Amerikaanse knul. In 1953 stort hun wereld in elkaar als de FBI op de stoep staat; de biologische ouders van Sam hebben Auschwitz overleefd en eisen hun rechten op.

Een aangrijpende roman die springend in de tijd de gruwelijkheden en ontberingen beschrijft van beide “ouderparen”, de gevoelens van een kind dat niet meer weet wie hij is en waar hij thuishoort, met als apotheose de kernvraag: is liefde voor je kind stevig vasthouden of loslaten?

 

Simone Atangana Bekono: Confrontaties (2020/221 pag.)

 De 16-jarige Salomé is Nederlandse, maar door haar donkere huidskleur van kind af aan gepest en aangevallen. Haar vader leert haar zich d.m.v. bokslessen te verdedigen.
      Eenmaal op het gymnasium stapelen de bedreigingen en vernederingen zich op en als zij keihard fysiek wordt aangevallen weet zij haar opborrelende woede niet in toom te houden en slaat zij terug, met alle gevolgen van dien. Zij belandt in een jeugddetentiecentrum, waar zij moet leren haar woede te bedwingen en moet leren zich te verplaatsen in de ander.
      En de ander dan?
Gaat die vrijuit?

Gezien de goede recensies had ik bepaalde verwachtingen, maar eerlijk gezegd viel het me tegen. Te warrig, teveel herhalend, te weinig diepgang. Daarover zullen de meningen verdeeld zijn.

 

 

Kazuo Ishiguro: Klara en de zon (2021/350 pag.)

Klara is een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die met hun ouders rond komen neuzen. Via de etalage maakt zij een paar keer contact met Josie en Klara voelt dat Josie voor haar zal kiezen.
      Uiteindelijk komt Josie samen met haar moeder in de winkel en na een uitgebreide ondervraging wordt Klara goedgekeurd en begint zij aan haar nieuwe leven als vriendin en beschermer van de ziekelijke Josie. Moeder en dochter wonen in een groot huis op het platteland, waar je van zonsopkomst tot ondergang je kunt laven aan de stralen van de zon, voor Klara de eerste levensbehoefte.
      In het enige buurhuis woont een moeder met haar zoon Rick ; de moeders zijn bevriend en de kinderen zijn zo verknocht aan elkaar dat ze zeker weten altijd samen te zullen blijven. Het grote probleem is echter dat Josie is ’opgetild’ (als kind van de elite genetisch gemanipuleerd) en Rick niet. Josie wordt klaargestoomd voor de universiteit, maar de briljante Rick zal daar niet worden toegelaten.
      Als Josie toch weer heel erg ziek wordt ziet Klara maar één uitweg: de zon smeken om Josie te helpen.

Adembenemende psychologische roman over een denkbeeldige toekomstige wereld waarbij Kunstmatige Intelligentie de maatschappelijke samenleving op zijn kop zet. Als het ooit zo ver zou komen is dat een in en intriest toekomstbeeld.


Anjet Daanje: De herinnerde soldaat (2020/536 pag.)

Tijdens WOI wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is en wordt ondergebracht in een krankzinnigengesticht. Vier jaar na de oorlog verschijnt er een vrouw, Julienne, die beweert dat hij Amand Coppens heet, haar echtgenoot en vader van twee kinderen. Zij neemt hem mee naar huis, maar hij herinnert zich zijn leven met haar niet. Het is een vreemde, ongemakkelijke situatie.
      Ze vertelt hem over hun verleden en langzaam maar zeker raken ze zo vertrouwd met elkaar, dat er een sterkere liefde tussen hen opbloeit dan in het verleden. Regelmatig wordt hij geplaagd door nachtmerries en zij weet hem telkens weer gerust te stellen door voortdurend weer de verhalen te vertellen over hun gezamenlijke verleden en hem te laten wennen aan zijn identiteit.
      Als hij in zijn dromen steeds vaker een andere vrouw, Käthe, voor zich ziet en zich flarden herinnert uit een totaal ander leven, waarin zijn naam Louis was, begint hij te twijfelen. Om echt zichzelf te kunnen hervinden moet hij op onderzoek naar zijn ‘andere’ verleden.
Een bijzonder indringend en schrijnend verhaal over verlies van de eigen identiteit. Het lezen vergt wel wat doorzettingsvermogen omdat het verhaal nogal traag verloopt met steeds dezelfde dagelijkse bezigheden, nachtmerries, geruststellingen, etc., maar achteraf bezien is het wel de perfecte weergave van iemand die niet weet wie hij is, zich een vreemde voelt in zijn eigen geest en lichaam en niet weet wat hij wel of niet moet geloven over wie hij zou moeten zijn. De meeste vaart zit aan het eind van het verhaal; een verrassende wending.
Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink 


      
      

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen