Trauma's, incest, liefde & verbondenheid

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar leestips voor de winter.

 
Jonathan Franzen: Kruispunt (2021/572 pag.)

Het is Kerst 1971 en de familie Hildebrandt dreigt uit elkaar te vallen. Vader Russ, opgegroeid in een streng calvinistisch milieu, is hulpprediker van een progressieve kerk.
      Veel jongeren hebben een hekel aan hem om zijn zalvende toon van rechtschapenheid en hypocrisie. Hij voelt zich gevangen in een liefdeloos huwelijk en heeft niet in de gaten dat zijn vrouw Marion er net zo over denkt. Hun oudste zoon Clem heeft zich van het geloof afgekeerd, stopt met zijn studie en heeft zich tot afgrijzen van de familie aangemeld als dienstplichtige.
      Hun bloedmooie en populaire dochter Becky keert echter terug in de kerk, omdat zij verliefd is geworden op een zanger uit de hippiecultuur, die toevallig wel religieus is ingesteld. Puberzoon Perry is het enfant terrible, vervuld van zichzelf en zijn uitstraling, wat versterkt wordt door zijn geheime drugsgebruik. Moeder Marion is de enige die hem begrijpt; hij heeft haar genen. Dat zij in haar jeugd opgenomen is geweest in een psychiatrische inrichting is een groot geheim. Kortom: ieder familielid heeft zo zijn/haar eigen trauma’s en staat op een kruispunt in hun leven.

Weer een ijzersterke, sublieme roman met briljante verhaallijnen.


Sally Rooney: Prachtige wereld, waar ben je (2021/331 pag.)

Alice en Eileen zijn sinds hun studie in Dublin hartsvriendinnen. Alice is pragmatisch, schrijft een bestseller en wordt wereldberoemd, maar het jachtige leven van lezingen her en der breekt haar op. Zij belandt in een zware depressie en wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek. Daarna probeert zij op het platteland haar leven weer voorzichtig op te pakken en ontmoet zij Felix.
      Eileen is introvert, zwaar op de hand en werkt voor een karig loon bij een letterkundig tijdschrift. Al sinds haar veertiende is zij heimelijk verliefd op Simon, die haar beste vriend is en bij wie ze altijd uit kan huilen.
      De vriendinnen mailen elkaar regelmatig, waarbij ze o.a. filosoferen over de zin van het leven, klimaatverandering, social media, onze in wezen prachtige wereld en de schoonheid daarvan. Ze zijn het erover eens dat liefde en verbondenheid met een ander het leven pas echt zin geeft. Maar hoe bereik je dat? Waar ligt je bestemming? Als ze begin dertig zijn en de corona-pandemie uitbreekt, realiseren ze zich dat hun geluk vlak voor hun neus ligt en ze hun kans moeten grijpen op een eigen prachtige wereld.

Weer een bijzonder mooie roman; met recht een bestseller.

 

Tiffany McDaniel: Betty (2021/621 pag.)

In 1954 wordt Betty geboren, dochter van een getraumatiseerde blanke moeder en een vader, die afstamt van de Cherokees. Met haar drie broers en twee zussen reist de familie heel Amerika door. Haar jeugd wordt gekenmerkt door armoede, geweld, racisme, en incest. Overal wordt Betty weggehoond en gepest omdat zij als enige v.w.b. uiterlijk op haar vader lijkt.
      Zij heeft een sterke band met haar zussen en is stapelgek op haar vader, die haar nieuwsgierigheid voedt door het vertellen van bijzondere verhalen. Door deze op te schrijven kan zij ontsnappen aan de harde werkelijkheid.
      Als zij 18 jaar is gaat ze studeren en laat haar moeder en jongste (autistische) broer achter, de enige nog in leven zijnde familieleden.

Een adembenemende roman over de kracht van verbeelding in moeilijke tijden. Het is even doorzetten om te wennen aan de “geest” van het verhaal, maar daarna word je er in mee gezogen.

 

 

Libby Page: Het eiland (2021/415 pag.)

Als Lorna’s ouders overlijden moet zij samen met haar tienerdochter Ella vanuit Londen terug naar het kleine eiland Kip, dat zij 20 jaar geleden op 18-jarige leeftijd halsoverkop heeft verlaten. Bij aankomst maakt zij voor het eerst kennis met haar schoonzus Alice; haar broer Jack negeert haar.
      De eilandbewoners bekijken Lorna met de nodige argwaan omdat hun mening over haar is gevormd door de verhalen die haar ouders over haar hebben rondgestrooid. Gelukkig raakt zij bevriend met Alice en een aantal vriendinnen van de yoga-club.
      Uiteindelijk is Jack bereid haar verhaal aan te horen waarom zij hem, puur uit zelfbehoud, in de steek heeft gelaten. Hij is verbijsterd. Na de begrafenis gaat Lorna weer terug naar Londen, die zij nu ervaart als een drukke stinkstad. Maar niet voor lang. Haar nieuwe liefde wacht op haar.

Een hartverwarmende roman.

 

 

Sarah Lark: Alle sterren aan de hemel (2021/492 pag.)

 

Hannover, 1910. Het is liefde op het eerste gezicht tussen de Joodse Mia (bankiersdochter) en de adellijke Julius. Omdat hun omgeving die relatie niet accepteert besluit het paar te emigreren naar Nieuw-Zeeland, waar ze een paardenfokkerij willen opzetten. De jonge Wilhelmina, gek van paarden (en van Julius) helpt hen in het bedrijf.
      Als de oorlog in Europa uitbreekt worden Julius en Mia verdacht van spionage voor de Duitsers en apart van elkaar geïnterneerd. Wilhelmina weet het bedrijf draaiende te houden, maar zij blijkt een heel eigen agenda te hebben. Na de oorlog is niets meer zoals het was.

Een spannend verhaal over liefde en verraad, wanhoop en moed, volop intriges. Laat dat maar aan Sarah Lark over!

 

 Alle goeds

 

Ik wens u fijne kerstdagen en alle goeds voor 2022.
     Martine van Bree-Jonink.

             

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen