Eén voor Afrika; een stevig debat

 

 Op 26 november 1984 hielden de gezamenlijke omroepen de grote Actie Eén voor Afrika. 
     

Er werd geld opgehaald, maar er waren ook reportages uit Afrika, discussies over de voors en tegens van ontwikkelingshulp, er waren interviews met veldwerkers, met ambassadeurs en met vertegenwoordigers van hulporganisaties.
      Er werd op die eerste dag Fl. 61 miljoen opgehaald.

Directe aanleiding was de enorme hongersnood in de Sahel en dan met name Ethiopië .
     
Foto‘s van uitgemergelde en stervende mensen, films over kindertjes met dikke buiken, ontstoken ogen en etterende wonden, volkomen uitgedroogde steppen en akkers zorgden ervoor dat de mensen weer eens massaal in de buidel tastten.


Bij de VPRO, waar ik toen werkte waren er vooraf hevige discussies of we hier wel aan mee moesten doen.
      De mening van de tegenstanders werd na afloop het sterkst verwoord door Wim Kayzer, die in een hevig verontwaardigde, bevlogen, -zo u wilt- demagogische radiocolumn de actie weerzinwekkend noemde.

Dat leidde bij de VPRO tot hernieuwde opwinding en daarom werd besloten om in het radioprogramma Het Gebouw te discussiëren.
      Dat werd onder mijn leiding een uitermate stevig debat, waaraan werd deelgenomen door Wim Kayzer, Adriaan van Dis en Gerard Jacobs (allen namens de VPRO) en presentator Joop van Zijl.

Een discussie die anno 2012 nog volop actueel is.
     
Een discussie ook, die je anno 2012 niet meer op de radio zult horen, omdat alles daar tegenwoordig kort en vluchtig is.
Omdat Adriaan van Dis zondagavond zomergast bij de T.V. is, verscheen de discussie op het digitale VPRO Radioarchief.


U kunt het HIER beluisteren.

Doe maar!

      Leuk, leerzaam en interessant..