Van Vollenhove naar Kampen

Image In 1914 verscheen één van de beroemdste boeken van Jac.P.Thijsse, onze eigen godfather van natuur en milieu. Hij liep en fietste met zijn echtgenote langs de kust van de toenmalige Zuiderzee.
      Hij schreef hierover op zijn kenmerkende gezaghebbende toon in het Verkade-album ’Langs de Zuiderzee’ met tekeningen en prenten van Jan Voerman jr., W.R.,Wenckebach en Edzard Koning.

In het voorbericht schrijft Thijsse ondermeer:

En:

Ruim vijf en zeventig jaar later (in 1990) hebben Klaas Vos en ik voor de VPRO-radio de tocht van Thijsse nagelopen en hadden inderdaad het genoegen om nieuwe dingen te ontdekken. Het werden vijf voettochten en vijf programma’s.

In deel 3 gaan we van Vollenhove naar Kampen. We ontmoeten bij De Voorst in Vollenhove een autochtoon, wiens vader nog op ansjovis en garnalen viste (’er werd zoveel ansjovis gevangen, dat het op het land als mest werd uitgestrooid‘), ontmoeten in Genemuiden een man, die als kind van acht jaar biezen moest vlechten (vijftien cent per dag) en ontdekken in het voormalige gemaal van Lutterzijl een meelwormkwekerij. Oud-dominee Klaas Vos houdt in de zwarte kousenkerk van Grafhorst een geïmproviseerde preek over de strijd tegen de zonde en in Kampen leren we wat een kamperui is.

Audio (32):

Langs de Zuiderzee deel 3.

Van Vollenhove naar Kampen met aansluitend een gesprek met Remmelt de Boer, wethouder van cultuur in Kampen.


Image