Rumoer & verzet


Vandaag wordt een programma van Kees Slager en mij over de februaristaking herhaald. Dat is in het VPRO-programma OVT op Radio 1 tussen 11 en 12 uur.

 

Precies 75 jaar geleden op 25 en 26 februari 1941 vond die staking plaats. De grootste en meest imponerende verzetsactie tegen de Duitsers. In 1979 maakten wij daar een lang programma van. Luister HIER naar een ingekorte versie.  

U hoort onder meer de stemmen van stakingsleider Piet Nak (overleden 1996), bestuurder Frits Reuter (overleden 1985) van de Amsterdamse CPN en geschiedschrijver Ben Sijes (overleden 1981), die voor het -toen nog- Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie het standaardwerk De Februaristaking schreef.

De staking was meer in het algemeen een massale actie tegen de steeds enger wordende anti-joodse maatregelen. Er mochten bijvoorbeeld eerst geen joden meer in overheidsdienst en daarna werd verordonneerd, dat alle joden die een openbaar ambt bekleedden of in openbare dienst werkzaam waren, ontheven werden van hun functie. Ook waren er plannen om arbeiders te dwingen in Duitsland te gaan werken.

Image

 

Uit een publicatie van het Comité Herderking Febuaristaking 1941:

Lustrum programma in 2016

Nu, 75 jaar later, staat de collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander. Hier staan we in februari 2016 uitgebreid bij stil: met theater, een fototentoonstelling, gespreksprogramma’s, 1 minuut OV-stilte en de herdenking bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Zijne Majesteit de Koning woont donderdagmiddag 25 februari op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam de herdenkingsceremonie bij.  Het lustrumprogramma laat nieuw licht schijnen op de gebeurtenissen van toen.

·     Herdenk op 25 februari 2016 om 16.30 uur bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in aanwezigheid van Zijne Majesteit  de Koning, Burgemeester Eberhard van der Laan, Joost Prinsen, Thomas Spijkerman en vele anderen. De NOS doet (live) verslag: 16:00-17:50 (NPO 1) en 20.30 – 21.05 (NPO 2).

 Ga HIER naartoe voor het hele programma.

 

HET MANIFEST  

Op maandag 24 februari 1941 werd onderstaand manifest verspreid door de CPN. (Concept: bestuurslid Lou Jansen)
      Let op de woedend geschreven woorden:

STAAKT!!!, STAAKT!!! STAAKT!!!.