Van Amsterdam naar Huizen

Image
In 1914 verscheen één van de beroemdste boeken van Jac.P.Thijsse, onze eigen godfather van natuur en milieu. Hij liep en fietste met zijn echtgenote langs de kust van de toenmalige Zuiderzee.

Hij schreef hierover op zijn kenmerkende gezaghebbende toon in het Verkade-album ’Langs de Zuiderzee’ met tekeningen en prenten van Jan Voerman jr., W.R.,Wenckebach en Edzard Koning.

In het voorbericht schrijft Thijsse ondermeer:

En:

Ruim vijf en zeventig jaar later (in 1990) hebben Klaas Vos en ik voor de VPRO-radio de tocht van Thijsse nagelopen en hadden inderdaad het genoegen om nieuwe dingen te ontdekken. Het werden vijf voettochten en vijf programma’s.

In deel 4 gaan we van Amsterdam naar Huizen. We betrappen Thijsse op een fout, die hij maakt over het tijdvers dat is aangebracht op het Gemeenlandshuis aan de Zeeburgerdijk, lopen kilometers lang over zeer giftige grond bij de Diemerzeedijk, ontmoeten één van de laatste palingvissers van het IJsselmeer, waden hoestend en rochelend door het zeer ondiepe en vervuilde IJsselmeerwater en komen in het Echobos van Muiderberg een man tegen, die een gedicht van Vondel laat echoëen.

  

Audio (37):

Langs de Zuiderzee deel 4.

Van Amsterdam naar Huizen met aansluitend een gesprek met Willy Metz, loco-burgemeester van Huizen..