Hup Holland Hup

 Omdat ik de afgelopen dagen over twee bijzondere sportprestaties in het buitenland berichtte, prestaties die nog veel groter werden door het bij geleverde commentaar, kreeg ik de vraag wat in Nederland het meest iconische sportmoment werd door een meeslepend commentaar.
      Daar hoefde ik niet zo lang over na te denken.
Hans van Zetten verzorgde bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen het commentaar bij de gouden rekoefening van Epke Zonderland. Zijn woorden: ‘’HIJ STAAT’’ zijn legendarische geworden en worden bij diverse gelegenheden met genoegen geciteerd.

      Van Zetten eindigt met letterlijk de volgende tekst:

Kan ie doorgaan? JA hij kan doorgaan! Hij heeft wel iets vertraagd maar hij gaat door en hij doet zijn hele oefening hoor! Hij gaat voor 7,9! Dan de halve draai, dan moet nog de kwast komen en is allesbeslissend nu de afsprong! De afsprong! Dubbel salto, the Flying Dutchman en... HIJ STAAT! Ik sta! Het is ongekend! Epke Zonderland heeft hier de oefening van zijn leven geturnd! Hij staat! Iedereen en ik sta ook! Ik ga helemaal uit mijn dak! Het is ongelooflijk wat Epke Zonderland hier laat zien. Hij heeft zoveel opwinding gebracht hier en hij krijgt van velen al een staande ovatie. Epke Zonderland heeft het beste gepresteerd wat ie kon, de man uit Lemmer!

Kijk en luister HIER

Geen voetbal dus, hoewel er natuurlijk veel memorabele momenten zijn.
      ‘’Dit is een goed stel hoor!’’ van Theo Reitsma over het E.K. in 1988 in Duitsland.
      ‘’Komt dat schot’’, van Hugo Walker tijdens vrijwel iedere door hem verslagen wedstrijd en het hijgerig herhaalde Bergkamp-Bergkamp-Bergkamp van Jack van Gelder.


Han Hollander

Mijn vader, die van 1903 was, sprak altijd met enige nostalgie over de voetbalverslagen van Han Hollander. De eerste die dat deed. Van 1928 tot 1940. Han Hollander werd in de oorlog naar Westerbork gebracht en vandaar naar Sobibor, waar hij werd vermoord.

Ik heb DIT FRAGMENT van Han Hollander gevonden van de voetbalwedstrijd tussen Nederland en -zoals dat in die tijd heette- de Ierse Vrijstaat.

Samen met mijn vader luisterde ik later naar de voetbalverslagen op de radio.
      Leo Pagano, Bob Spaak, Ir. Ad van Emmenes, Dick van Rijn en nog wat anderen.
Maar het mooist was het lied Hup Holland Hup van Jan de Cler. Hij maakte er tijdens de wedstrijd actuele variaties op en zong dat in de pauze en na afloop. Iedere keer weer een prestaties van formaat.

Het refrein ging zo:

Hup, Holland hup
Laat de leeuw niet in z'n hempie staan
Hup, Holland hup
Trek het beessie geen pantoffels aan
Hup, Holland hup
Laat je uit 't veld niet slaan
Want de leeuw op voetbalschoenen
Durft de hele wereld aan

Luister HIER naar Jan de Cler.

En dan is er nog deze Engelse mevrouw die dit lied probeert te duiden en een wel heel merkwaardige Nederlandse uitspraak laat horen.