Rumoer & verzet

Precies 80 jaar geleden op 25 en 26 februari 1941 vond de Februaristaking plaats. De grootste en meest imponerende verzetsactie tegen de Duitsers. In 1979 maakten Kees Slager en ik daar voor de VPRO een radioprogramma van. Luister HIER naar de podcast die vijf jaar geleden in het programma OVT werd uitgezonden.   

U hoort onder meer de stemmen van stakingsleider Piet Nak (overleden 1996), bestuurder Frits Reuter (overleden 1985) van de Amsterdamse CPN en geschiedschrijver Ben Sijes (overleden 1981), die voor het -toen nog- Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie het standaardwerk De Februaristaking schreef.

De staking was meer in het algemeen een massale actie tegen de steeds enger wordende anti-joodse maatregelen. Er mochten bijvoorbeeld eerst geen joden meer in overheidsdienst en daarna werd verordonneerd, dat alle joden die een openbaar ambt bekleedden of in openbare dienst werkzaam waren, ontheven werden van hun functie. Ook waren er plannen om arbeiders te dwingen in Duitsland te gaan werken.


Veel gehoord tijdens de staking:

 

 

HET MANIFEST  

Op maandag 24 februari 1941 werd onderstaand manifest verspreid door de CPN. (Concept: bestuurslid Lou Jansen)
      Let op de woedend geschreven woorden:


STAAKT!!!, STAAKT!!! STAAKT!!!