De Toverhazelaars van Kalmthout


  

Route

Ik heb nog wel een leuk winteruitje voor u. In het Belgische plaatsje Kalmthout (zo’n 15 kilometer onder Roosendaal) is een prachtig arboretum. Je vindt daar de grootste verzameling Toverhazelaars (Hamamelis) van Europa.
      Ze zijn nu in januari op hun mooist, want het zijn winterbloeiers. Je kunt in Kalmthout de Hamamelisroute volgen. De kale struikentakken hebben spinachtige bloemen in geel, oranje en rood.
      Ze ruiken sterk. Een beetje zoetig.

Vorstprikkel

Toverhazelaars komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, China en Japan. Er zijn inmiddels ook kruisingen. Ze bloeien zo’n vier tot zes weken.
      De struiken moeten een vorstprikkel krijgen om te gaan bloeien. Als dat eenmaal gebeurd is, bloeien ze altijd. Het maakt niet uit hoe koud of nat het is. De bloempjes bezitten (staat hier op een bordje) namelijk een soort natuurlijk antivries.
      ’s Nachts als het te koud wordt, rollen ze zich dicht. Bestuiving gaat via fruitvliegjes, die op de geur afkomen.
Het extract wordt van oudsher gebruikt voor zeep, crèmes en shampo’s.

  
Er is natuurlijk meer te zien in het Arboretum   

Witte Himalayaberk
                 
Rode Snijbiet
    
Artisjok
    
Bloeiende Rhododendron
    
Hier en daar staan de rhododendrons al in bloei. Dat is wel erg vroeg, want dat gebeurt meestal pas eind maart, april en mei.
Skimmia
    
Arboretum
    
De tuin ligt vlakbij het kleine station. In het plaatsje volg je de borden richting Kalmthoutse Heide. Direct na de spoorwegovergang is het Arboretum.
      Als het een beetje mooi weer is, kun je prettige wandelingen op de Heide maken.
Cafe’s en restaurants zijn er natuurlijk volop in Kalmthout. Het is hier namelijk provincie Antwerpen.