Prachtige kunst in de duinen

  


Het totaalkunstwerk De Nollen bevindt zich direct naast het station Den Helder-Zuid. Een mooi en spannend duinlandschap van zo’n 14 hectaren met beelden, bouwsels en schilderingen, met koepels, bunkers, obelisken en ondergrondse gangen. Met vijvers, die de schaduwen van diverse bouwsels reflecteren.
     
En dat allemaal op, rond en onder de stuifduinen (nollen) en de 25 bunkers uit de eerste en tweede wereldoorlog.
      

De Nollen is het levenswerk van kunstenaar Reindert Wepko (Ruud) van de Wint (1942-2006). Hij vestigde zich hier in 1980 met de bedoeling om er een totaalkunstwerk te maken. Om zijn kunstwerken te integreren in het landschap. De Verbeelding aan de macht dus.
      Van de Wint is bekend van zijn schilderijen in de Tweede Kamer en plafondschilderingen in het stadhuis van Groningen en Paleis Noordeinde. Het zou prinses Beatrix’ favoriete schilder zijn. Verspreid in Nederland staan van hem nog zo’n 35 sculpturen.
      Bijzondere aandacht kreeg Ruud van de Wint, toen zeven van zijn beelden onder het motto Clair-obscur werden tentoongesteld in het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe.


Ondergronds


       


Ruud van de Wint overleed in 2006 plotseling. Zijn levenswerk was toen nog lang niet voltooid.
     
Maar zijn twee zoons Ruud en Gijs en neef Paul-Jan hebben het project voortgezet en een aantal beelden gerealiseerd. De kunstenaar had namelijk schetsontwerpen nagelaten, compleet met context en maatvoering.

Vergilius

         
          


In diverse koepels bevinden zich felgekleurde schilderijen. Onvoltooid. De nazaten laten dat zo, want dan ‘’zou de hand van de meester er niet meer in te zien zijn’’. Dit is Vergilius , beton & olieverf op doek


Aether II
Cortèn-staal, metaal & olieverf op doek.


Sculptuurgroep (Obelisken)

   

IJzer en groen geoxideerd koperdraad. De vijver is door Ruud van de Wint zelf aangelegd om de beelden te laten reflecteren in het water.


Harmonica


Dit beeld is geplaatst op een draaikrans, zodat het kan ronddraaien op de met cortèn-staal beklede bunker


Spiraal
Kunst achter tralies
SchrijvershuisjeOntvangstruimteDe ontvangstruimte. Een museum en een nieuwe ontvangstruimte zijn in aanbouw.
     
Het Nollenproject is iedere donderdag tot en met zondag tot 31 oktober open. Er zijn rondleidingen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur.
Met de trein naar Den Helder-Zuid. Parkeren ook bij dit station.