Revolutionaire indianen met bivakmuts

 


Deze stoffen poppetjes komen uit Chiapas, een regio in het uiterste zuidoosten van Mexico. We zien een man (links) een vrouw (rechts) en een wat ouder kind. Ze zijn gehuld in guerilla kleding met felkleurige sjaals, bivakmuts en gewapend met een UZI pistoolmitrailleur.
      Het zijn Zapatistas, leden van het revolutionaire bevrijdingsleger EZLN, (Ejército Zapatista de Liberación Nacional), dat het gezag heeft over een deel van de Chiapas.

Het EZLN presenteert zich als een antikapitalistische beweging, die meer autonomie wil voor de Indiaanse bevolking. Het kwam in 1994 in verzet en is genoemd naar de Mexicaanse rebel Emiliano Zapata. Hoewel de poppetjes bewapend zijn wordt de beweging niet als extreem gewelddadig aangemerkt. Eerder als een beweging die via overleg tot resultaten wil komen.

Maya's

Chiapas is één van de armste delen van Mexico. Het is ’t traditionele woongebied van de Maya’s.
Overal zijn nog Maya ruïnes. En de poppetjes zijn in grote hoeveelheden te koop.

 Steven Albers en Mattheus Bleijenberg maakten voor het VPRO-radioprogramma Ongehoord een documentaire over de indianen in Mexico.
      Ze reisden ondermeer naar de Chiapas, bezochten ruïnes en vertellen over de Indiaanse tradities, klederdrachten en rituelen, over sjamanen, beschermheiligen, over gebeden en offers.
      Luister HIER naar Ongehoord nummer 108 onder de titel: Indianenverhalen.

 

 Indianenverhalen

   

De poppetjes worden bijgezet in het museum Ongehoord, want eindredacteur Ton van der Graaf eiste dat een ieder die voor dit programma op stap ging een souvenir meenam.


Museum Ongehoord

 


 Ga HIER naar toe voor alle museumstukken 

Museum Ongehoord dependance