Schoorsteen in het niets

   

Deze enigszins angstaanjagende plek bevindt zich even buiten het plaatsje Puttershoek op het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard. Het ziet er al een aantal jaren zo uit. Sterker: het verloedert steeds meer. Ooit heerste hier grote bedrijvigheid, want er stond een mooie suikerfabriek. Maar in 2004 werd dat bedrijf gesloten en daarna werd bijna alles gesloopt. Bijna, want de schoorsteen bleef staan en ook de mechanische werkplaats daarachter bleef behouden.
           

 Als het aan de eigenaar van de fabriek -de Suiker Unie- en de provincie had gelegen zouden ook de schoorsteen en de werkplaats gesloopt zijn, maar de gemeente Binnenmaas waar Puttershoek onder valt, hield dat tegen. Zij besloot om deze fabrieksonderdelen een monumentenstatus te geven. De Suiker Unie, die hier een nieuw bedrijvencomplex wil inrichten, ging tegen dit besluit in beroep bij de Raad van State maar kreeg uiteindelijk niet haar zin.
       


Als je bedenkt dat dit monumentaal erfgoed is, zou er mischien ook iets aan onderhoud kunnen gebeuren. Nu staat het weg te rotten.

In Nederland waren rond 1900 zo’n dertig suikerfabrieken. De meeste in Noord-Brabant. Sanering en marktwerking -onder andere import van rietsuiker- zorgden er voor dat steeds meer fabrieken gesloten werden. Nu staan er nog maar twee in Nederland. Eén in West-Brabant tussen Dinteloord en Stampersgat en één in Hoogkerk, ten westen van Groningen.
       De Suiker Unie heeft tegenover de schoorsteen nog wel een specialiteitenfabriek waar basterdsuiker & poedersuiker worden geproduceerd.
     

 

©2016 Ronald van den Boogaard