Gerst & rode knoflook

Mijn stulpje ligt aan een dijk in het westen van de Hoeksche Waard, een Zuid-Hollands eiland. Naar het noorden en westen liggen de dorpen Oud-  en Nieuw-Beijerland, naar de andere kant Zuid-Beijerland. Het is een nogal traditioneel landbouwgebied. Graan, suikerbieten, aardappelen.
      Het is er gelovig: hervormd, gereformeerd. Maar ook nog hersteld hervormd en oud-gereformeerd.
Nieuwkomers hebben de verhoudingen behoorlijk genormaliseerd, maar nog altijd scoort de SGP bij verkiezingen het hoogst aan de dijk.          

      De boeren zijn vaak herenboeren met meer dan 100 ha landbouwgrond. Ze houden van hun vak en weten er veel van. Soms gaan ze wat anders verbouwen. Uien, bloemkool, mais, spruiten en zelfs bloembollen. Een enkeling is begonnen met biologische teelt. Fruittelers zijn er ook. En een paar veehouders.
      Sommige boeren verkopen hun verse spullen aan stee. Een stuk goedkoper dan in de winkels en supermarkten. Het is er altijd druk.  

Ik ben de laatste twee maanden nog net niet in mijn schulp gekropen in mijn stulp, maar ben wel erg veel thuis geweest.
      Bijna een bloggende heremiet.
Achter mijn huis zie ik het gerst wuiven en groeien.
      Eind deze maand wordt het geoogst.

 

Knoflook

Er staat ook knoflook. (Foto onder). Rode en witte. Dat is voor ’t eerst.
      Heel scherp en erg lekker, kan ik u verzekeren.


Ook dat wordt eind deze maand geoogst.
      Er is nu al veel vraag naar
.