Een tractor met een knoflookslee

Ineens verscheen deze combinatie bij mij achter op de akker van mijn buren.
      Een tractor met daar achter een soort arrenslee.
Dat had ik nog niet eerder gezien.


Wisselteelt

Het boerengeslacht dat bestaat uit Pieter, zijn zoon Joris en zijn vader Kees hield het in het algemeen -zoals de meeste akkerbouwers bij mij op de Hoeksche Waard- op aardappelen, graan en suikerbieten.
      In wisselteelt, omdat je nooit twee jaar achter elkaar hetzelfde gewas op dezelfde grond moet telen.


Zetels

Maar in 2016 plantte Joris een klein veldje met witte en rode knoflook. Eigenlijk gewoon voor eigen gebruik. Het groeide goed, rook sterk en zag er mooi uit. Later plantte hij wat meer. De knoflook vond gretig aftrek en zo ontstond het plan om dit najaar een groter veld met knoflook te laten ontstaan.
      Een oppervlak van zo’n vijftig bij dertig meter. Dat is groot want knoflook kan je niet zaaien, maar moet je in principe met de hand poten. De teentjes gaan zo’n vijf centimeter de grond in en staan acht centimeter uit elkaar. 
      Om niet alles met de hand te moeten doen, bedacht Joris een eigen systeem. Op de kar achter de tractor bevindt zich een grote schaal met ontvelde knoflookteentjes.


Schaal met teentjes

De ‘’slee’’ trekt voren en de teentjes gaan de grond in.
      Joris en zijn vriendin Mariëlle nemen plaats op de slee en zorgen ervoor dat de teentjes op hun plaats komen.

Joris:

''Een paar weken later komen de knoflookplantjes al boven de grond en zo komen ze de winter door. Vroeg in het voorjaar strooien we mestkorrels en gaan de plantjes groeien. Om plagen en ziektes tegen te gaan, gebruiken we zoveel mogelijk biostimulanten. Een product van natuurlijke oorsprong dat zorgt voor een betere groei en sterkere plant, zoals zeewierextract''.

 
Nestor Kees (90)

Nestor Kees (90) bestuurt de tractor, die zich heel langzaam over de akker beweegt.


Handwerk

Soms moer er met de hand nog wat nawerk verricht worden.

Komende zomer is de knoflook klaar om te oogsten. In het najaar worden er op die plek dan geen nieuwe teentjes gepoot, want dat is slecht voor de grond. Ook hier geldt: wisselteelt.
      Pas over tien jaar mag het weer. Zegt Mariëlle.