De Opmaat


Een boekje na tien jaar kroning

Ik ontving deze reactie:

Geachte heer van den Boogaard/beste Ronald,

Graag wijs ik u op een "Vindsel' dat in alle gemeenten van Nederland te vinden zou moeten zijn, namelijk het Kroningsputdeksel.

Op 15 juli, midden in de corona-crisis, werd ik benaderd door een vriendin die zich afvroeg wat ze nu thuiszittend met haar twee kleine kinderen zou kunnen doen. Ik suggereerde in haar gemeente de Kroningsputdeksel te gaan zoeken (kinderspeurtocht, kinderogen zijn dichter bij putdeksels dan volwassen ogen).
      Omdat ik zelf wel wilde weten waar die zou liggen, mocht ze kort daarna bellen dat ze hem niet kon vinden. Ik ben toen zelf gaan zoeken naar een lijst met alle kroningsdeksellokaties, maar vond die niet. Daarop heb ik haar gemeente per mail benaderd (ik zat zelf als gepensioneerd geograaf tenslotte ook thuis) en kreeg heel snel antwoord.
      Dat bracht mij op het idee zelf zo'n lijst te gaan maken en ik heb alle 408 toenmalige gemeenten een mailvraag gestuurd. Daarop kreeg ik verrassend snel antwoorden, vaak met foto of anekdote erbij, en toen groeide het plan hier iets mee te doen. Kontakt met Michel Pieke, van Aquafix Milieu, de producent, leidde tot het idee om een boekje hierover, uit te brengen in 2023 (ter gelegenheid van het tienjarig troonsjubileum van Willem-Alexander). Intussen heb ik van honderden Kroningsdeksels de lokatie in een dokument staan en ben bezig dat tot een boekwerk om te bouwen.

Misschien een onderwerp voor je rubriek "Vindsels" ?

Lex van Rootselaar (Delfzijl)


De uitvoering

Lex had er een aantal foto's bijgedaan (Barneveld boven) en tipte mij waar in mijn gemeente (Hoeksche Waard) die putdeksels liggen. Dat bleken er vijf te zijn. Mijn onderstaande vindsel bevindt zich in het dorp Piershil, pal voor het voormalige gemeentehuis.

 

De nieuwe tijd


 

 
                                    De koning en zijn mooie bruid
                                      kronen de deksel van ‘t riool
                                       Een nieuwe tijd is ingeluid
                                          Zij spelen nu de altviool

 

 

 Dichter bij de grond. Klik HIER voor alle vindsels (1 t/m 30) 

En HIER voor vindsels 31 t/m 35