Heks op hakken

Ze schrijft zelf ook boeken, recenseert, maakt interviews, leidt discussies, geeft lezingen, treedt op in alle mogelijke talkshows, doet mee aan quizzen, is een ‘schrijfster op hakken’ en een zelfverklaarde heks.
      Zij werkte een aantal jaren als fotomodel, maar volgde daarna de opleiding Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Mooi, succesvol, goed opgeleid en jong .

Wat blijkt!

Susan spreekt niet gewoon Poldernederlands, nee; zij is de ultieme spreekster.   
      Volkomen accentloos.

       

NOORDZEE  

Het verschijnsel Poldernederlands werd in 1998 gesignaleerd door taalkundige Jan Stroop, die verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam.  
      Dat deed hij in het slechts éénmalig verschenen taal & letterenblad Noordzee.

Hij schreef toen:

BIJVAL  

Jan Stroop trok aandacht. Hij moest in alle mogelijke radio- en t.v.programma’s opdraven, (ook bij mij), schreef vervolgartikelen en kreeg veel bijval: zelfs uit het buitenland.

Ik heb er de laatste twee maanden eens extra opgelet. En ik kan u verzekeren, dat het tien jaar later alleen maar erger geworden is. Trijntje Oosterhuis, Ella Vogelaar, Hedy d’Ancona, Sophie Hilbrand, Katja Schuurman, Agnes Kant, Margreet Reijntjes, Marjon de Hond, Sacha de Boer, Mirella van Markus, vakbondsvertegenwoordigsters, apothekersassistenten, studentes, docenten, voetbalsters en violistes: ze beheersen het allen in min of meerdere mate. 

      Bij mannen komt het veel minder voor, maar toch zijn er een paar die het behoorlijk kunnen: Paul de Leeuw; Martin Bril.

Als u nog veel meer over Poldernederlands wilt weten, ga dan naar de site van Jan Stroop over dit onderwerp.
     
Artikelen, voorbeelden van spreeksters, cartoons en een college Poldernederlands kunt u daar vinden.