Een idyllisch feest in een stoomgemaal

Mijn oud-VPRO college Kees Slager (met baard) bereikte de mooie leeftijd van 75 jaar. Dat was aanleiding om een groot aantal mensen uit te nodigen voor een herinneringsfeest. Dat gebeurde op zijn geboorte-eiland Tholen, waar hij op een wonderbaarlijk mooie plek woont in een oud stoomgemaal aan de Oosterschelde.

      Het was druk, er waren ondermeer Zeeuwse versnaperingen en er volgden toespraken. Bovendien werd de jarige toegezongen op de wijs van de Internationale.

      Kees werkte lang voor de VPRO, waar hij bedenker en grondlegger was van bekende programma’s als OVT en Het Spoor Terug. Programma’s waarin verhalen van ’gewone mensen’ gehoord worden. Oral History dus. Kees heeft er vele honderden bandjes mee vol laten lopen. Die verhalen waren ook de basis voor mooie boeken als Landarbeiders, de Hongerwinter, Vissersverhalen, Zeven Zeeuwse vrouwen en de Zeeuwse geschiedenis in meer dan 100 verhalen.

      Maar het meest bekend is zijn standaardwerk over De Ramp van 1953, verschenen in 1992 met een aanvulling in 2003.

      Kees was voor zijn periode bij de VPRO actief voor Het Vrije Volk en de VARA. Hij zat in de Eerste Kamer voor de Socialistische Partij. Ook voor die partij schreef hij geschiedenis met Het Geheim van Oss.