Wereldmuziek & hasjolie

 

Black Star Liner 

In 1978 toen ik nog maar net bij de VPRO werkte kreeg hij zijn eerste eigen programma: De Black Star Liner. Volgens mij het eerste minderhedenprogramma in Nederland. Het ging vooral over Surinamers en Antillianen.
      Een vrolijk programma waarbij muziek de boventoon voerde. De platenkeus werd aldus omschreven:
      'Van heinde en verre, ongehoord en onbekend, sociaal relevant en toch swingend'.

 In datzelfde jaar nam hij het spraakmakende concert van Bob Marley in Ahoy op.

Ook in 1978 huurde de VPRO-radio voor drie maanden een appartement in Kensington Londen. Een aantal programmamakers verscheen daar in een soort estafette om programma’s over Engeland te maken.
      Dave & ik hebben daar samen een week of drie gezeten. Iedere dag draaide hij keihard Bob Marley. Daarbij rookte hij heel veel stickies, waarbij hij sterke hasjolie gebruikte. Hij raakte dan in trance en kon prachtige verhalen vertellen over zijn favoriete muziek.

Wij maakten ondermeer programma’s over minderheden in Londen. Dave vond dat wij vooral met Jamaicanen moesten praten. Het liefst met muzikanten.
      ‘Maar’ zei Dave, ‘ze praten alleen maar als we ze hasj geven’.

Nu was hasj -geloof het of niet- in die tijd in Londen heel moeilijk te vinden. De wetgeving was erg streng en er stonden zware straffen op als je dat in je bezit had.
      Maar Dave wist een adres: Roots removal in de toen verschrikkelijk criminele wijk Brixton aan de ‘andere’ kant van de rivier.
      Wij gingen er met de metro heen. Met dure bandrecorders en prachtige fotocamera’s.

Roots Removal was zo’n 500 meter verwijderd van het metrostation. We gingen lopen.

Dat liep goed af: We hadden geluk gehad, want Roots Removal bleek een ontvangstcentrum voor gestolen spullen. Aan de lopende band werden televisietoestellen, autoradio’s , fototoestellen, brommers, fietsen en andere goederen naar binnen gebracht. Die werden daar geheeld.


Gammele auto 


Ga naar deze pagina van het VPRO Radioarchief om naar programma's van Dave van Dijk te luisteren.