Borstklopperij & zelfkritiek

Er was de afgelopen tijd enige opwinding over de commerciële T.V. die 30  jaar geleden werd ingevoerd. Veel nostalgie, een beetje borstklopperij, veel waan en een Joop van den Ende, die benadrukte dat ze het allemaal nog moesten leren en dat er veel rotzooi werd uitgezonden. Daar had hij gelijk in. We gaan precies dertig jaar terug.

Een extra nieuwsuitzending

Image
Op 18 oktober 1989 ‘ s middags om half één bracht de pas begonnen en eerste commerciële t.v.-omroep in dit land RTL-Véronique een extra nieuwsuitzending. Dat ging over de aardbeving in Californië, die om vier minuten over twee ‘s nachts (Nederlandse tijd) plaats vond.
      Er waren beelden uit de V.S.; er waren deskundigen; er was opwinding en nauwelijks verholen triomf. De commerciële omroep was eerder dan de publieke, die het nieuws pas uitgebreid om één uur zou brengen.


TOESTEMMING

RTL-Véronique was op 2 oktober 1989 begonnen met commerciële televisie. Van het Commissariaat van de Media hadden ze daar toestemming voor gekregen, omdat het werd aangemerkt als een buitenlandse -Luxemburgse- zender. (Jongeren onder ons weten dit vrijwel nooit, want die denken dat er altijd al commerciële televisie is geweest).
      De zender besloot om live de World Series honkbal in Amerika uit te zenden. Dat kon -was de redenering- weinig kwaad, want dat vond vanwege het tijdsverschil van negen uur -de serie werd gespeeld tussen de San Francisco Giants en de Oakland Athletics- toch midden in de nacht plaats.
      De beelden werden via het Engelse Screensport overgenomen van ABC. Nederlands commentaar was niet nodig, want de echte honkballiefhebbers gaven toch de voorkeur aan Amerikaanse deskundige commentatoren.

‘s Nachts om twee uur zat ik klaar voor de buis. De derde wedstrijd in deze zogeheten Bay-Series zou zo beginnen. In het Candlestick Stadion van San Francisco zaten 62.000 toeschouwers.
      Tientallen miljoenen Amerikanen zaten voor de buis. Buiten in de Bay-Area was het uitermate stil.
      En dat is DE REDDING geweest van honderden -mogelijk duizenden- mensen.

Vlak voordat The Gatlin Brothers de Star Spangled Banner zouden zingen, vielen de lichten uit in het stadion.Geen elektriciteit meer. Je zag trillende beelden, die van commentaar werden voorzien door trillende verslaggevers. Vanaf dat moment heb ik uren lang fantastische televisie gezien.

 

SCREENSPORT  

Bij Screensport in Londen had men dat niet helemaal in de gaten. Soms als er even in die nacht geen beeld was, brachten ze flarden van een motorcross of een oude autorace. Dat werd natuurlijk automatisch overgenomen door RTL-Véronique.

     

      En Véronique?
      Véronique deed niets.

Niemand die in beeld kwam, niemand die iets vertelde, iets vertaalde, iets uitlegde.
      Niemand, die eens een samenvatting gaf als de beelden wegvielen.

Ze lagen natuurlijk gewoon te slapen!

Pas toen de verantwoordelijke redacteuren hun ontbijtje genuttigd hadden, bedachten ze dat er een extra nieuwsuitzending moest komen. Met 'als eerste in Nederland exclusieve beelden van de aardbeving'. 
       
GEEN WOORD OVER HUN EIGEN UITZENDING, die ze elf uur eerder al waren begonnen.

 

.