Ruud Gullit & het (voetbal)-leven

In oktober 1989 kreeg ik een vraag van de VPRO-Gids. Of ik wilde afreizen naar Milaan om Ruud Gullit te interviewen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Graag!
      Nederland was het jaar daarvoor Europees kampioen voetbal geworden en in 1990 zouden ze wel eens wereldkampioen kunnen worden.
      “We” hadden niet alleen Ruud Gullit, maar ook Frank Rijkaard, Marco van Basten en Ronald Koeman om een paar namen te noemen.

           
            V.l.n.r. Frank Rijkaard, Marco van Basten, Ruud Gullit

Afspraak

De afspraak was zeer eenvoudig tot stand gekomen. Kees Sluys van de Gids had even met de assistente van de persvoorlichter van A.C. Milan gebeld en ik zou daar van harte welkom worden geheten. Hoewel ik grote twijfels had over die vermeende voortvarendheid reisde ik af en maakte het onderstaande interview.
Om het allemaal in goed historisch perspectief te plaatsen moet u van tevoren nog een paar dingen weten.

n  Nederland won de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Finland met 3-0 en plaatste zich moeiteloos voor het Wereldkampioenschap in Italië.

n  Gullit was op het moment van het interview ernstig aan zijn knie geblesseerd, maar zou alle wedstrijden als aanvoerder meedoen.

n  Thijs Libregts was de coach, maar werd op instigatie van de spelers ontslagen.

n  De meeste spelers (8) kozen voor Johan Cruijff als de nieuwe coach. Vijf waren voor Leo Beenhakker en twee voor Aad de Mos.

n  Rinus Michels, coach van het kampioensteam uit 1988, had een soort vetorecht verworven , koos er voor om de stem van de meerderheid NIET te volgen en benoemde Leo Beenhakker tot nieuwe coach.

n  Het wereldkampioenschap werd mede daardoor een groot fiasco. Nederland haalde met grote moeite de volgende ronde, maar verloor toen in een ontluisterende wedstrijd van West-Duitsland. Frank Rijkaard bijvoorbeeld werd in die wedstrijd het veld uitgestuurd, nadat hij Rudi Völler vol in het gezicht had gespuugd.

n  Met Johan Cruijff en de bobo’s van het Nederlands elftal is het daarna nooit meer goed gekomen.

n  De VPRO heeft Ruud Gullit niet betaald voor dit gesprek.

n  Rinus Michels zou later tot coach van de eeuw gekozen worden. Een man dus die gezorgd had voor een verziekte sfeer in 1990 en het notabene gepresteerd had om in 1974 in de pauze van de finale tegen West-Duitsland linksbuiten Rob Rensenbrink te vervangen door de rechtsbenige hardholler René van de Kerkhof.  En dat terwijl Piet Keizer op de bank zat.


HET INTERVIEW