Binnenwipper & slaaphygiëne


Dierenleasing

Bij diverse kinderboerderijen in ons land kunnen mensen tegenwoordig een dier leasen. Ratjes, muizen en cavia’s kunnen voor minimaal zes weken gehuurd worden. Dat kost 15 Euro. Na die periode kunnen de huurders het contract verlengen. Ze hebben ook recht op koop als de beesten bevallen.
     En een dierenasiel is bezig met een leaseproject voor honden en katten. Dat zal waarschijnlijk veel duurder worden, omdat die beesten ingeënt en jaarlijks gecontroleerd moeten worden.


Dobberbos

  

Op Nationale Boomfeestdag (21 maart) wordt een zogeheten dobberbos geopend in de Rotterdamse Rijnhaven. Een kunstproject. De bomen zouden aanvankelijk in de haven worden geplant, maar het water bleek daarvoor te zout. Nu worden de bomen in oude zeeboeien geplaatst, die voorzien zijn van waterreservoirs. De reservoirs hebben een inhoud van 500 liter en zullen -als het langere tijd niet regent- bijgevuld moeten worden. Dat gaat gebeuren met hulp van een bunkerboot.


Referendumsubsidie

Het Oekraïne-referendum op 6 april leverde het verrassende woord referendumsubsidie op. In totaal bleek er 2 miljoen Euro beschikbaar. Dit leidde niet alleen tot een hausse aan aanvragen, maar ook tot bizarre taferelen. Een bedrijf uit Elst ontving bijna 50.000 Euro voor het bedrukken van ‘’zeg nee’’ teksten op W.C.-papier, een weblog ontving 4.000 Euro omdat het beloofde doorlopend via de site informatie te geven. Verder is er geld beschikbaar voor individuele mensen, die willen flyeren, langs de deuren gaan of thuis bijeenkomsten willen organiseren.
Hopelijk komt er over enige tijd een referendum met de vraag of dit soort krankzinnigheid weer afgeschaft kan worden.


Vlaggenreferendum

In Nieuw-Zeeland wordt weer een heel ander referendum gehouden: het Vlaggenreferendum. Er moet in dat land, waar nooit iets gebeurt een nieuwe nationale vlag komen. De Kiwi’s kunnen kiezen tussen twee vlaggen. De oude -met de Britse Union Jack in de bovenhoek- of een nieuwe zwartblauwe vlag met een zilveren varen. Kosten van dit referendum: 16.2 miljoen Euro.

     


Slaaphygiëne

Dit merkwaardige woord signaleert columniste Asha ten Broeke in de Volkskrant. Het komt namelijk voor in de ‘’conceptrichtlijn over slaapproblemen bij kinderen’’, opgesteld door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Slaaphygiëne staat dan voor vaste gewoontes, die je toepast vanaf het moment dat de baby’s een half jaar zijn. Ouders moeten vooral niet bij hun kind blijven tot het in slaap valt.


Skeletonster

Ik zag dit woord op Teletekst en struikelde erover. Maar het is eenvoudig. Skeleton is een sport; zelfs een Olympische sport. Het is skiën op je buik met een skeletachtige slee. En een vrouwelijke beoefenaar van die sport is een skeletonster.


Neanderthaler-DNA

Onze voorouders, de Neanderthalers, hadden een iets kleiner skelet dan wij. Maar nog altijd beschikken de meeste Europeanen over een paar stukjes Neanderthaler-DNA. Nieuwe studies hebben aangetoond dat we daardoor een verhoogde kans op depressie hebben, op rookverslaving en een iets groter risico lopen op overmatige bloedstolselvorming, overgewicht, aderverkalking en zonlichtbeschadiging van de huid.


Binnenwipper

Wie wel eens met een Europarlementariër spreekt, weet dat het daar barst van de lobbyisten. Er zijn er naar schatting 30.000. In NRC-Handelsblad wordt Wytze Russchen geïnterviewd. Hij was zo’n lobbyist en schreef er twee boeken over, waaronder ‘’Het Oliemannetje’’.
Russchen: ‘’Zonder een binnenwipper zoals ik ben je hier niets waard’’ en ‘’Het is veel wining en dining’’ en ‘’Als een Europarlementariër niet is voorbereid op een dossier is hij een makkelijke lobbyprooi’’.