Dorp aan zee

Op Vlieland is de as verstrooid van de oude heer De Boer. Bij die gelegenheid is driftig geciteerd uit het werk van Slauerhoff.

Dat weet ik omdat ik in Poëzie 2 een stukje geschreven heb over Jan Jacob Slauerhoff, die in 1936 zijn beroemde gedicht Dorp aan zee schreef. Dat is een ode aan Vlieland, hoewel de naam van het eiland niet in het gedicht voorkomt. In het bewuste stukje merkte ik ook op dat Slauerhoff vaker over Vlieland geschreven heeft.

Ik kreeg van zoon Itse de Boer de volgende reactie.

Beste Ronald van den Boogaard

In uw stukje over Slauerhoff en Vlieland schrijft u dat Vlieland in diverse van zijn gedichten voorkomt. Ondanks veel googelen kom ik niet verder dan 'Dorp aan zee' en het vierregelige (? , klopt dat?) ''Verleden'. Is er meer?
Ivm met mijn vaders asuitstrooiing a.s. zaterdag op zijn geliefde Vlieland, zou ik u zeer erkentelijk zijn als u mij aan meer materiaal zou kunnen helpen.
Ik hoop dat dit dan nog lukt voor morgenmiddag 4 uur

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie! Met vriendelijke groet

Itse de Boer

 


Ik schreef terug: 

Itse goedendag

'Het Verleden' is een langer gedicht. De beginstrofe gaat over Vlieland. Inderdaad vier regels.

 

Voorts komt het voor in de slotstrofe van De Gouvernante. Ook vier regels.

Dan zijn er Slauerhoff-kenners, die zijn onvoltooide verhaal 'Het gelukzalige eiland' op Vlieland situeren.

Slauerhoff laat de lezer raden waar dit gelukzalige eiland ligt. De journalist Peter Sierksma bezocht met Slauerhoff-biograaf Wim Hazeu het eiland en schreef daarover: 'Als er al een eiland bestaat waar de gelukzaligheid het dichtst benaderd wordt, dan moet dat Vlieland zijn'.

In een artikel van Rene Zwaap in de Groene Amsterdammer (1990) 'De eilanden van Slauerhoff' wordt Vlieland Slauerhoff's 'ultieme metafoor' genoemd.

Ik wens u sterkte zaterdag bij de asuitstrooiing. Het is een mooie locatie.

Vriendelijk groetend

Ronald van den Boogaard


Het antwoord: 

Beste Ronald van den Boogaard

Bijzonder hartelijk dank voor uw snelle reactie!

Waardeer ik zeer.

Lekker weer eens even uitwaaien op Vlieland. En de wel zeer stoffige resten van ons vader, echtgenoot, schoonvader, opa, fijn in de wind laten blowen.

Hartelijke groet,

Itse