CARIBEN 

   


Redonda: Een Micro-Natie 

             


(Door Rolf Weijburg)

Redonda (linksonder), het derde eiland van het op 13 na kleinste land ter wereld, het Caribische Antigua & Barbuda, is niet veel meer dan een flinke klomp vulkanisch gesteente in de Caribische zee, amper een vierkante kilometer in oppervlak, desolaat, onbewoond, onbebouwd en nagenoeg ontoegankelijk.
      Toch wordt het eiland door sommigen gezien als een onafhankelijk koninkrijk en betwisten meerdere koningen elkaar op internet de troon.

You can’t be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapon, but at the very least you need a beer.”  zei Frank Zappa ooit en als hij gelijk heeft valt Redonda dus af, dat is duidelijk.

Maar wat moet een land nou wél hebben om onafhankelijk te zijn?
      Een gebied met grenzen eromheen is niet genoeg, ook niet als er een soort overheid is, of een eigen bevolking, of een leger. Nationale paspoorten dan, postzegels, kentekenplaten, vlaggen? Ook niet genoeg, net zo min als een luchtvaartmaatschappij, een voetbalteam, een kernbom of een bierbrouwerij.

Lidmaatschap van de VN? Alleen onafhankelijke landen zijn lid, dat klopt, maar dat betekent niet dat niet-leden niet onafhankelijk zijn. Zwitserland werd pas in 2002 lid bijvoorbeeld terwijl het voor die tijd toch echt ook al onafhankelijk was.
      Het is eigenlijk heel eenvoudig: een land is onafhankelijk als het door alle andere onafhankelijke landen als dusdanig wordt erkend.

Zo zijn er tussen de 191 en 195 onafhankelijke landen in de wereld. Afhankelijk van aan wie je het vraagt, omdat er vier landen zijn die niet door alle VN lidstaten worden erkend: Kosovo, Palestina, Taiwan en West Sahara.
      Behalve die 195 zijn er nog landen die slechts door enkele VN Lidstaten worden erkend: Abchazië, Zuid-Ossetië en Noord-Cyprus zijn de facto onafhankelijk. Deze landen erkennen op hun beurt weer landen die niemand anders erkent zoals Transnistria en Nagorno Karabakh. Dan hebben we nog Somaliland, dat alleen door een aantal internationale organisaties wordt erkend.

Scrollen we verder naar beneden dan wordt het vaag en mistig en komen we in de buurt van de zogenaamde micro-naties waaronder ook Redonda valt.        .


How to start

Micro-naties hebben zich eenzijdig onafhankelijk verklaard maar worden door geen enkel ander land of internationale organisatie erkend. Het zijn vaak ludieke creaties ontsproten uit hardnekkige jongensdromen waarin de wens om vorst te zijn, heerser over een eigen land, despoot of weldoener verwezenlijkt kan worden.
      De territoria waar de heersers over regeren variëren van obscure achterkamertjes tot abstracte en virtuele werelden, van een hutje in de woestijn, een vergeten eiland, tot een stukje van het zonnestelsel, of een internetsite. Allemaal met veel bravoure en gevoel voor vorstelijk of militair theater onafhankelijk verklaard en voorzien van “nationale” parafernalia als vlaggen, paspoorten, eigen geld en postzegels. Vaak zijn het meer conceptuele kunstprojecten  dan politieke entiteiten.

De Rotterdamse Kunststichting organiseerde in 1983 een mooie tentoonstelling  “Imaginaire Landen” waar een flink aantal van deze “landen” acte de présence gaven, en vorig jaar nog was er nog een Micronations fotoreportage tijdens BredaPhoto.

Lonely Planet bracht in 2006 zelfs een eigen reisgids uit over deze micro-naties.


Prinsdom PRP

Jarenlang was ikzelf ook heerser over mijn eigen land, het Prinsdom PRP - naar mijn “bedrijfsnaam” Prodotti-Rodolpho-Productions -,  dat niet meer dan mijn eigen lichaam omvatte.
      Handig, want daardoor was ik, waar ik ook ging, altijd thuis.

 

Ik verstuurde post met mijn eigen PRP-postzegels en iedere keer als ik weer een nieuw tweedehands autootje had gekocht plakte ik daar een zelfgemaakte landensticker op : PRP in plaats van NL.
      Ik reed heel Europa door en nooit gebeurde er wat, maar toen ik in 1981 mijn Fiat 127 fout parkeerde aan de Boulevard Sébastopol in Parijs en een bekeuring kreeg waarop stond dat de auto een buitenlands, een PRP- kenteken had, bereikte de internationale erkenning van mijn Prinsdom een hoogtepunt.

   

De meeste micro-naties worden eerlijk gezegd niet erg serieus genomen. Ze komen en gaan en zijn te ludiek om een wezenlijke bedreiging voor andere staten te vormen en worden daarom gedoogd of gewoon genegeerd. Toch zijn er een aantal waar je in de loop der jaren niet meer omheen kunt doordat ze net iets verder gaan en hun aanwezigheid irriteert of jeukt als een wondje in de huid van een onafhankelijke staat.
       De Minerva Republic waarover ik eerder in deze blog schreef, was een serieuze doorn in het oog van Tonga en werd min of meer in de kiem gesmoord. Maar er zijn er meer.

SEALAND

Een voormalig militair platform voor de Engelse kust nabij Harwich, VK


SEBORGA
.



Een Prinsdom in de Ligurische Alpen boven San Remo, Italië.


HUTT RIVER PROVINCE

   

Het op één na grootste land van het Australische continent, in de outback van west Australië.

Het gaat te ver om deze micronaties hier nu te bespreken. Google ze, en een intrigerende wereld van jongensboekenromantiek, heldhaftig-  en halsstarrigheid doordrenkt met een gezonde dosis grootheidswaanzin, gaat voor u open.

De postzegels die deze drie micro-naties uitgeven worden niet door de UPU erkend, maar toch is het gelukt om van ieder van hen een postkaartje toegestuurd te krijgen.
Ik bezit ook een postkaartje met postzegels én een poststempel uit Redonda. Geheel en al UPU ondersteund verstuurd en afgeleverd.  Antigua & Barbuda Post gaf namelijk enige tijd postzegels uit van Redonda. Ik had ze ooit wel eens gezien en vroeg me af of deze zegels ook echt te gebruiken waren.

   

En ja, hoewel er geen postkantoor is op Redonda, geen brievenbus en geen postbeambte, geen inwoner zelfs, kon je vanuit overal in Antigua & Barbuda post versturen met Redonda postzegels.

Behalve vanuit Redonda dus.

 

 

 

 

Rolf Weijburg's Atlas van de 25 kleinste landen in de wereld

Klik HIER voor alle afleveringen