Een land zonder staatsschuld

(Door Rolf Weijburg)

Liechtenstein is het enige land ter wereld dat ooit via Airbnb te huur werd aangeboden.

Niet dat dat ook daadwerkelijk gebeurd is, maar toch.
      In de jaren negentig dreigde Prins Hans-Adam II nog in een conflict met de regering over aanpassing van de Grondwet waarin hij bijna absolute macht zou vergaren, dat hij als het wetsvoorstel niet zou worden aangenomen zou verhuizen naar één van zijn Oostenrijkse kastelen en heel Liechtenstein aan Bill Gates zou verkopen.
      Het conflict bleef jarenlang doorzeuren maar de Grondwetswijziging kwam er uiteindelijk in 2003 (het volk zou in referenda toch het laatste woord hebben mocht het de vorst beu zijn) en Liechtenstein bleef uit handen van de Microsoft baas.

      

Kopen was wat te veel maar in 2010 kwam rapper Snoop Dogg op het idee om heel Liechtenstein te huren voor opnames van een  film. Hij ging op bezoek bij de Prins, die helemaal niet tegen was maar omdat Snoop een nogal strak tijdsschema voorlegde moest de Prins afhaken.
      Snoop Dogg’s idee bleef niet onopgemerkt en in 2011 werd het opgepikt door het beginnende Airbnb dat in samenwerking met het Liechtensteinse marketingbedrijf Rent a Village by Xnet de plannen uitwerkte.

70.000 Dollar per nacht moest het kosten, met een minimum van drie dagen, om even huurder te zijn van het op vijf na kleinste land ter wereld. Kom je met 500+ gasten, geen probleem, alle hotels stonden ter beschikking. Luxe auto’s, de meest exquise wijnen uit de kelders van de Prins, alles was mogelijk. Op verzoek konden de straatnaambordjes worden vervangen, of speciaal geld worden gedrukt. U zegt het maar.


                      

Het is er nooit van gekomen, niemand heeft ooit Liechtenstein gehuurd en mocht u er nu, al lezend zin in krijgen, dan bent u te laat. Liechtenstein is niet meer te huur.
      Je kunt het ook wat minder megalomaan aanpakken en gewoon voor een korte vakantie een appartement of hotelkamer huren, en als je er wat meer te zoeken hebt kun je er natuurlijk ook gaan wonen. Als je dan alle formaliteiten hebt doorlopen en je geheel bent doorgelicht en goedbevonden ontvang je de brochure “Welcome to Liechtenstein, information for migrants” met allerlei wetenswaardigheden en handige tips voor de verse ingezetene van het Prinsdom. Onder het kopje “The most important aspects of day-to-day life” lees je dan:

U wordt geacht de algemene rustperiodes in acht te nemen. Vermijd activiteiten zoals grasmaaien of het houden van lawaaierige festiviteiten tijdens de lunch van 12:00 tot ongeveer 13:30 en na 22:00.

Grasmaaien? Ik kan wel wat lawaailiger activiteiten bedenken dan grasmaaien maar blijkbaar komt dat allemaal in het Prinsdom niet voor en is grasmaaien het summum van lawaaischopperij. Grasmaaiers zijn niet verboden in het land, in de Yellow Pages van Liechtenstein vond ik twee bedrijven waar je die lawaaiige machines gewoon kunt kopen.
      Of zouden ze daar uitsluitend de laatste modellen fluistergrasmaaiers verkopen?

Niet alleen tijdens lunchtijd en na tien uur ’s avonds is het rustig in Liechtenstein. Behalve als iedereen tegelijkertijd aan het grasmaaien slaat, is het er eigenlijk altijd rustig. Er gebeurt nooit iets, of heel zelden. De laatste moord in Liechtenstein was in 1997. Criminaliteit is er nauwelijks. Op de wereldranglijst van aantallen gedetineerden per land staat Liechtenstein dan ook helemaal onderaan.

In geen enkel land ter wereld zitten zo weinig mensen gevangen als in Liechtenstein.

 

In 2016 zaten er 10 gevangenen vast in het Prinsdom.

De helft van de gevangeniscapaciteit in het land was daarmee gevuld. Allemaal gedetineerden die maximaal twee jaar uitzaten.
      Langer veroordeelden worden naar Oostenrijk of Zwitserland gestuurd.

 

 


Hoewel Liechtenstein een hoofdzakelijk rooms-katholiek land is (het katholicisme is de officiële  staatsreligie) en carnaval er wel degelijk wordt gevierd, is de carnavalvakantie omgedoopt tot sportvakantie.
      Een week sportvakantie gedurende carnaval in februari/maart staat er tussen de opsomming van nationale vakanties en feestdagen in dezelfde “Welcome to Liechtenstein”-brochure.

Is het wishful thinking? Zo van: als we dit nou een sportvakantie noemen wordt er misschien minder gezopen. Bovendien is sport over het algemeen minder lawaaierig dan carnaval, ook mooi meegenomen. Of heeft Liechtenstein een obsessie met sport?
      Feit is dat er meer dan 15000 Liechtensteiners, bijna de helft van de bevolking, lid zijn van een sportvereniging. Voetbal en skiën zijn het meest populair, maar ook tennis, zwemmen en mountainbiken. Ik heb het nergens kunnen natrekken, maar ik vermoed dat dit ook een wereldrecord is.

Geen land ter wereld heeft relatief zoveel inwoners die lid zijn van een sportvereniging als Liechtenstein.

Liechtenstein deed in 1936 voor het eerst mee aan de Olympische Spelen en stuurt sindsdien bijna iedere keer een sportieve afvaardiging naar zowel de Zomer- als de Winterspelen. Hoewel het contingent meesportende Liechtensteiners tijdens de Olympische evenementen ondanks het bovenmaatse lidmaatschap van sportverenigingen in het land beperkt is, haalt Liechtenstein zo nu en dan een medaille binnen.

Liechtenstein is het enige land ter wereld dat wel medailles behaalde op de Olympische Winter-, maar niet op de Olympische  Zomerspelen.

In totaal won Liechtenstein negen Olympische medailles, allemaal bij het skiën. Vier daarvan werden in 1976 en 1980 gewonnen door Hanni Wenzel op de slalom en de reuzenslalom. Daarbij zat ook de enige gouden plak die Liechtenstein ooit in de wacht sleepte. Hanni’s broer Andreas won in 1980 en 1984 zilver en brons op de reuzenslalom. Lange tijd waren Olympische medailles in Liechtenstein dus een family affair.

Samenvattend zien we dat in Liechtenstein de levensstandaard hoog is, de belastingtarieven laag, er weinig werkloosheid is, dat het er vooral rustig is en nauwelijks criminaliteit.
      De echte actie in het Prinsdom voltrekt zich in de financiële en fiscale boeken van bedrijven, banken en de overheid. Het economische en financiële klimaat is er dusdanig positief dat het land al jaren een begrotingsoverschot kan noteren en daarmee scoort het op vijf na kleinste land ter wereld nóg een record:

Liechtenstein is samen met Brunei het enige land ter wereld zonder staatsschuld.

 

 

 

 

Rolf Weijburg's Atlas van de 25 kleinste landen in de wereld

 KliHIER voor alle afleveringen