Flag dance & Cake dance

(Door Rolf Weijburg)

 

We hadden een huis gehuurd op Petite Martinique, het kleinste van de drie bewoonde eilanden van  het op tien na kleinste land ter wereld, Grenada en waren met de kleine snelle Osprey catamaran vanaf Carriacou met een flinke witte golf in het kielzog de smalle zeestraat tussen beide eilanden overgestoken.

 

 

Catamaran


Petite Martinique


Het Huwelijk

Op de veranda  bij de buren had een man in smetteloos wit pak al enige tijd wat zenuwachtig rond lopen dralen. De buurman ging trouwen en vandaag was de grote dag.
      Het huwelijksfeest was eigenlijk al enige tijd bezig. De familie van de bruid en bruidegom waren druk geweest met de voorbereidingen. Vrienden en bekenden waren uitgenodigd en overgekomen, er waren vlaggen geplaatst bij de huizen van familieleden en in de keukens van beide families werden heel veel grote taarten gebakken. Drank en eten was in grote hoeveelheden ingeslagen en klaargemaakt en de mooiste kleding was gewassen en gestreken.

Een nichtje dat bij de buurman logeerde, prachtig uitgedost – mijn jongste dochter had nog nooit zo’n mooie jurk gezien - , was van pure opwinding veel te vroeg wakker geworden. Het wachten had eindeloos geleken, maar nu was het dan zo ver.

Een groepje vrienden en familie kwam al muziekmakend de heuvel op gelopen, klom de veranda op, voerde de ritmes nog wat op terwijl er om de bruidegom heen werd gedanst. De aanstaande echtgenoot werd vervolgens mee naar een plek genomen, waar ook zijn bruid naar onderweg was.

Terwijl het gezelschap achter de bomen verdween ebde de muziek weg op de windvlagen van de passaat.

Onderweg zou de rest van de familie zich bij de stoet voegen en eenmaal aangekomen op de afgesproken plek werd het gezelschap vooraf gegaan door een man met een grote rode vlag aan een lange bamboestok.
      Vanaf een andere kant was de bruid met háár familie aangekomen, ook vooraf gegaan door een man met een vlag.


Flagdance

De twee vlaggendragers gingen vervolgens onder opzwepende muziek en luid gejoel met elkaar “in gevecht”, een soort dans die eindigde met de verstrengeling van de twee vlaggen: de vereniging van beide families.


Op Petite Martinique trouw je niet alleen met je bruid of bruidegom, je trouwt er met de hele schoonfamilie.


Vervolgens verschenen dames van beide families die enorme taarten met zich mee droegen.
      Ze begonnen een uitdagende dans waarbij het erom ging dat de taarten van de bruidegomfamilie altijd bóven die van de bruid dansten: de man moest immers in het huwelijk het overwicht hebben …

 

Cakedance

De flag dance en de cake dance trokken een hoop bekijks, het leek wel of het hele eiland was uitgelopen om de dansers aan te moedigen, op te zwepen, toe te juichen.
      Om drie uur was het tijd voor de kerkdiensten en het kerkelijk huwelijk en daarna kon het feest pas echt beginnen.
Misschien had ik mee kunnen feesten, maar ik was niet uitgenodigd en trok mij terug in mijn lokale stamkroeg.

 

 

 

 


Rolf Weijburg's Atlas van de 25 kleinste landen in de wereld


KliHIER voor alle afleveringen