Opgestuwd, gekanteld en omgekiept

 

Praça Marcelo da Veiga


Postkantoor

(Door Rolf Weijburg)

Het postkantoor van Santo António op Príncipe eiland is een geheel door een veranda omgeven gebouwtje aan de rand van het Praça Marcelo da Veiga, het  centrale plein en parkje. We hadden ergens wat ansichtkaarten gevonden en wilden die versturen. De voorraad postzegels was beperkt, maar de aardige postbeambte deed alle moeite om de verschillende zegels dusdanig bij elkaar te zoeken dat er min of meer het juiste frankeerbedrag ontstond. Hij stempelde de opgeplakte zegels daarna af met een poststempel waarna hij met ballpoint wat in het stempel schreef.

“Wat doet u nu?”
“Sorry, het datumgedeelte van het stempel is vorig jaar vastgelopen en sindsdien moet ik ieder gezet stempel handmatig van een datum voorzien”.

Ondanks dat kwamen de kaartjes slechts een week later in Nederland aan.

             

We bleven nog een kleine week op Príncipe en hingen rond in het kleine slaperige hoofdstadje Santo António

Santo António


Kerk


Haven


Schemering


Wegennet

Of we reden rond over het beperkte wegennet van het eiland - waar hier en daar overigens druk aan werd gewerkt – naar verwaarloosde roças en vissersdorpjes in siësta.


Kinderen

Langs de weg spoedden schoolkinderen zich naar huis.


Vissers


Schildpadden

We zagen de enorme schildpadden ’s nachts aan land komen om hun eieren te leggen op de verlaten noordoostelijke stranden.

Verderop zagen we de kleintjes uit het zand kruipen - meer dan honderd telden we er, uit één nest - en in het donker naar de branding waggelen. De levensgevaarlijke eerste levensdagen tegemoet.


Landschap

Maar de landschappen waren het aller indrukwekkendst. Miljoenen jaren terug moet het hier vulkanisch enorm te keer zijn gegaan.
      Opgestuwd, gekanteld, gehutseld en omgekiept.  
Nu ligt het hier allemaal geërodeerd, uitgesleten en overwoekerd door dichte jungle. Stilgevallen in een bed van kwetterende vogeltjes met slechts de kreet van de grijze roodstaartpapegaai als uitroepteken.

De Zuid-Afrikaanse medewerker van het Belo Monte hotel had het al gezegd: “This is Jurassic Park!”.


Schitterend kleinood

Tijdens de vlucht terug naar São Tomé staken flarden van het eiland tussen de wolken door.
       Een beetje zoals ik het 35 jaar eerder voor het eerst had gezien.
Alleen nu weet ik wat voor een schitterend kleinood er achter die wolken verborgen ligt.

Ik wil best nog wel eens terug.


“Ilha do Príncipe”,

“Ilha do Príncipe”, kleurets Rolf Weijburg 2016, 50x80 cm

De film die in 2017 uitkwam en die we deels in São Tomé & Príncipe schoten – een film die het hele proces van de vervaardiging van bovenstaande kleurets volgt vanaf de reis en de inspiratie, via het ambachtelijke werk in het atelier, tot aan de uiteindelijke presentatie aan het publiek in een galerie -, is nog terug te zien op Youtube.
        
                          https://www.youtube.com/watch?v=ny724S_p2As&t=1106s

 

 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen