Zomer 1985

Dynamiet op een klein eiland

Pserimos is een klein Grieks eiland vlak voor de kust van Turkije. Vierendertig jaar geleden woonden er zo’n 25 mensen. Er was één klein hotel (Tripolitis) en één politieagent: Dimitri. De eigenaar van het hotel was Kostas. Dimitri en Kostas konden het goed met elkaar vinden.
      Als Kostas bijvoorbeeld plotseling wat verse vis nodig had en er waren geen eilanders of vissers bij de hand, schroomden Dimitri en zijn andere vriend Jannis niet om in zee een staaf dynamiet tot ontploffing te brengen, waarna de dode en verdoofde vissen heel efficiënt uit het water werden gehaald.

      Volkomen illegaal natuurlijk, maar daar zaten de heren niet mee.
De gasten van het hotelletje kregen van Kostas een notitieblokje. Als ze wat wilden drinken, haalden ze dat gewoon uit de ijskast en zetten op hun eigen briefje een streepje achter de naam ouzo, wijn of bier.


OPDRUKSPELLETJE  

Je kon ook een gratis consumptie verdienen.
      Dat ging zo.

Op de grond werd een glaasje ouzo gezet.
      Als je op handen en voeten voor het glas ging liggen en je liet je door je armen naar beneden zakken kon je met je mond het glaasje pakken en leeg drinken. Als je dat deed zonder dat andere delen van je lichaam de grond raakten, werd er geen streepje achter je naam gezet.
      Mijn vriend en collega Ton was erg goed in dit opdrukspelletje. Hoewel het na een paar glaasjes natuurlijk wel moeilijker werd.

Ik bevond mij in die tijd met diverse VPRO-collega’s aan boord van het zeilschip de Linja. Wij maakten reportages over de landen en streken waar we doorkwamen. De tocht was begonnen in Tunis, deed de eilanden Pantelleria en Sicilië aan, ging door het kanaal van Corinthië en meerde af in Pyraeus, de haven van Athene. De Etna en de Akropolis werden zo ook even meegenomen
      Via de eilanden Kythnos, Paros en Amorgos belandden we voor de kust van Pserimos, waar de Linja voor anker ging.
Wij bleven er een aantal luidruchtige dagen.


RUSTIG & RUIG  

Pserimos is 16 vierkante kilometer groot. Er zijn geen wegen. In een uur of drie kun je lopend het eiland ronden. Het is er mooi, zeer rustig en behoorlijk ruig. Iedere ochtend arriveert er een veerbootje uit Kos. Dat braakt een aantal passagiers uit, dat zich op het witte strand laat ploffen.
      ‘s Middags om een uur of half vijf gaat het bootje terug en is het eiland weer eigendom van de inwoners en de vaste gasten. Dan wordt ‘s avonds regelmatig een lange tafel gedekt. Een groepje eilanders gaat met harpoenen de zee in om vissen te vangen (vooral de inktvis daar is lekker), anderen gaan de heuvels in om verse kruiden te plukken en de achterblijvers maken een groot houtskoolvuur.
      Twee uur later gaat iedereen aan tafel en wordt er nog meer ouzo, koude wijn (ook rood) en bier gedronken.


HALIKARNASSOS
  

Vanuit Pserimos kun je met de zeilboot eenvoudig de Turkse kust bereiken. Bodrum ligt vlakbij. Vroeger heette dat Halikarnassos en was er het mausoleum dat ter ere van Koning Mausollos gebouwd was. Eén van de zeven wereldwonderen uit de klassieke tijd.

 
Klik HIER voor alle Ontmoetingen