Een koloniale vlag

In de Brits koloniale vlag van Barbados, het op twaalf na kleinste land ter wereld, zien we vrouwe Brittania “ruling the waves”. Staand in een schelp en voortgetrokken door twee paarden, houdt ze Neptunus’ drietand strijdlustig in haar hand.


De afgebroken drietand

  (Door Rolf Weijburg)

       Toen Barbados in 1966 onafhankelijk werd, werd de nieuwe Barbadiaanse vlag gehesen: drie verticale banen blauw, geel, blauw met in het gele vlak ook een drietand.
      Maar deze drietand heeft geen steel, het is een afgebroken drietand ten teken van de breuk met het voormalige moederland.

      Bij de ceremonie in de nacht van 29 op 30 november 1966 werd ook het nieuwe volkslied “In plenty and in time of need” ten gehore gebracht.

In plenty and in time of need
When this fair land was young.
Our brave forefathers sowed the seed
From which our pride was sprung,
A pride that makes no wanton boast
Of what it has withstood,
That binds our hearts from coast to coast
The pride of nationhood.

Refrein:
 
We loyal sons and daughters all
Do hereby make it known
These fields and hills beyond recall
Are now our very own.
We write our names on history's page
With expectations great.
Strict guardians of our heritage,
Firm craftsmen of our fate.

The Lord has been the people's guide
For past three hundred years.
With Him still on the people's side
We have no doubts or fears.
Upward and onward we shall go,
Inspired, exulting, free,
And greater will our nation grow
In strength and unity.

 

C. Van Roland Edwards

De muziek was geschreven door de Barbadiaanse componist C. Van Roland Edwards, die op dat moment bijna blind was en moest worden geholpen door zijn twee dochters die de muziek naar noten transcribeerden.

De tekst kwam van de hand van de Barbadiaans-Amerikaanse songwriter Irving Burgie.
       Hij was een gelauwerd liedjesschrijver die grote faam behaalde met de songtekst voor de Caribische evergreen Island in the Sun”, tot wereldhit gezongen door de Jamaicaans-Amerikaanse zanger Harry Belafonte.


Island in the Sun

In de film “Island in the Sun(Trailer), waarin raciale ongelijkheid in de koloniale Cariben centraal staat, speelde Belafonte naast James Mason, Joan Fontaine en Joan Collins een hoofdrol. De film werd in 1956 uitgebracht en was grotendeels in Barbados opgenomen.


Farley

 

Protserig

Eén van de Barbadiaanse filmlocaties was het voor de gelegenheid nogal protserig gerestaureerde Farley Hill Mansion, eind negentiende en begin twintigste eeuw één van de meest luxueuze landhuizen op Barbados dat omringd werd door wat toen gold als de prachtigste tuinen van de hele Cariben, een uitbundige weelde aan exotische planten vanuit overal ter wereld.
      Sinds de jaren dertig stond Farley Hill bijna permanent leeg en was het aardig gaan vervallen. Het huis bleef ook na de korte drukte tijdens de filmopnames leeg. Slechts enkele jaren nadat de filmcrew de deuren achter zich had gesloten, brandde het in 1857 gebouwde complex tot op de grond af.
      Alleen de muren bleven over.

 

Nationaal park

Tegenwoordig is het hele gebied inclusief de nog steeds aanwezige ruïne van het landhuis Barbadiaans staatseigendom. Het is nu een nationaal park en af en toe worden er evenementen zoals het Barbados Jazz Festival georganiseerd.

Farley Hill National Park is een zeer geliefde plek op het eiland met fantastische uitzichten over het noordelijke  heuvellandschap en de Atlantische oceaan.

 

 

 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen