Dagtrip naar een Resort Eiland

(Door Rolf Weijburg)

Na ruim twee weken in de Malediven, het op acht na kleinste land ter wereld, wilden we toch nog wel even kijken hoe het is op zo’n luxe resort-eiland. Het fenomeen resort-eiland is immers waar een groot deel van de Maldivische economie op drijft.
      We hadden onze intrek weer genomen in het inderdaad relaxte Relax Hotel tegenover de ferryhaven op Male’ en vonden wat verder westwaarts een aanlegplaats voor luxe speedboten. Al informerend begrepen we dat een paar van die resorts ook zogenaamde dagkaarten verkocht  waarmee je per speedboot naar zo’n eiland werd overgebracht.
      Dan kreeg je daar een handdoek en wat vouchers voor lunch, wat drankjes en een snorkelset. Eén van die hotels had een kantoortje vlakbij aan de waterkant en we kochten er een dagkaart voor Bandos, één van de oudste resort-eilanden in de Malediven, op slechts een half uurtje varen van Male’.

      Kost een lieve honderdvijftig US Dollar per persoon, maar dan héb je ook wat!

 

Ontvangst

De volgende dag stipt om acht uur ‘s ochtends vertrokken we. Bij aankomst werden we door twee keurige Maledivische jongens ontvangen en naar de receptie begeleid. We kregen onze vouchers, een plattegrond en wat reclamefolders en mochten verder het eiland op.

            

 

Het eiland was van alle gemakken voorzien. Restaurants, een paar bars, enkele boutiques, vergaderruimtes, een kids club, duikschool, kliniek en spa. Twee zwembaden en twee tenniscourts en natuurlijk een moskee. Er liep een weggetje dwars over het eiland waar ook nog wat vakantieappartementen stonden.

Het gros van de verblijven stond echter aan de stranden waar vooral de bungalows nogal dicht op elkaar stonden.. In totaal telde het eilandje ruim 100 kamers of appartementen en bijna honderd bungalows.
      Het ronde eiland was 500 meter in doorsnee, je liep er in een half uurtje omheen. Het was er niet druk, enkele toeristen lagen op strandstoelen op de mooie strandjes die het eiland omringden.

Geen nudisme


Geen topless

Nudisme of topless was uiteraard bij wet verboden. Buiten de resort-eilanden was overigens het dragen van een bikini ook verboden.

Geen Bikini

We vonden een plek aan een mooi stukje strand. Snorkelen en luieren in de zon. Later een prima lunch met een lekker biertje erbij, helemaal niet verkeerd allemaal. Maar je zou hier maar dágen achter elkaar moeten doorbrengen …
      Het was goed toen we aan het eind van de middag weer soepeltjes teruggewhisked werden naar de hoofdstad.


Hang-Out

We konden nog net de zonsondergang meepikken op het terras van het Sea View Café, de populairste hang-out van tout Male’ in die tijd, waar je van de heerlijkste vruchtensappen en koffies,  maar ook van een lokale maaltijd, kon genieten onder het genot van een fantastisch uitzicht. Een biertje of glaasje wijn was er niet bij echter.


Geen alcohol

Alcohol is in heel Maldives verboden. Hoewel het vaak op allerlei menukaarten vermeld stond, was zelfs alcoholvrij bier nergens te krijgen. Er zou zomaar tóch nog een procentje alcohol in kunnen zitten, werd ons vaak verteld. Zware straffen staan er op het gebruik of bezit van alcohol. Maar niet op de resort-eilanden. Daar kan je je iedere dag een stuk in de kraag drinken.

      Onderwijl is er, vooral in de hoofdstad Male’, een enorm drugsprobleem. Het aantal heroïne en cocaïne verslaafden is er in de afgelopen jaren schrikbarend gegroeid. Die ambivalente houding ten opzichte van alcohol - verbieden maar niet als er veel geld mee kan worden verdiend - is tekenend voor de schizofrenie van de Maledivische samenleving.

      Enerzijds de wens om de nationale islamitische waarden te behouden, anderzijds de drang om te vernieuwen, economisch te ontwikkelen en via het door velen als decadent beschouwde toerisme 's lands mogelijkheden te vergroten. Sinds de eerste resort-eilanden werden geopend begin jaren zeventig, zijn dit de twee immer terugkerende maatschappelijke en politieke tegenpolen die de Malediven bij tijd en wijle verlammen en voor onrust en zelfs diverse staatsgrepen hebben gezorgd.

 

 

Rolf Weijburg's
 A
tlas van de 25 kleinste landen in de wereld

KliHIER voor alle afleveringen