Zout getijdengebied in wording

Dit enigszins onheilspellende landschap ligt in Zeeland tussen 't schiereiland Sint-Philipsland en 't eiland Tholen. Het heet Rammegors en is 145 ha groot.
      Een paar maanden geleden stonden hier nog bomen, struiken en duinriet, er graasden Shetlands en er waren duizenden ganzen. Het is de bedoeling dat dit weer een zout getijdengebied wordt met schorren en slikken; in feite een toevoeging aan de Oosterschelde. Kijk even naar het kaartje hieronder.

Afsluitbare opening

                 

Bij de Krabbenkreekdam (rechts onder het dorp Sint Philipsland) komt een afsluitbare opening zodat het zoute Oosterscheldewater er in kan stromen. Zo wordt het getij hersteld en krijgt het gebied een heel andere vegetatie.
      Het gaat dus om het gebied onder de Slaakdam en ten oosten van de Krabbenkreekweg tot aan het Schelde-Rijn kanaal, de grens tussen Zeeland en Noord-Brabant. Sint-Annaland ligt op Tholen.
      Ruim voor het eind van dit jaar moet het klaar zijn. Ik ga het voor u volgen.

Gekapte bomen

Afgebroken hekwerk

Graafwerktuigen & rupskranen

Er staan nog veel werktuigen in het gebied. Soms zakt er één weg in het slib en het drab.

Slib en drab

Container

Een eenzame container op de dijk langs het Schelde-Rijn kanaal.
      Daarachter de brug tussen Sint-Philipsland en West-Brabant.

Scheepvaartverkeer

Het scheepvaartverkeer in het Schelde-Rijn kanaal gaat natuurlijk gewoon door. Het is er altijd druk. Ook in de weekends.

Het nieuwe Rammegors

             

Een projectie van het gebied zoals het er in de toekomst zal gaan uitzien. Op de voorgrond het Schelde-Rijn kanaal. Rechstboven: Het dorp Sint-Philipsland. Middenachter Krabbenkreek (Oosterschelde).
     
Dit is de situatie bij eb. Als het vloed is zal vrijwel het hele gebied onder water staan.

Situatie bij vloed