Contrasterende bruggenhoofden


Het contrast is groot. Aan de kant van IJsselmonde wordt alles gerestaureerd en ligt een aangeharkt park. Aan de zijde van de Hoeksche Waard is het bruggenhoofd behoorlijk verwaarloosd, liggen puinresten in het water en bevindt zich een dicht bebost gebiedje met aan de oever van de rivier polders en gorzen die regelmatig onderlopen.
      Het gaat allemaal om de restanten van de Barendrechtse brug over de Oude Maas, die van 1885 tot 1969 de enige oeververbinding was tussen deze twee Zuid-Hollandse eilanden onder Rotterdam.Het was aanvankelijk een draaibrug, maar later werd er een hefbrug van gemaakt. Automobilisten moesten tol betalen tot 1929. Bovendien moesten ze vanaf 1898 wachten op de stoomtrams van de RTM, die hier gingen rijden. Zware locs tot 25 ton gingen er ook overheen.
      In 1969 hield het allemaal op, want toen werd de Heinenoordtunnel geopend.


BrokstukkenDe brug werd opgeblazen. Brokstukken liggen aan de kant van Heinenoord nog steeds onder het oude bruggenhoofd.


De overkantHet zicht op de rivier is ruim & mooi. Aan de overkant het bruggenhoofd van Barendrecht.
      Het westelijke tolhuisje is inmiddels gerestaureerd; het oostelijke huis is omhuld met wit plastic.


Andere kantHet ingepakte tolhuis met het hefmechanisme van de brug, dat als een monument is opgericht.


Hefboom

                 

ScheepvaartverkeerHet is druk op de Oude Maas. Vooral binnenvaartschepen. Chemicaliëntankertjes en kleine containerschepen bijvoorbeeld.


De mannenDat wordt dan weer scherp in de gaten gehouden door spotters, die onderling druk bespreken wat voor schepen ze in het zicht hebben.


Geertruida-AgathapolderDe Oude Maas is de enige echte getijdenrivier van de Delta. De Geertruida-Agathapolder staat daardoor regelmatig geheel onder water. De grasgorzen eveneens, want de kade langs de rivier is daarvoor verlaagd.


De tramBruggenwachterhuisHet bruggenwachterhuis is mooi bewaard gebleven.
      Op de benedenverdieping waren wachtlokalen voor de trampassagiers.

 

P.S.

Van Peter de Groot uit Heinenoord kreeg ik de volgende reactie:

Beste mijnheer van den Boogaard,

Op het internet kwam ik van u een prachtig stuk tegen over de historie van de Barendrechtse Brug.
Op een van de foto’s staat “dat De brug werd opgeblazen. Brokstukken liggen aan de kant van Heinenoord nog steeds onder het oude bruggenhoofd.”

Echter die brokstukken zijn niet het gevolg van een explosie maar zijn het toedoen van nare mensen die de toen nog intacte natuurstenen muur welke aan beide zijden van het brughoofd aanwezig waren in de vorm van vierkante  wachtverblijven en waarin je dus “beschermd” kon staan en uitkijken over de rivier als voetganger of fietser moedwillig omver hebben geduwd.

Er ligt nog wel een klein stukje rails van de toenmalige stoomtram maar ook dat is door soortgelijke respectloze mensen bekrast met nare teksten.
Dit wilde ik u even laten weten.

 

,