De Nehalenniatempel van Ganuenta

  

Kijk eens goed naar dit plaatje. We zien een Romeins tempeltje dat serene rust uitstraalt.
     
Waar is dit?
Ergens op een verborgen plekje in Rome of Florence? Op het platteland van Toscane?
Ligurië wellicht?


Jachthaven

  

We zien een deel van diezelfde tempel. Verstild en nauwelijks opgemerkt, want hij ligt recht tegenover de drukke jachthaven van Colijnsplaat op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland. Aan de Oosterschelde.
     
Waarom is er zo’n tempel in Colijnsplaat?
      Wel..
Aan het begin van onze jaartelling rond 200, lag in de huidige Oosterschelde de havenstad Ganuenta. En in die stad was een tempel opgericht voor de godin Nehalennia. Zeevaarders vroegen haar om een behouden vaart en brachten daarna offers in de tempel.


Overblijfselen

  

Vanaf 1970 zijn op tal van plekken in die omgeving overblijfselen van die tempel en de cultuur uit die dagen opgegraven en opgedoken. Die vondsten zijn te zien als je de tempel binnengaat. En natuurlijk kunnen bezoekers of verdwaalde toeristen zelf offers brengen. Ook jonggehuwden want sinds een aantal jaren kan er in de tempel getrouwd worden.


Offers

  

 

Vissershaven

     

Colijnsplaat is overigens een aardig plaatsje. Naast de jachthaven is de vissershaven.


Terrassen


  
  

Buitendijks is de vismijn waar je de vangst van de dag kan eten. Een vispannetje doet € 14,50 en natuurlijk zijn er volop mosselen en garnalen. In het dorp zelf zijn talrijke terrasjes. En dan is er ook nog dit Solex Museum.