Historische Markt in vestingstadje

     

Geertruidenberg is een kleine vestingstad in Brabant. West-Midden. Met een mooie historische Markt. Klinkers, De Geertruidskerk, bijzondere gebouwen als de Oude Wacht, het Schippershuys, het Weeshuis, de Vishal, het oude Gemeentehuis, Stadspompen en een Hoofdwacht.
      Er zijn mooie koopmanshuizen, die vrijwel allemaal op de lijst van Rijksmonumenten staan. En aan het eind is er de alom aanwezige Amer Centrale. Er zijn diverse etablissementen met –zomerse- terrassen.  


Geertruidskerk

  


Het is een Protestantse kerk met een bewogen geschiedenis. Gebouwd in de veertiende eeuw, in 1420 in brand gestoken tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten en voor een belangrijk deel verwoest in de Tachtigjarige Oorlog.
      De grote restauratie vond plaats tussen 1955 en 1990.

Dorpspomp voor kerk

           


Geertruidenberg heeft vier dorpspompen, waarvan er twee op de Markt staan.  


Gemeentehuis


          


Het oude gemeentehuis deed dienst tot 1997. Het gebouw stamt uit  de zestiende eeuw, maar werd diverse malen drastisch verbouwd. Er zit nu een woningstichting in, maar er kan nog steeds getrouwd worden.


Markt met Weeshuis


  


Weeshuis


      


Dit was oorspronkelijk een gasthuis voor Bedevaartgangers, maar het gebouw werd in 1681 in gebruik genomen als weeshuis.


Stadsrechten


  


Geertruidenberg kreeg in 1213 stadsrechten van Graaf Willem I. Vorig jaar werd ter gelegenheid van dit heuglijke feit deze schandpaal opgericht.


Amer Centrale


  


De Amer Centrale is een kolencentrale, die op den duur geheel gesloten moet worden. Amer 8 is dicht sinds 1 januari, maar Amer 9 blijft waarschijnlijk nog open tot 2023. Dit allemaal door het in 2013 gesloten Nationaal Energieakkoord. Het aantal werknemers is teruggebracht van 350 tot 300.


                                                                                © 2016 Ronald van den Boogaard