Dijkdoorbraken en oorlogsellende

   

Westkapelle is een stadje op de uiterste westpunt van Walcheren Zeeland. Nog geen 3.000 inwoners.
      Het lig mooi en kwetsbaar achter de hoge Westkappelse Zeedijk. In de verte is de vuurtoren zichtbaar, die dominant aan de rand van het stadje aanwezig is. Niet aan zee maar aan de landkant in het oosten.
      Daar is bewust voor gekozen, omdat de dijk in het verleden uitermate kwetsbaar bleek.


Vuurtoren Het Hoge Licht

   

De vuurtoren staat bekend onder de naam Het Hoge Licht. Ooit zat er een kerk aan, maar die werd vernield bij een brand in de achttiende eeuw. Aan de zeedijk staat een veel kleinere vuurtoren, die met de hoge toren een lichtlijn maakt voor de schepen die verderop bij Vlissingen de Westerschelde opgaan. Dit bouwsel staat bekend als ‘t IJzeren Torentje’’.


Zeedijk met ‘IJzeren Torentje

   


Westkappelse Zeedijk

   

Ooit lagen er duinen bij Westkapelle, maar die verdwenen langzamerhand door de sterke getijdenwerking. Het stadje overstroomde diverse malen en in de vijftiende eeuw werd het verlegd het binnenland in.
      Er werd een binnendijk aangelegd, maar er bleven dijkdoorbraken komen. Nu is de dijk op Deltahoogte en heeft een lengte van zo’n vier kilometer. Recreanten fietsen langs de dijk en doen zo even Westkapelle aan. Het stadje is rustiger dan Domburg of Zoutelande.


Polderhuis

   

Vlakbij zee is het Polderhuis. Daar bevindt zich het Dijk- en Oorlogsmuseum. (Entree 5.50; geen Museumkaart).
      Hier wordt niet alleen de geschiedenis van de dijk zichtbaar, maar is ook veel aandacht voor het oorlogsverleden van Westkapelle.
De Zeedijk werd op 3 oktober 1944 gebombardeerd door de Engelsen.  Met de bedoeling om heel Walcheren onder water te zetten om zo de Duitsers makkelijker te kunnen verjagen.

Waarschuwing      
   

Er werd een gat in de dijk geslagen, Westkapelle overstroomde, er vielen 108 doden en vrijwel alle huizen werden vernield.
      Het zou ruim een jaar duren voordat de dijk weer gedicht werd.


Gat in de dijk

   

Westkapelle werd op 1 november 1944 bevrijd door de geallieerden. Zij kwamen met landingsvaartuigen, Shermantanks en geschut.
      Aan en op de dijk zijn de stille getuigen van die landingsoperatie zichtbaar.    


Geschut

   


Landingsvaartuig
   


Hoofdstraat

   

Op vrijdag is het hier markt.


De Westkaap

   

Even ten noorden van het stadje aan de zeezijde van De Dijk is brasserie De Westkaap. Daar zit je  plezierig.
      Er zijn huisgemaakte garnalenkroketten, die je vooraf kunt laten gaan door een eveneens huisgemaakt krabbensoepje.