Bontbekplevier, snotolf & zakpijp

   

Er liggen schorren en slikken. Stranden, duinen en eilandjes. Het barst er van de kustvogels, die broeden en foerageren. Niet alleen meeuwen en ganzen maar ondermeer ook visdiefjes, dwergsterns en de bontbekplevier. 
      Diep onder water zit -staat tenminste op een bordje- onder meer snotolf , doorzichtige zakpijp en zeedruif. Restanten van De Ramp uit 1953 zijn overal zichtbaar. 
      Dit is de Schelphoek, onderdeel van het nationaal park De Oosterschelde aan de zuidzijde van Schouwen-Duiveland tussen Zierikzee en de Noordzeekust.

   


Plompetoren
   

In de verte de zogeheten Plompetoren van het voormalige dorp Koudekerke.
      Dat werd zodanig door het Oosterscheldewater bedreigd dat de autoriteiten in 1583 besloten om dorp en kerk te slopen.
Alleen de toren bleef behouden.


Werkhaven

Hier bij De Schelphoek was de werkhaven voor de aanleg van de Oosterscheldedam. Die dam bestaat uit vele duizenden van deze stenen blokken.
      Via een kabelbaan werden ze in het water gestort. Als er te veel wind was werd een Sikorsky helikopter ingezet, die drie blokken tegelijk in een onder het toestel hangend net kon vervoeren.
      Dat was een zeer spectaculair gezicht. Ik ben daar zelf destijds eens bij geweest.

Achterland

Bij De Ramp werd hier in de dijk een gat geslagen van 525 meter breedte. Vijftien mensen verdronken; 22 huizen gingen verloren.
      Achter de nieuwe Ringdijk herinneren plassen en meertjes aan die doorbraak. Achter op de foto het dorpje Serooskerke.


Fietsende jeugd


Zwaluwen & vleermuizen

Dit is het dak van een zogeheten Phoenix Caisson. Die werden drijvend naar de doorbraakplek gesleept waarna ze werden afgezonken.
      Op het dak roosters en gaatjes voor zwaluwen en vleermuizen.


Vogeleiland

   

 

Gyorsan, een logeerhond (5)