De Oude Dame & de Oeverlanden

Dit is de Oude Dame. Het meest karakteristieke object in het plaatsje Strijensas op de Hoeksche Waard, een Zuid-Hollands eiland onder Rotterdam.
      Het is een ophaalbrug uit 1908 over een Sluizencomplex, dat het Hollandsch Diep verbindt met het binnenhaventje.
Vanaf de brug heb je mooi zicht op het dorp.
Oeverlanden

Even buiten het plaatsje liggen de Oeverlanden Hollandsch Diep. Nieuwe Deltanatuur met getijdengeulen, slikken, zandplaten, ruigtes, riet en stranden. Niet zo heel lang geleden was dit nog een landbouwgebied, maar het oorspronkelijk rivierenlandschap is hersteld.  
      Je kunt hier prachtige wandelingen maken, maar bij hoog water moet je wel heel goede laarzen hebben om -midden achter- de uitkijktoren te bereiken.


Moerdijk


Aan de overkant ligt het Industrieschap Moerdijk met de pijpen van Shell als enigszins surrealistische blikvanger.

Aalscholvers


Dood hout


Bij de laatste storm knakte hier een aantal bomen. Staatsbosbeheer laat het dode hout liggen waardoor er weer insecten en vogels komen.


Lichtopstand


Bij de buitenhaven is een nostalgische lichtopstand. Daarnaast ligt het veer Lucretia , dat van eind april tot eind september in twintig minuten naar het dorp Moerdijk gaat. 
      Als je de fiets meeneemt kun je terug met het pontje Willemstad-Numansdorp (30 minuten). Je maakt dan een prachtig rondje. Er is horeca genoeg en in Willemstad heeft restaurant Vista sinds kort een Michelinster.