Van rommeltje naar mondain oord

Ik denk dat er weinig plaatsen in Nederland zijn, die de afgelopen twintig jaar zo’n metamorfose hebben doorgemaakt als Vlissingen. De stad veranderde van een rommelige, nogal onaantrekkelijke buitenplaats aan de Westerschelde tot een aangenaam oord aan zee.
      De binnenstad ging op de schop, maar het is vooral de zeelijn met zo’n zes kilometer boulevards, verbrede en opgehoogde stranden, flatgebouwen met appartementen en een ruim aanbod aan café’s en restaurants met plezierige terrassen, die de stad inmiddels zelfs een mondain karakter hebben bezorgd.   


Appartementen

Er zijn diverse hotels met zeezicht, maar je kunt er ook appartementen huren. 
      Dat is te overwegen als je tussen 7 en 17 september naar Film by the Sea gaat. Je kunt dan ook Jazz by the Sea meenemen.
Dat is van 12 tot en met 16 september. Vooral in Domburg, maar ook in Zoutelande en Oostkapelle.   


Bankjes

Als je even geen zin hebt om op een terras te zitten, zijn er genoeg bankjes om te staren naar activiteiten op het water.


LoodsenDe schepen komen vlakbij. Een aantal blijft in de Vlissingse haven maar de meeste schepen gaan door naar Antwerpen. Ze krijgen dan anno 2018 nog steeds een loods aan boord, die buitengaats via een laddertje omhoog klimt.
      En bij het restaurant van de Belgische Loodsensociëteit kun je zeer goed mosselen eten. Op zijn Vlaams, jawel, maar pas op dat ze geen room door het kookvocht gooien.


Wegdek


Ook het wegdek is aangepast en de boulevard werd éénrichtingsverkeer.  


Strand


Het strand werd opgehoogd. Vanaf het centrum tot aan Dishoek vond zandsuppletie plaats.


Graffiti


Op veel plekken was ongewenste graffiti. Maar her en der is ruimte gemaakt voor graffitikunstenaars.


Nollen

Het Nollenstrand met links het windorgel.