M’n nieuwe BOS

Mijn eerste atlas kreeg ik toen ik tien jaar was. Het was de 39ste verbeterde en vermeerderde druk van de Bosatlas, die in 1955 verscheen. Sinds die tijd kijk ik in atlassen. Kaarten, altijd kaarten. Ik heb drie meter en 36 cm kaarten & atlassen. De nieuwste Bosatlas van Nederland is daar inmiddels bijgekomen. Ik heb het vuistdikke boek nu een aantal malen ingekeken, doorgebladerd en hier en daar gelezen en ik moet u eerlijk zeggen:
      Het valt me niet mee.
      Sterker: ER IS IETS MIS MET DIE ATLAS..

In alle recensies en beschouwingen, die ik gezien of gehoord heb, wordt de nadruk gelegd op het gewicht (5 kilo), het aantal pagina’s (560) en het gegeven, dat de atlas alleen over Nederland gaat.
      De atlas telt volgens die commentaren steevast prachtige kaarten, schitterende foto’s en een duizelingwekkende hoeveelheid informatie over een groot scala aan onderwerpen.

De belangrijkste kritiek komt van mensen uit Noord-Brabant, die gesignaleerd hebben dat de carnavalsnaam van hun dorp of buurtschap er niet in staat.
     De eerste editie is nu al uitverkocht. De tweede editie met nog meer carnavalsnamen verschijnt op 17 november.

En daar heb je m’n eerste irritatie al.
      CARNAVALSNAMEN HOREN HELEMAAL NIET IN MIJN ATLAS.
Daarvoor moet je maar een carnavalsboek kopen.

Image


Prachtige kaarten.
     
      JA!

Onder veel meer:
      Waterstaatkundige landmeterkaarten bijvoorbeeld. Riviercartografie. Militaire cartografie. Polderkaarten; satellietkaarten. Geologische kaarten, geomorfologische, lithologische, hydrologische, bodem-, hoogte-, satelliet- , weer- , landschaps- en agrarische stankhinderkaarten.

JUIST! Dat hoort in MIJN atlas. Was het daar maar bij gebleven. 
      

Schitterende foto’s.

      JA!

Image Maar wat moet een schitterende luchtfoto van De Efteling, DSM Geleen, de Loosdrechtse plassen in de winter, het Groninger Museum, de vistrap in de Regge, de Sassenpoort van Zwolle of de ingang van de Westerscheldetunnel in MIJN atlas.
      Een volstrekt willekeurige verzameling van honderden foto‘s, die verder niets met elkaar gemeen hebben, behalve dat ze in Nederland zijn gemaakt.
      Dan maar liever een fotoboek, waarin iets wordt uitgelegd; waar verbanden worden gelegd.


 

Een duizelingwekkende hoeveelheid informatie.

                                JA!

 

Tienermoeders & vogelfestivals

 

Maar wat moet ik in MIJN atlas met statistieken over tienermoeders, woningonttrekkingen, ballonfiësta, vogelfestivals, winnaars van de Amstel Goldrace, de voorraad kantoren per inwoner per vierkante meter bruto-oppervlak, het aantal kippen per ha. cultuurgrond of het aantal reddingen van de Arie Visser op Terschelling.
Kan je allemaal googlen. Ben je sneller klaar en krijg je nog veel meer informatie.
      En anders kan je altijd nog het jaarverslag van het Centraal Bureau voor de Statistiek bekijken.

En: Zou het ECHT waar zijn, dat een rustig eiland als Goeree-Overflakkee het hoogst genoteerd staat op de lijst van fiets- en autodiefstallen?

En: Waarom staat een gevechtsoperatie in Korea, waarbij 121 Nederlandse doden vielen eigenlijk onder het hoofdstuk vredesoperaties?

Wat ik nu weer wel leuk vind: Zeeland heette in de Franse tijd Bouches de l’Escaut en Gelderland Issel-Supérieur. Walcheren was in de Romeinse tijd Walacria en de Veluwe Pagus Felua.
      Maar ja. Hoe heette bijvoorbeeld Overijssel in de Duitse tijd?

En: Het is heel geruststellend, dat over 250 miljoen jaar alle continenten weer aan elkaar gegroeid zijn.  Daarmee wekken de mensen van Wolters-Noordhoff Atlasproducties de indruk dat het bestaan op deze aarde eindig is.

De wereldkaart van Bos zal over 250 miljoen jaar 250 lichtjaren lang zijn.